Infrarood verwarming logo

+31 (0)165-714107

Bel ons

Ma t/m Vrij - 9:00 - 12:00 en 13:00 -17:00 uur

showroom bezoek alleen op afspraak

Winkelwagen

Koop online

infrarood kachel

Waarom neem je infraroodpanelen en zijn deze duurzaam?

Waarom infraroodpanelen de toekomst zijn

Verwarmen door middel van gas is niet meer wat we willen. De fossiele brandstoffen raken op. Hierdoor moeten we overstappen op andere manier van verwarmen. Verwarmen met elektriciteit heeft de toekomst. Vooral als je zelf de energie opwekt middels zonnepanelen op het dak.

Infrarood panelen en de warmtepomp zijn de juiste alternatieven voor het gasloos verwarmen van je huis. Gebruik dan liever geen grijze stroom. Dat is milieubelastend en niet-duurzaam. Maak daarom altijd gebruik van groene stroom die afkomstig is van windmolenparken of zonnepanelen.

In Nederland beschikt het merendeel van de woningen over een centrale verwarming. Deze verwarming is inefficiënt en verbruikt veel energie. De ruimte moet namelijk volledig gevuld worden met warme convectie lucht.

Bij een verwarming met radiatoren wordt alleen de lucht verwarmt. De warme lucht stijgt op waardoor er een warme luchtlaag direct onder het plafond wordt gevormd.

Voordat de warme lucht zakt ben je al een tijdje aan het stoken. Hierdoor gaat er veel energie verloren. Daarnaast is er veel circulatie in de lucht waardoor stofdeeltjes en bacteriën in de ruimte rondzweven.

Hoe werken infrarood warmtepanelen?

Infrarood panelen werken met onschadelijke infrarode warmtestralen die de ruimte verwarmen. De warmtepanelen zenden directe warmtegolven naar de objecten in de kamer, zoals de meubels, vloer, wanden en de mensen.

De panelen verwarmen de ruimte op een snelle en aangename manier. De warme infrarood stralen weerkaatsen op alles wat zich in de kamer bevindt.

De muren en objecten houden de warmte vast, waardoor de kamertemperatuur al snel met zo’n 2 tot 3 graden Celsius stijgt. De infrarood panelen sluit je aan op elektriciteit en de energie wordt omgezet in de warme infrarood stralen.

Infrarood werkt eigenlijk net als de warme zonnestralen. Maar dan zonder de schadelijke uv stralen. Wanneer je vanuit de schaduw in de zon gaat staan, voel je direct de warme zonnestralen op je huid vallen. Dit voelt aangenaam, net als de infrarood straling.

Infrarood warmtepanelen monteer je aan de muur of het plafond. Het is de ideale oplossing om je woning zonder aardgas te verwarmen. Met een infrarood verwarming verwarmt je iedere ruimte precies zoals jij dat wilt.

Infrarood verwarming is daarnaast ook duurzaam. Wanneer je een kamer niet gebruikt, schakel je het infrarood paneel gewoon uit. Dit kun je met de thermostaat regelen of met een Smart Home app. Met de app kun je ook de gewenste doeltemperatuur instellen.

Infrarood panelen zijn er in verschillende maten, soorten vermogens. Zo heb je ir panelen van gecoat metaal, gehard glas en natuursteen. De ontwerpen zijn eindeloos, zoals een spiegel-, krijtbord- of fotopaneel. Voor iedere kamer is er wel een geschikt paneel beschikbaar, bijvoorbeeld in de badkamer, huiskamer of kantoor.

Wat is het verschil tussen infrarood straler en infrarood paneel?

Het verschil tussen infrarood stralers en infrarood paneel is dat infrarood verwarmingen veilig zijn en infrarood stralers agressieve warmte uitstralen. Een infrarood paneel werkt met een lange infrarood golf en een infrarood straler met een korte infrarood golf.

• Infrarood paneel is een zogenoemde donker straler. Deze zendt lange golf infrarood stralen (infrarood-C) uit, welke net de huid doordringt. De straling verwarmt je lichaam op een natuurlijke manier.

• Infrarood straler genereert een rood licht. Het gaat daarbij om korte golf infrarood (infrarood-A) met deels een zichtbare golfengte die risico op letsel kan geven.

Onze kwalitatief hoge ir panelen maken gebruik van lange golf infraroodstralen. Juist hierdoor zijn ze zeer geschikt als hoofd- of bijverwarming in je woning. De stralingsfactor van een infrarood paneel is maximaal 60%.

Onderzoekers aan de Universiteit van Kaiserlautern, spreken van infrarood verwarming als de stralingsfactor groter is dan 50%. Infrarood panelen met een lagere stralingsfactor leveren vooral convectie verwarming.

De kosten bij aankoop van een ir paneel

De aanschafkosten van een ir paneel varieert. En is afhankelijk van welke grootte, vermogen en type paneel je neemt. Je hebt al een infrarood paneel voor 100 euro. Dit kan oplopen tot ruim 1.000 euro per paneel.

We nemen een voorbeeld berekening met een eengezinswoning met een woon oppervlakte van 120 m2. Voor een infrarood hoofdverwarming kom je uit op ongeveer 10.000 euro. Deze prijs is inclusief installatiekosten.

Als we alleen de woonkamer en de hal verwarmen met infrarood panelen komen we uit op een bedrag van 4.500 euro inclusief installatiekosten.

Voor dit voorbeeld is ook gekeken of in de bestaande eengezinswoning een verzwaring van de elektriciteit aansluiting nodig is. We willen de woonkamer, hal en de slaapkamers van de kinderen voorzien van infrarood panelen.

Bij deze berekening is er geen uitbreiding van de elektriciteit nodig. Er passen 6 extra infraroodpanelen op de 1*35A aansluiting. Als dat toch niet mogelijk blijkt moeten we de aansluiting laten verzwaren tot 3*25A wat rond de 250 euro kost. Dit heeft geen effect op de vastrechtkosten van de aansluiting voor elektriciteit.

Op basis van vergelijking van verschillende infrarood panelen van goede kwaliteit. Komen de kosten voor de infrarood verwarming uit op 1.000 tot 1.500 euro per 25 vierkante meter vloeroppervlak.

Wat zijn de verbruikskosten bij infraroodpanelen?

De verbruikskosten bij infraroodpanelen zijn laag. Hoogwaardige infrarood panelen verbruiken weinig stroom en zijn daardoor energiezuinig. Uiteraard hangt het verbruik af van je eigen stookgedrag, de isolatiewaarde van de woning en het aantal ramen.

Gemiddeld gaan we voor een bestaande woning uit van een gebruik van 25 tot 45 kWh/m2 per jaar. Bij een zeer energiezuinige nieuwbouw woning komen we uit op 20 tot 30 kWh/m2.
In de praktijk komen we verbruikscijfers tegen tussen de 18 en 26 kWh/m2 per jaar in bestaande woningen bij gebruik van infrarood panelen.

Het energieverbruik bij verwarmen van een woning met infrarood panelen ligt minstens 35% lager dan het verbruik bij verwarming op gas. Dit komt doordat de warmte veel beter wordt benut. Je hebt geen onnodig warmteverlies en je bespaart energie.

Bij een infrarood verwarming moet je niet alleen naar de verbruikskosten kijken. Om een vergelijk te maken met andere verwarmingssystemen moet je ook de bijkomende kosten vergelijken.

Met een infrarood verwarming bespaar je op verbruiks-, aanschaf-, installatie- en onderhoudskosten. De dure installatie van olietanks of gas- en verwarmingsbuizen behoort tot de verleden tijd. Verwarming met infrarood stralingswarmte betekent namelijk een onderhoudsvrij leven.

Elektrisch verwarmen met infrarood panelen in combinatie met zonnepanelen is de toekomst. Het is duurzaam, gasloos en energie besparend.