Infrarood verwarming logo

+31 (0)165-714107

Bel ons

Ma t/m Vrij - 9:00 - 12:00 en 13:00 -17:00 uur

showroom bezoek alleen op afspraak

Winkelwagen

Koop online

Infrarood verwarming als hoofdverwarming

Infrarood verwarming als hoofdverwarming

Ben je het zat om tegen die lelijke en dikke radiatoren aan te kijken? Ben je op zoek naar een energiezuinige oplossing voor verwarmen van je woning? Neem een infrarood verwarming als hoofdverwarming. Plaats zonnepanelen om het dak om nog duurzamer te zijn.

De fossiele brandstoffen worden steeds schaarser. De overheid wil dat we allemaal van het gas af gaan. Verwarmen door middel van infrarood straling is het antwoord hierop. Voor de warm watervoorziening zijn elektrische boilers de oplossing, bij voorkeur met een slimme boiler.

Voor woningen en appartementen die redelijk tot goed geïsoleerd zijn. Kan je met een infrarood verwarming veel besparen op de elektriciteitsrekening. Omdat het elektrische verwarming is hoef je geen extra waterleidingen te trekken. Dit betekent dat de installatie makkelijk is.

Ir panelen nemen weinig plaats in. Ook zijn ze minder duur in de aanschaf dan andere vormen van aardgasvrije verwarming.

Voordelen van infrarood verwarming ten opzichte van centrale verwarming?

De voordelen van verwarming met infrarood ten opzichte van centrale verwarming zijn zuinigheid, duurzaamheid en gezonde warmte.

Een centrale verwarming warmt de lucht op die wij mensen als warm ervaren. Deze manier van verwarmen brengt allerlei nadelen met zich mee. De warme lucht stijgt op, waardoor er een warme laag onder het plafond wordt gevormd. Het resultaat is een koude vloer en een warm plafond.

Daarnaast zitten in de luchtstromen kleine stofdeeltjes die door je kamer heen dwarrelen. Voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen is dit geen gezond binnenklimaat.

Infrarood verwarming verwarmt niet de lucht maar de mensen en objecten in de ruimte. De infrarood stralingswarmte wordt door de mens als aangenaam ervaren. Het heeft een positief effect op onze gezondheid.

Wanneer de kamer eenmaal is opgewarmd, blijft de warmte lang hangen in de vaste objecten. Doordat de warmte is opgeslagen in de vloer, muren en meubels, kan de kamer worden geventileerd. Het warmteverlies is daardoor niet veel. Dit is echter anders bij een conventionele verwarming, waarbij de warme lucht direct door het open raam naar buiten ontsnapt.

Efficiënt omgaan met energie

Je hoeft niet constant de infrarood verwarming aan te hebben om het warm te houden. Dat komt doordat de meubels en wanden de warmte opslaan. De opgeslagen warmte houdt de omgeving gelijkmatig warm.

Hierdoor voelt een lagere temperatuur warmer aan dan bij een lucht verwarmingssysteem. Over het algemeen kun je de ingestelde temperatuur bij ir verwarming twee graden lager zetten. Je hebt dan toch dezelfde comforttemperatuur.

De infraroodverwarming stel je bijvoorbeeld op een minimale temperatuur in. Bijvoorbeeld 20 graden. Als de kamer onder deze temperatuur zakt, gaat het infraroodpaneel aan. Op deze manier blijft het constant warm en ga je zuinig om met de energie.

Verwarm alleen de ruimtes waar het nodig is. De infraroodverwarming hoeft niet aan te zijn als je niet in de ruimte aanwezig bent. Dat kun je eenvoudig regelen met slimme thermostaat.

Om koude hoeken te verwarmen kun je ervoor kiezen om alleen deze hoek te verwarmen. Je verwarmd dan alleen daar in plaats van de hele kamer. Denk hierbij aan een hoek in de kamer waar je bureau staat. Zo bespaar je op energie en heb je het toch warm als je aan je bureau zit te werken.

Regel de temperatuur met een slimme thermostaat

Uw infrarood paneel kan worden voorzien van een thermostaat. Neem bijvoorbeeld een slimme wifi thermostaat waarbij je programma’s kunt instellen voor iedere dag van de week.

Hierdoor kun je de verbruikskosten nog meer verlagen. Daarnaast kun je de thermostaat overal bedienen. Met behulp van een Smart Home App.

Ben je vergeten de infrarood verwarming lager te zetten toen je naar je werk ging? Geen probleem, op afstand kan je de verwarming lager zetten. Hierdoor bespaar je per jaar op de energiekosten.

Welke kamers hoeven niet continu te worden verwarmd?

De kamers waar je veel tijd doorbrengt, wil je graag goed verwarmd hebben. Op een winterse dag wil je graag thuiskomen in een warme woonkamer. Het is dan ook niet verstandig om in de winter de infraroodverwarming in de woonkamer helemaal uit te zetten.

Een volledig opwarmproces met een infrarood stralingspaneel kost meer energie dan de temperatuur op een redelijk constant niveau houden. In de woonkamer haanteer je vaak een temperatuur van tussen de 19 en 21 graden. In de nacht verlaag je deze naar 16 of 17 graden.

In de slaapkamer is een temperatuur tussen de 16 en 18 graden aangenaam. Het is niet te warm om te slapen en ook niet te koud om op te staan in de vroege ochtend.

Het is verstandig om per kamer te kijken of je deze wilt verwarmen of niet. De logeerkamer wordt in de winter niet gebruikt. En een hobbykamer staat leeg en het kantoor wordt niet benut. In deze situaties is het verstandig om de warmte panelen helemaal uit te zetten. Dit bespaart elektriciteit en dus geld.

Elektrisch verwarmen is slim

Verwarmen met ir panelen betekent een voordelig en duurzaam besparen. De infrarode stralen hebben een positief effect op de gezondheid. Doordat de muren droog blijven, heb je tevens minder last van schimmelvorming. De installatie is eenvoudig en je hebt geen jaarlijkse onderhoudskosten.

Met een ir verwarming ben je onafhankelijk van fossiele brandstoffen en CO2-neutraal. Voor een optimale energiebesparing combineer je de infrarood verwarming met zonnepanelen en energieopslag. Je bespaart hierdoor vele euro’s per jaar op de elektriciteitskosten.