Infrarood verwarming logo

+31 (0)165-714107

Bel ons

Ma t/m Vrij - 9:00 - 12:00 en 13:00 -17:00 uur

showroom bezoek alleen op afspraak

Winkelwagen

Koop online

Infrarood verwarming is gezond

Infrarood verwarming en gezondheid, alles wat je moet weten

Infrarood verwarming is allang geen buitenbeentje meer onder de elektrische kachels. Verwarmen met infrarood c-straling is aangenaam en creëert een gezond binnenklimaat.

Wanneer het om elektriciteit gaat, is er ook elektromagnetische straling. De vraag rijst soms of verwarmen met infrarood stralen echt wel zo gezond is?

Is straling van de infrarood verwarming schadelijk voor de gezondheid?

Nee, de straling van een infrarood verwarming is niet schadelijk voor de gezondheid. Infrarood panelen maken gebruik van lange golf stralen die sterk lijken op die van de zon.

Feit is dat de mens niet zonder zonlicht kan. Dit type straling is overigens ook vergelijkbaar met de straling van een tegelkachel. Infrarode warmtestraling heeft geen schadelijke UV-straling.

Hoe langer de golven zijn, hoe lager de stralingsenergie is. De infrarood c-straling verwarmt de huid en dringt slecht 0,3 millimeter diep in de huid. De korte golf ultraviolette straling gaat daarentegen letterlijk onder de huid.

Infrarood c-stralen kun je daarom niet vergelijken met UV-stralen of röntgenstralen. Deze zijn namelijk wél schadelijk voor de gezondheid. De infrarode stralen zijn juist goed voor de gezondheid, omdat:

• Door de indringende warmte zetten de bloedvaten uit en wordt de bloedcirculatie verbeterd. Dit biedt verlichting bij bijvoorbeeld gespannen spieren.

• Infrarood verwarming verwarmt objecten, zoals muren, meubels en mensen in de kamer. Hierdoor is er geen sprake van verwarming van de lucht en is er dus geen luchtcirculatie. Astmapatiënten en mensen met allergieën hebben hier duidelijk baat bij.

• De warmte dringt door in de muren en houdt deze droog, zodat schimmelgroei wordt voorkomen. Schimmels op de muren vormen een reëel risico voor de gezondheid.

• Bij verwarmen met een ir paneel blijft de luchtvochtigheid in balans. Dit heeft een positief effect heeft op de slijmvliezen en ook het netvlies van de ogen.

Enkele veelvoorkomende kritieken hebben we onder de loep genomen.

Krijg je hoofdpijn door infrarood verwarming?

Nee, je krijgt geen hoofdpijn door infrarood verwarming. Als je hoofdpijn krijgt in een verwarmde kamer, is dat meestal doordat de lucht te droog is. Dit effect treedt op bij convectie verwarming, waarbij luchtstromen circuleren in de kamer.

Stof en huismijt deeltjes zweven door de lucht. Dit kan bij mensen met allergieën hoofdpijn veroorzaken. In het ergste geval wordt de hoofdpijn veroorzaakt door onzichtbare schimmelsporen in de muren. Dan is het hoog tijd om het verwarmingssysteem te vervangen.

Infrarood straling gaat deze effecten juist tegen. De lucht in de kamer circuleert niet. De muren in de kamers blijven droog. Hierdoor is het risico op schimmels tot een minimum beperkt. Het is een andere manier van verwarmen.

Er blijft zo juist voldoende zuurstof in de kamer om hoofdpijn te voorkomen. Daarnaast zorgt de betere bloedsdoorstroming voor een stabiele circulatie.

Is infrarood verwarming kanker verwekkend?

Nee, een infrarood verwarming is niet kanker verwekkend. Dat komt omdat de infrarode c-stralen geen schadelijke uv-straling hebben. De infrarood c-stralen mogen niet worden verward met de kankerverwekkende UV-stralen. Oude convectie verwarmingen kunnen zelfs nog gevaarlijker zijn. Juist omdat deze vaak nog asbest bevatten.

Het wordt echter niet aanbevolen om te dicht bij een infrarood verwarming te gaan zitten. Dit komt door de hoge warmte temperatuur. Een wandpaneel ligt tussen de 100 en 105 graden Celsius. Dit is niet gevaarlijk, je kan het paneel gewoon aanraken zonder brandwonden of blaren op te lopen.

Een plafonpaneel daarentegen wordt warmer, deze kan wel 120 graden Celsius halen.

Daarom mogen plafond panelen nooit aan de wand worden gemonteerd. Niet alle soorten wandpanelen zijn geschikt voor montage aan het plafond.

Zijn infrarood stralen schadelijk voor de ogen?

Het antwoord is opnieuw: nee, integendeel! De luchtvochtigheid in de kamer blijft onveranderd wanneer je de infrarood verwarming aanzet. Hierdoor drogen je ogen niet uit.

Met een infrarood verwarming jeuken je ogen niet en ze worden ook niet rood. Deze klachten komen voor bij ruimtes die zijn verwarmd door convectiewarmte met droge lucht. Daarnaast heb je met een ir verwarming geen last van rondzwevende stofdeeltjes. Dit wordt door mensen met contactlenzen als zeer prettig ervaren.

Veroorzaken infrarood verwarmingen elektrosmog?

Elektrosmog is elektrische magnetische straling. Deze wordt veroorzaakt door elektrische wisselspanningen op een elektrakabel. Infraroodstraling daarentegen betekent warmtestraling.

Infrarood verwarming wekt direct warmte op via elektrische energie. De ir verwarming staat alleen onder spanning wanneer dat nodig is en genereert anders geen elektro magnetisch veld.
Het elektranet thuis veroorzaakt elektrische- en magnetische wisselvelden. Vooral als het elektranet niet of slecht geaard is. Niet geaarde elektrische apparaten veroorzaken ook sterke elektrische wisselvelden. Draadloos internet, draadloze telefoon, bluetooth en magnetron zijn allemaal bronnen van elektromagnetische golven.

Heeft infrarood verwarming effect op de luchtvochtigheid in de kamer?

Bij convectieverwarming wordt de lucht verwarmd. Hierbij blijven de muren koeler dan de kamertemperatuur. De muren absorberen vocht uit de lucht, waardoor het binnenklimaat al snel erg droog aanvoelt. De muren worden tegelijkertijd vochtig warm en vormen daarmee een ideale basis voor schimmels.

Als de kamer echter wordt verwarmd door infrarood stralen, is er helemaal geen luchtcirculatie. De vochtigheid verdwijnt niet in de muren, in plaats daarvan drogen de wanden.

De luchtvochtigheid blijft overal op een aangenaam constant niveau. Dat wil zeggen niet te hoog en niet te laag.

De langgolvige infrarode straling verwarmt de objecten in de kamer. Het is een andere manier van verwarmen. Geen droge lucht meer.

Bij een goed geïsoleerd huis heb je als voordeel dat je niet veel hoeft te verwarmen om een warm binnenklimaat te krijgen. Dit scheelt in de verbruikskosten. Gebruik groene energie zodat je ook nog eens milieu centraal bent.

Met andere woorden, infrarood verwarming voorkomt dat de lucht in de ruimte uitdroogt. Het binnenklimaat is veel aangenamer en de slijmvliezen drogen niet uit. Dit heeft weer als voordeel dat je minder risico op een verkoudheid hebt.

Ben je op zoek naar een verwarmingssysteem dat zorgt voor een beter binnenklimaat en heerlijk aangename warmte? Dan zit je met een infrarood verwarming goed!