Infrarood verwarming logo

+31 (0)165-714107

Bel ons

Ma t/m Vrij - 9:00 - 12:00 en 13:00 -17:00 uur

showroom bezoek alleen op afspraak

Winkelwagen

Koop online

Infrarood verwarming besparen

Infrarood verwarming besparen en hoeveel bespaar je hiermee?

Door infrarood verwarming besparing op kosten

Verwarmen door middel van elektriciteit is de toekomst. Helemaal in combinatie met groene stroom verworven door windturbines, zonnepanelen of zonneparken. Alle woningen en gebouwen moeten volgens het Klimaatakkoord in 2050 van het gas af zijn. Hiervan moeten in 2030 de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen al verduurzaamd zijn.

Alle nieuwbouwwoningen worden al zonder aardgas aansluiting gebouwd. De bestaande woningen worden geleidelijk aan verduurzaamd. Je woning elektrisch verwarmen middels infrarood verwarming is een duurzame en goedkope oplossing. Je verbruikt daarbij ook nog eens minder energie.

Allereerst werkt infrarood verwarming op elektriciteit. De energie wordt omgezet in warme infrarode straling. Deze straling laat de objecten in de ruimte vervolgens verwarmen. De muren, vloer en meubels houden de warmte lang vast. Ze zenden daarna de warme stralen opnieuw de kamer in.

Ten tweede is de installatie van een infrarood paneel van Infrarood Verwarming zeer eenvoudig. Je hoeft geen nieuwe leidingen in je huis aan te leggen. Ook is het niet nodig bestaande leidingen te verleggen. Het enige wat je nodig hebt om een infrarood paneel van Infrarood Verwarming werkend te krijgen is een aansluiting op de elektriciteit.

Daarnaast heeft een infrarood verwarming geen onderhoud nodig. Dit scheelt jaarlijks flink in de kosten. Doordat een infrarood panelen geen draaiende onderdelen heeft. Anders dan een centrale verwarming. Gaat er niet snel iets stuk. De panelen gaan maar liefst 30 jaar mee zonder enig probleem, en misschien nog wel langer.

Infrarood verwarming in nieuwbouw woningen

In nieuwbouwwoningen wordt al gekeken naar de nieuwe manier van verwarmen. Dit kan zijn door middel van opwekking van eigen energie door bijvoorbeeld zonnepanelen. Een warmtepomp, ventilatiesysteem en infrarood verwarming zijn opties om je huis gas-loos te verwarmen.

Nieuwbouwhuizen zijn zeer goed geïsoleerd, waardoor je minder hoeft te stoken. In goed geïsoleerde huizen ontsnapt er ook minder warme lucht, waardoor de warmte binnen blijft.

Bij goed geïsoleerde woningen is het bij een buitentemperatuur van nul graden Celsius binnen nog zo’n 16 graden Celsius. Een infrarood verwarming heeft daardoor weinig energie nodig om de temperatuur te verhogen naar de gewenste temperatuur.

Infrarood verwarming in bestaande woningen

In bestaande woningen is een infrarood verwarming eenvoudig te installeren.

De infrarood panelen zijn eenvoudig te monteren aan de muur. Je doet dat met enkele schroeven die aan het paneel zitten. Zo installeer je de verwarming aan de wand. Zorg dat je een elektriciteitsaansluiting in de buurt hebt waar je het paneel op kunt aansluiten.

De warmtepanelen zijn slechts 2 centimeter dik. Hierdoor hebben ze weinig ruimte nodig om op te hangen. Aan de achterkant is het paneel voorzien van een elektriciteitskabel met stekker.

Waarom kun je met infrarood verwarming besparen op de kosten?

Met een infrarood verwarming in je huis kun je flink besparen op je kosten ten opzichte van een centrale verwarming.

De kosten zijn onder andere te verdelen in vier soorten:

1. Aanschafkosten

2. Installatiekosten

3. Onderhoudskosten

4. Verbruikskosten.

1. Aanschafkosten van een ir verwarming

De aanschafkosten van een infrarood verwarming zijn niet hoog omdat een paneel niet duur is. Je hebt al een ir paneel vanaf honderd euro. Maar dat kan oplopen tot ruim duizend euro.

De aanschafkosten van een warmtepaneel zijn afhankelijk van het soort paneel (materiaal), het vermogen (hoeveel watt) en de grootte.

2. Installatiekosten

De installatie van een infrarood paneel is heel eenvoudig. Je monteert het paneel aan de muur of aan het plafond.

Muren van beton en steen zijn een ideale basis voor montage. Bestaan de muren uit hout of gipsplaten. Dan heb je extra stevige beugels en bevestigingsmateriaal nodig. De bijgeleverde schroeven en pluggen houden de infraroodpanelen op hun plek. Voor een plafondmontage zijn speciale beugels beschikbaar.

3. Onderhoudskosten voor een infrarood verwarming

Een infrarood verwarming heeft geen jaarlijks onderhoud nodig. Daarnaast hoef je het systeem niet te ontluchten of water bij te vullen. Met een ir kachel heb je zo een onderhouds- en storingsvrij leven. De kosten per jaar zijn hierdoor nihil.

4. Verbruikskosten van een ir verwarming

Met een ir verwarming kun je flink besparen op de verbruikskosten. Per kWh bespaar je zo door slim om te gaan met de energie. De opwarming van de muren, vloer en objecten in de kamer zorgt voor de temperatuur stijging. Hierdoor kun je de thermostaat een paar graden lager zetten dan bij een convectie verwarming.

Een convectie verwarming moet de lucht verwarmen om het aangenaam warm te krijgen. De infrarood verwarming verwarmt niet de lucht maar de objecten en mensen in de kamer. De ir panelen werken net zoals de zon, maar dan zonder de schadelijke UV-stralen.

Met een ir paneel heb je minder energie nodig om dezelfde gewenste temperatuur te bereiken. Hierdoor bespaar je per jaar flink op de verbruikskosten.

De panelen moeten op een vrije muur worden geplaatst. Zo zorg je dat de juiste hoeveelheid warmte wordt verspreid. De infrarode stralen mogen ook niet geblokkeerd worden. Want daardoor neemt de warmtekracht af. Hang bijvoorbeeld nooit gordijnen over het paneel en plaats niet binnen 50-90 centimeter een bankstel.
Door een dergelijke obstructie kunnen de warme infraroodstralen niet door de kamer worden verspreid. Zo loop je warmteverlies op.

De verbruikskosten kunnen nog verder worden gereduceerd. Bijvoorbeeld door alleen de ruimtes te verwarmen waar het nodig is. Je hoeft de ir verwarming niet aan te hebben als je niet in de ruimte aanwezig bent. Door bewegingssensoren te plaatsen in de kamers, is dit helemaal te realiseren. Zodra je de kamer betreedt gaat het infraroodpaneel per uur aan.

Wij adviseren altijd in de woonkamer een plafondpaneel te installeren. Juist omdat dit paneel een hogere temperatuur bereikt en de warmte heel gelijkmatig over de ruimte verdeeld.

Hoe warm wordt een infrarood paneel?

De infrarood wandpanelen van van Infrarood Verwarming dragen het Duitse TÜV-keurmerk. Wandpanelen hangen binnen handbereik. Ze hebben daarom een maximale oppervlakte temperatuur van 105 graden Celsius. Hierdoor zijn ze veilig en zijn brandwonden uitgesloten.

Een plafonpaneel hangt niet binnen handbereik en heeft daarom een hogere oppervlaktetemperatuur tot 120 graden Celsius.

De stralen van het infrarood paneel zijn direct op de vloer gericht. Zo wordt ook waardoor de vloer warm. Donkere natuursteen tegels op de vloer zijn zeer geschikt voor warmte opslag. Je vloer voelt een lange tijd warm aan.