Infrarood-verwarming-logo

info@heatxl.com

Infrarood Verwarming

Ma t/m Vrij - 9:00 - 12:00 en 13:00 -17:00 uur

showroom bezoek alleen op afspraak

Hoe werkt infrarood verwarming?

Hoe werkt infrarood verwarming?

Hoe werkt infrarood verwarming?

Hoe infraroodverwarming werkt

Wat is het verschil tussen een infrarood verwarming en een centrale verwarming?

Meestal worden fossiele brandstoffen zoals kolen en gas of elektriciteit gebruikt om de omgevingslucht te verwarmen. De verwarmde lucht warmt vervolgens de mensen op. Met een traditionele verwarming is er een constante luchtcirculatie in de kamer. Hierbij stijgt de warme lucht en de koude lucht daalt.

Conventionele verwarmingen hebben een hoog energieverlies. Daarbij zorgen ze voor rondzwevend stof. Maar ook voor droge lucht en schimmel. Zodoende ontstaat er een onaangenaam ruimteklimaat.

Infraroodverwarming geeft stralingswarmte. Dat is vergelijkbaar met het effect van warme zonnestralen. Mensen, muren of meubels worden direct verwarmd. Omliggende oppervlakken, zoals muren of vloeren weerkaatsen de warmte de kamer in.

Mensen die zich binnen 3 meter van het verwarmingspaneel bevinden, voelen direct de warmte. Een aangenaam warmtegevoel wordt gecreëerd, vergelijkbaar met een open haard.

Omdat de infraroodstraling in de huid doordringt, kan de kamer temperatuur twee tot drie graden lager worden ingesteld.

Het volgende voorbeeld geeft een betere illustratie: Als we op een koele dag in de zon staan, worden we warm. Maar zodra we in de schaduw gaan staan, worden we koud. Terwijl de luchttemperatuur in de zon en in de schaduw gelijk is. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door de infraroodstraling.

Infraroodverwarming biedt ook andere voordelen. Zoals voor astmapatiënten en mensen met allergieën. Dat komt omdat zonder de luchtcirculatie die wordt gegenereerd door een conventionele verwarming er dus geen stofdeeltjes in de betreffende kamer rondzweven.

Meer over infraroodverwarming

Afhankelijk van het materiaal van het paneel. Verwarmt de voorkant van het verwarmingspaneel tot circa 85 of beter nog 100 graden. Een paneel van staal met poedercoating, heeft de beste emissie voor infraroodstraling.

Deze infraroodverwarming warmt zeer snel op en heeft een bijzonder goed stralingseffect. Infraroodverwarming van natuursteen heeft veel tijd nodig om op te warmen, maar slaat de warmte lang op en straalt daarom langer warmte uit.

Onze klantenservice adviseert je graag over de exacte verschillen in oppervlaktemateriaal om de juiste infraroodverwarming voor je te vinden.

Je bevestigt je infraroodpaneel aan de muur of plafond. Dankzij onze mooie ontwerpen ziet onze infraroodverwarming eruit als een meubelstuk. Je kunt het paneel rechtstreeks in het stopcontact, of op het elektriciteitsnetwerk aansluiten.

Stralingswarmte kan niet eenvoudig worden gemeten met de thermometer. Zelfs als de kamerthermometer slechts 19°C aangeeft en je bevindt je in het stralingsgebied van de infraroodverwarming, voel je een warmte van 21 tot 22°C.

Omdat de infrarood warmte dieper in de huid doordringt dan alleen oppervlakkige verwarmde lucht, wordt een warm en aangenaam lichaamsgevoel bereikt.

hoe werkt deze infraroodverwarming

Wat is de technologie achter infraroodverwarming?

De zon dient als beste voorbeeld omdat het de grootste producent van infraroodstralen is.

Er zijn 3 verschillende soorten infraroodstralingen.

1) Korte golf infrarood A-straling

2) Middengolf infrarood B-straling

3) Lange golf infrarood C-straling (wordt gebruikt bij de infraroodpanelen)

De straling of warmtegolf van infrarood panelen bestaat uit lange golf C-stralen. Neem de aarde als voorbeeld. Deze warmt op door de infraroodstraling van de zon. De zon is niet in staat om de lucht te verwarmen. Deze wordt warmer door de warmte van de aarde.

Net als de zon verwarmen de infraroodstralen dus niet de luchtmassa. Maar verwarmd het eerst de objecten.

Is infraroodstraling onschadelijk?

Leven op aarde zou niet mogelijk zijn zonder de zon. De infraroodstraling die door de infraroodverwarming wordt gegenereerd, is dezelfde lange golf C-straling die door de zon wordt uitgezonden.

Dit is gunstig voor het lichaam en het immuunsysteem. De oppervlaktetemperatuur van een paneel is ongeveer 100 graden. Gelukkig is er toch geen risico op brandwonden als het oppervlak van de infraroodverwarming wordt aangeraakt.

Veiligheidssensoren beschermen het de infraroodverwarming tegen oververhitting. Onze infrarood panelen zijn TÜV-gecertificeerd. Daarbij worden ze uitvoerig getest. Zo bieden wij een zeer hoge kwaliteitsstandaard.

Is verwarming met elektriciteit niet veel te duur en schadelijk voor het milieu?

Er zijn conventionele verwarmingen en directe elektrische verwarmingen. Deze zijn niet vergelijken met onze infraroodverwarmingen. Dit zijn echt verschillende systemen: de een genereert alleen hete lucht, die ook nog eens schadelijk is voor onze gezondheid.

De andere, de infraroodverwarming. Deze verwarmt de muren van je huis (net zoals de zon de muur van je huis verwarmt). Deze laatste is manier is gezondere en efficiënter dan alle andere verwarmingsmethode.

Hoeveel watt heb ik nodig?

Een ervaren infrarood verwarming adviseur maakt een berekening van de warmtebehoefte voor jouw huis op basis van de volgende gegevens:

Grootte van iedere kamer.

Materiaal en isolatie van de buitenmuren.

Aantal ramen/raampartijen.

Deze berekening geeft natuurlijk alleen een grove schatting, om de volgende redenen:

Het persoonlijke verwarmings- en ventilatiegedrag van de bewoners is verschillend.

Meestal is er geen preciezere informatie beschikbaar over de thermische isolatie-eigenschappen van de muren.

Meestal is er geen technische, fysieke analyse van de te verwarmen ruimtes.

Er zijn koudere en zachtere winters, evenals langere en kortere verwarmingsperioden.

Als je voor onze infrarood verwarming kiest. Maken we een exacte berekening van de benodigde hoeveelheid infraroodverwarmingen op basis van jouw persoonlijke voorkeur.

Hoe verwarm je met een infraroodverwarming?

Het beste kenmerk van infraroodverwarming. Dit is dat het de objecten en oppervlakken in de kamer verwarmt. In eerste instantie vooral de muren. De muren voelen daardoor warmer aan dan de lucht in de kamer.

Bij een conventionele verwarming is dit juist andersom. Infraroodverwarming gebruikt de muren namelijk als warmteopslag.

Als je jouw infraroodverwarming ’s morgens, wanneer je het huis verlaat, uitschakelt of terugdraait met meer dan 2°C. Dan koelen de muren teveel af en moet de ruimte opnieuw helemaal worden verwarmd. Dat kost soms veel energie. Hetzelfde geldt voor de nacht.

Het is vaak beter en effectiever om de temperatuur niet teveel te wijzigen nadat deze is ingesteld. Op die manier bereik je de zogenaamde ‘stationaire instelling’. Dat wil zeggen alles blijft gelijkmatig warm.

Infraroodverwarming vraagt de minste energie wanneer het een constante temperatuur moet handhaven. Stel je laat de kamer steeds volledig laat afkoelen. En daarna steeds opnieuw opwarmen. Hierdoor er veel meer energie nodig in vergelijking met een stationaire stand.

Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen op deze regel in kamers die je weinig gebruikt. Denk hierbij aan de badkamer of en slaapkamer. De badkamer wordt slechts één uur per dag gebruikt. Dan kan de temperatuur vooraf ingesteld worden met behulp van een programmeerbare thermostaat.

Offerte aanvragen