Infrarood verwarming logo

+31 (0)165-714107

Bel ons

Ma t/m Vrij - 9:00 - 12:00 en 13:00 -17:00 uur

showroom bezoek alleen op afspraak

Winkelwagen

Koop online

Infrarood verwarming nadelen

Voor en nadelen van infrarood verwarming

Voordelen infrarood verwarming

Infrarood verwarming is goedkoop in de aanschaf. De installatie is zeer eenvoudig en snel. Daarnaast heeft een ir verwarming geen onderhoud nodig, waardoor je jaarlijks veel geld bespaard. De warme infrarood stralen hebben een positief en therapeutisch effect op het menselijk lichaam.

Een ir verwarming is zuinig in gebruik, waardoor je bespaart op de kosten van elektriciteit. Geen last meer van rondzwevende stofdeeltje in de lucht, omdat je met een infrarood verwarming geen luchtcirculatie hebt. Zoals je dat bij een convectie verwarming wel hebt.

Het is een comfortabele en directe warmte die als zeer prettig wordt ervaren. Infrarood panelen stralen net als de zon, maar dan de onschadelijke infrarood stralen. De c.v. ketel kun je dan uit laten staan.

Allemaal voordelen van infrarood verwarming. Zijn er ook nadelen?

De nadelen van infrarood verwarming

Je moet de infrarood panelen ophangen. En als je niet van klussen houd, dan kunnen wij het ophangen voor je.

Als je het infrarood paneel vergeet aan te zetten, dan moet je 5  minuten wachten tot het warm is. Een normale CV duurt er een uur tot 2 uur over voordat het warm is, dus het is niet echt een nadeel. 

kinderkamer met infrarood paneel kakatoe

ZIJN STRALEN VAN INFRAROOD VERWARMING SCHADELIJK?

Infrarood panelen zijn niet schadelijk

Nee, deze zijn onschadelijk. Als men denkt aan straling, dan denk je dat dit gevaarlijk is voor de gezondheid. Zijn de infrarood stralen eigenlijk schadelijk?

Het antwoord is nee, de infrarood straling is niet gevaarlijk voor onze gezondheid. Dit komt doordat het lange golf infrarood C-stralen zijn.

Deze straling moet niet worden verward met de korte golf ultravioletstraling. De uv-straling die in de zon zit. Uv-stralen zijn namelijk wel ongezond. Onze manier van verwarmen is gezond.

Infraroodstraling heeft zelfs een positief effect op onze gezondheid. Dit wordt ook bevestigd doordat ir stralen ook voor therapeutische doeleinden wordt gebruikt.

Van de bekende roodlicht lampen die de spanning in de spieren kunnen verlichten. Infrarood warmte heeft zich al jaren bewezen bij pijn verlichtende behandelingen.

Infrarood warmtepanelen infrarood paneel groen woonkamer energiezuinige bijverwarming

HEB JE ELEKTROSMOG MET EEN INFRAROOD VERWARMING?

Je hebt geen elektrosmog

Een andere zorg met elektrisch verwarmen door middel van infrarood is de elektrosmog. Hier wordt onder verstaan de elektrische magnetische straling die wordt veroorzaakt door elektrische wisselspanningen. Infraroodstraling betekent echter warmtestraling.

Infrarood verwarming wekt direct warmte op via de elektrische energie. De ir panelen zelf produceren geen elektromagnetisch veld. Dat komt omdat de straling is afgeschermd door de twee metalen platen aan de voor- en achterkant van de verwarming.
Alleen langs de kabel of voedingslijn ontstaat een zeer zwak veld. En dan alleen wanneer de ir verwarming onder spanning staat.

Belangrijk is om te weten dat infraroodstraling niet gelijk is aan elektrosmog. De warme lange golven hebben niets te maken met blootstelling aan straling.

Elektrosmog kan in het dagelijks leven overigens nooit helemaal vermeden worden. De elektrosmog waar mensen aan blootgesteld worden, komt namelijk voor 90% voort uit wat in huis geproduceerd wordt.

Denk hierbij aan de mobiele telefoon, een laptop, oplaadkabels, uw televisie en andere elektrische apparaten. Vooral niet geaarde elektrische huishoudelijke apparaten veroorzaken veel elektrosmog.

schilderij met infrarood paneel boven het bed slaapkamer energiezuinige bijverwarming

HOE BEÏNVLOEDT EEN INFRAROOD VERWARMING DE GEZONDHEID?

Wand en plafond verwarming

Het valt niet te ontkennen dat een infrarood verwarming de gezondheid beïnvloedt, maar dan vooral positief!

Allereerst is de luchtkwaliteit bij gebruik van ir verwarming veel beter dan bij convectie verwarming. Bij infrarood verwarmingspanelen heb je aanzienlijk minder stof en stofdeeltjes in de lucht. Dit is zeer gunstig voor mensen met allergieën en astma.

Dat komt doordat de ir panelen geen gebruik maken van luchtverwarming. Ze warmen juist direct de objecten en personen in de kamer op. Hierdoor blijft ook de luchtvochtigheid constant.

GEEN SCHIMMELS OP DE MUREN

De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60%. Een infrarood verwarming zorgt voor een goed binnenklimaat met de juiste luchtvochtigheid. Je hebt geen schimmelvorming in de muren. De wand temperatuur is hoger dan de lucht temperatuur. Zo voorkom je schimmelgroei en beslagen ramen.

GOEDE BLOEDCIRCULATIE

Een ander positief effect van verwarmen met infrarood, is dat de bovenste huidlaag wordt verwarmd. Hierdoor zetten de bloedvaten uit, waardoor je bloedcirculatie verbetert.

Welltherm ral kleuren infrarood paneel

ZIJN DE KOSTEN VOOR ELEKTRICITEIT EEN NADEEL VOOR IR VERWARMING?

Nee de kosten zijn rendabel

Elektriciteitsverbruik kan een nadeel zijn voor het verwarmen met infrarood. Dit is het geval wanneer het tarief voor elektriciteit hoog is en de isolatie van een woning slecht.

De constructie en isolatiewaarde van een woning zijn erg van belang bij het efficiënt omgaan met energie. In een goed geïsoleerd huis bespaar je per jaar op de verbruikskosten.

Elektrisch verwarmen met infrarood is vooral rendabel bij energiezuinige woningen en nieuwbouw met een hoog energielabel. De beste manier om de kosten te drukken is om energie op te wekken met zonnepanelen. Daarentegen moet je wel eerst de investering in de zonnepanelen doen wat ook een x-bedrag euro per paneel kost.

Gebruik het liefste altijd groene stroom voor de infrarood verwarminspanelen om zo het milieu extra te ontlasten.

2 infrarood panelen foto woonkamer

Er ontstaan onnodige hoge elektriciteitskosten wanneer

Belangrijke argumenten

• De ir panelen niet juist zijn gepositioneerd. Maar ook wanneer de panelen zijn afgedekt. Het is energiezuiniger als de infrarood verwarming op een vrije muur is gemonteerd. Zorg dat er geen groot object in de weg staat, want obstructie verlaagt de temperatuur. Hang ook geen gordijnen over de infrarood verwarming.

• Er niet genoeg objecten in de kamer zijn die de warmtestralen kunnen absorberen.
Het ir paneel blijft opwarmen, zonder dat er een merkbaar warm effect plaatsvindt.

• Er is gekozen voor infrarood panelen die te klein zijn of een te laag vermogen hebben.
In zo’n geval blijft het paneel constant aan staan, maar bereikt niet de gewenste temperatuur. Bijvoorbeeld de badkamer, het ir paneel moet snel een goede warmte kunnen geven. Daarom heb je in de badkamer meer vermogen nodig.

Voor de bepaling en keuze van de juiste positie, vermogen en soort infrarood verwarming staan onze adviseurs voor je klaar. Zij kunnen een op maat gemaakt verwarmingsplan maken, waarin ook een kostenberekening is opgenomen.

Kortom, ben je op zoek naar een verwarmingssysteem dat zorgt voor een beter binnenklimaat en heerlijk aangename warmte? Dan zit je met een infrarood verwarming goed!