Infrarood verwarming logo

+31 (0)165-714107

Bel ons

Ma t/m Vrij - 9:00 - 12:00 en 13:00 -17:00 uur

showroom bezoek alleen op afspraak

Winkelwagen

Koop online

Design radiator

Design radiator staat mooi in elke ruimte

Design radiator kopen

Bijna elk design is mogelijk

Huis verwarmen met infrarood wordt op het internet soms weergegeven met helaas nog veel informatie die onjuist of onvolledig is. Enerzijds komt dat doordat omdat bepaalde fabrikanten besparingen beloven die in de praktijk niet gerealiseerd kunnen worden. Anderzijds komt dat omdat er bijvoorbeeld uit concurrentie overwegingen. Veel onjuiste informatie over je huis verwarmen met infrarood verwarming in de wereld wordt geholpen.

In dit artikel willen wij een objectieve weergave na feiten geven. De inhoud van dit artikel is mede gebaseerd op de ervaring in diverse Europese landen. Denk hierbij aan Duitsland en Oostenrijk. In deze landen is je huis verwarmen met infrarood al jaren de normaalste zaak van de wereld.

De vergelijking luchtverwarming en Infrarood

Helaas is de praktijk van het verwarmen van woningen, al jaren gebaseerd op het verwarmen van de lucht. Deze geeft door middel van convectie de warmte weer af aan de woning.

Jarenlang was er veel goedkoop gas voorhanden. Daarbij bestaat er een fijnmazige infrastructuur om gas in elke woning voor handen te hebben. Voor woningen was die gasaansluiting zelfs wettelijk verplicht.

Met het uitfaseren van gas als brandstof voor verwarming, is het gebruik van warmtepompen inmiddels aan een opmars bezig. Net zoals bij de ouderwetse c.v. verwarming is dat opnieuw een vorm van luchtverwarming.

Zoals gezegd moet ook nu weer alle lucht in een woning worden verwarmd en daarmee de bewoners. Je huis verwarmen met infrarood panelen is daar in tegen gebaseerd op een geheel ander principe. Namelijk het verwarmen van de objecten in de ruimte in plaats van de lucht.

Wanneer men spreekt over echte infrarood verwarming voor een huis. Bedoelen we verwarming door middel van infraroodpanelen.

Wat zijn nu precies infrarood panelen? Infraroodpanelen zijn rechthoekige platen van een paar centimeter dik. Je kunt ze ophangen aan een muur of aan het plafond. De panelen kun je laten voorzien van een foto of afbeelding.

Ten eerste worden de wanden, vloeren en het meubilair door de infrarood stralen opgewarmd. ten tweede worden de bewoners verwarmd door middel van infrarode straling. De golflengte daarvan is vergelijkbaar met die van de warmtestraling van de zon.

Een infrarood stralingspaneel straalt zoals gezegd de objecten in de hele ruimte aan. Deze reflecteren op hun beurt weer een deel van de straling. Op deze manier zal een kamer na enige tijd van alle kanten warmte afstralen.

Het is zoals gezegd belangrijk om te begrijpen dat vaste objecten zoals de muren, plafonds en meubilair. Direct worden aangestraald. Op die manier worden ze verwarmd alsof ze in de zon staan.

De regelgeving voor het berekenen van verwarming. Maar ook de erwarming vergelijkingen die worden gemaakt. Gaan nog steeds uit van de principes van conventionele luchtverwarming.

Dat betekend anders gezegd dat; een vastgestelde lucht temperatuur moet worden bereikt in de hele woning. En eveneens moet overal worden verwarmd. Gesteld dat je huis verwarmen met infrarood anders werkt gaat de bestaande regelgeving mank.

Bij luchtverwarming is dat zoals beschreven anders. Luchtverwarming betekent dat de lucht wordt verwarmd zodat die warme lucht de objecten weer kan verwarmen. Daardoor is bij luchtverwarming de temperatuur van de lucht altijd hoger dan de temperatuur van de objecten.

Wanneer je een huis of kantoor verwarmd met infrarood stralen. Kan de luchttemperatuur juist lager zijn dan die van de objecten. Dat is dus wezenlijk anders.

Het is dan ook onzin om te stellen dat de luchttemperatuur in een kamer altijd op 21 graden moet komen, onafhankelijk van de soort verwarming. In Nederlandse regelgeving is dit besef helaas nog niet helemaal doorgedrongen.

Voordelen

Bij alle vormen van verwarming is het belang dat er sprake is van een goede isolatie. Doordat bij luchtverwarming juist lucht de drager is van de warmte. Is het in de winter niet slim om een raam open te zetten.

Op dat moment gaat immers direct veel warmte verloren. Nieuwbouw huizen worden daarom vaak luchtdicht gebouwd. Maar dan is er wel een ingewikkeld ventilatiesysteem nodig. Deze systemen werken niet goed als er een raam wordt open gezet.

Omdat bij infrarood de luchttemperatuur lager is. Gaat bij een geopend raam in de winter minder warmte verloren en krijg je geen koude voeten. Wanneer je dus je huis gaat verwarmen met infrarood verwarming, is natuurlijke ventilatie in een goed geïsoleerde woning meestal voldoende.

Hierdoor vervalt de noodzaak voor een duur ventilatiesysteem. Hiermee draag je direct bij aan een gezonder en prettiger binnenklimaat.

Offerte aanvragen