Infrarood-verwarming-logo

info@heatxl.com

Infrarood Verwarming

Ma t/m Vrij - 9:00 - 12:00 en 13:00 -17:00 uur

showroom bezoek alleen op afspraak

Infrarood paneel installeren

Infrarood paneel installeren

Infrarood paneel installeren in je huis

Infrarood paneel installeren is eenvoudig en snel. Bepaal bij de installatie van infrarood panelen de positie aan de muur of plafond. Boor vier gaten in de muur met behulp van de meegeleverde boormal. Stop de pluggen erin en schroef het warmtepaneel vast. Als laatste sluit je paneel aan op de elektriciteit.

installatie infrarood panelen keuken woonkamer

De installatie van een infrarood paneel hoeft niet gecompliceerd te zijn. Je kunt namelijk niet veel fout doen bij het installeren van een infrarood muurpaneel. Je hangt het infrarood paneel direct aan de muur op en sluit deze aan op de elektriciteit.

Wanneer je een infrarood verwarming als hoofdverwarming hebt is vakkundige montage aangeraden. De warmtepanelen moeten namelijk op de juiste positie in de kamer worden geplaatst, zodat een zo groot mogelijk warmte verdeling mogelijk is. Onze vakkundige installatiedienst kan hierbij helpen.

De warmtestralen mogen niet onderbroken worden. Door obstructie verliest het warmte paneel aan warmtekracht. Hang bijvoorbeeld nooit gordijnen over het paneel.

De infrarood panelen kun je het beste met twee man ophangen. De panelen wegen al snel tussen de 15 en 30 kilo. Je wilt natuurlijk wel dat ze recht en op de juiste positie hangen. De installatie en het aanbrengen van infrarood panelen in de woningen vereisen een juiste voorbereiding.

badkamer verwarming infrarood badkamer infraroodpaneel badkamer spiegel met verwarming infrarood spiegel

Juiste installatie van een infrarood verwarming

Voor een goede montage van de infrarood verwarming zijn pluggen en schroeven meegeleverd bij het installatiepakket. Bij hoogwaardige infrarood panelen is een boorsjabloon meegeleverd. Het boorsjabloon bestaat meestal uit massief papier. Ten slotte zit er altijd een instructieboekje bij hoe je de panelen moet monteren.

Met behulp van het boorsjabloon boor je de juiste gaten in de muur voor de infrarood verwarming. Meestal moet je vier gaten boren, in alle hoeken één gat. Bij een langwerpige infrarood paneel  moet je zes gaten boren. Houdt de waterpas bij de hand om de paneelverwarming recht te hangen.

Denk aan de volgende punten als je zelf een infrarood paneel wilt installeren. 

 • Bepaling van de positie van de ir panelen. In welk gedeelte van de kamer breng je de meeste tijd door?
 • Welke delen van de kamer wil je verwarmen en welke zones zijn al voldoende verwarmd? Komt de zon binnen in het huis?
 • Welke muren zijn extreem koud? Het beste is om het infrarood paneel tegenover de koude muur te plaatsen.
 • Waar bevinden zich de ramen of raampartij? Glas kan de warme stralen niet opslaan en ook niet weerkaatsen. Hierdoor heb je warmteverlies als het paneel op het raam is gericht.
 • Is het mogelijk om een ir paneel onder het raam te plaatsen in plaats van de oude verwarming?
 • Heb ik een stroomaansluiting in de muur of in het plafond? Of gebruik ik de oude verbinding van de verwarming? Moeten er ook nog nieuwe elektriciteitsdraden komen? Heb ik een kabelgoot nodig voor de afwerking?
 • Als je zelf de panelen installeert heb je een verlengkabel, draadmoeren, waterpas, schroevendraaier, boor en kabelgoten nodig.
 • Wil ik de infraroodverwarming toch vakkundig laten installeren?
 • Op welke vrije muren kan ik een infrarood verwarming monteren?
 • Kan ik een ir plafond paneel ophangen?
 • Waar plaats ik de thermostaat? Deze mag niet te dicht bij de verwarming worden geplaatst. Dit is een veel voorkomende fout. Of gebruik ik een draadloze wifi thermostaat waarmee je alle ir panelen bedient?
 • Plafondmontage van een infrarood paneel is een zeer goede manier om de ruimte gelijkmatig van warmte te voorzien. Het heeft ook het voordeel dat de stralen de vloer kunnen bereiken waardoor de vloer heerlijk warm aanvoelt. Dit effect van vloerverwarming is vooral zeer gunstig met natuursteentegels met structuur, parket of zelfs plankenvloeren. Een dunne laminaatvloer is ook voldoende.
.
led verlichting badkamer plafond

Plafond montage van infrarood paneel

Wanneer je een infrarood verwarming aan het plafond gaat monteren, zorg bij aankoop ervoor dat de beugel ook geschikt is voor plafondmontage. Montage van een infrarood paneel plafond vergt meer werk. Wij adviseren hierbij altijd een deskundige in te schakelen.

Vraag onze elektrische kachel specialisten om advies. Zij kunnen precies voor je uitrekenen hoeveel ir panelen je per kamer nodig hebt. Hoeveel vermogen de panelen moeten zijn. Onze adviseurs kunnen ook een installateur of elektricien voor je regelen.

Wil je meer weten over infrarood panelen en onze toebehoren? Lees dan ons magazine infrarood verwarming.  Natuurlijk kan je ook een keer langs komen in één van onze showrooms waar onze experts je advies geven over onze warmtepanelen. We kijken uit naar je bezoek. Of koop direct een infrarood kachel en thermostaat in de infrarood paneel shop.

Huur eventueel een elektricien in

Laat het aanleggen van extra elektriciteitsdraden altijd door een gecertificeerde elektricien doen. Misschien moet er ook nog een extra stop bijgeplaatst worden. Ga nooit zomaar zelf aan elektriciteitskabels zitten, zeker niet bij een hoofdinstallatie van elektrische kachel woonkamer of een infrarood verwarming badkamer. Je wilt geen kortsluiting hebben in je huis.

Een vakman rekent precies voor je uit hoeveel panelen op eenzelfde stop kunnen worden aangesloten. Hij zorgt ervoor dat de elektriciteitsdraden worden aangelegd en hij kan ze ook netjes voor je wegwerken. Ook voor buiten als je een terrasverwarmer keurig en veilig wilt wegwerken.

Bij een design verwarming is het mooi als je de draden nergens ziet. Het infrarood paneel mag ook opvallen in je kamer, dan wil je niet dat je een snoer aan de achterkant nog zichtbaar is. Het is als een schilderij aan de muur met de IR panelen met foto en kunst.

infrarood paneel infrarood verwarming keuken

Hoe bereken ik het wattage infrarood panelen

Met deze gegevens kun je berekenen welk wattage benodigd is. Je kan de volgende richtlijnen als leidraad gebruiken bij het bepalen van het benodigde vermogen:

Buiten muren

1

2

3

4

Goede isolatie

55 Watt/m²

65 Watt/m²

75 Watt/m²

85 Watt/m²

Normale isolatie

75 Watt/m²

85 Watt/m²

95 Watt/m²

105 Watt/m²

Slechte isolatie

95 Watt/m²

105 Watt/m²

115 Watt/m²

125 Watt/m²

Offerte aanvragen