HeatXL Logo

info@heatxl.com

Infrarood Verwarming

Ma t/m Vrij - 9:00 - 12:00
en 13:00 -17:00 uur

showroom bezoek alleen op afspraak

Webshop

Bezoeken

Infrarood verwarming nadelen

Voor en nadelen van infrarood verwarming

Infrarood verwarming is goedkoop in de aanschaf. De installatie is zeer eenvoudig en snel. Daarnaast heeft een infrarood verwarming geen onderhoud nodig, waardoor je jaarlijks veel geld bespaard. De warme gezonde infrarood stralen hebben een positief en therapeutisch effect op het menselijk lichaam.

Een infrarood verwarming is zuinig in gebruik, waardoor je bespaart op de kosten van elektriciteit. Geen last meer van rondzwevende stofdeeltje in de lucht, omdat je met een infrarood verwarming geen luchtcirculatie hebt. Zoals je dat bij een convectie verwarming wel hebt.

Het is een comfortabele en directe warmte die als zeer prettig wordt ervaren. Infrarood verwarming straalt net als de zon, maar dan de onschadelijke infrarood stralen. De c.v. ketel kun je dan uit laten staan.

Allemaal voordelen van infrarood verwarming. Zijn er ook nadelen?

welke verwarming kiezen ir verwarming zuinige elektrische verwarming beste elektrische kachel Voor en nadelen van infrarood verwarming. infrarood verwarming nadelen

De nadelen van infrarood verwarming

Je moet de infrarood verwarming ophangen. En als je niet van klussen houd, dan kunnen wij het ophangen voor je.

Als je de infrarood verwarming vergeet aan te zetten, dan moet je 5  minuten wachten tot het warm is. Een normale CV duurt er een uur tot 2 uur over voordat het warm is, dus het is niet echt een nadeel. 

Elektriciteitsverbruik kan een nadeel zijn voor het verwarmen met infrarood. Dit is het geval wanneer het tarief voor elektriciteit hoog is en de isolatie van een woning slecht.

De constructie en isolatiewaarde van een woning zijn erg van belang bij het efficiënt omgaan met energie. In een goed geïsoleerd huis bespaar je per jaar op de verbruikskosten.

Elektrisch verwarmen met infrarood is vooral rendabel bij energiezuinige woningen en nieuwbouw met een hoog energielabel. De beste manier om de kosten te drukken is om energie op te wekken met zonnepanelen. Daarentegen moet je wel eerst de investering in de zonnepanelen doen wat ook een x-bedrag euro per paneel kost.

Gebruik het liefste altijd groene stroom voor de infrarood verwarminspanelen om zo het milieu extra te ontlasten.

infrarood verwarming slaapkamer infrarood paneel foto infrarood gezondheid. Voor en nadelen van infrarood verwarming. infrarood verwarming nadelen

Dit kunnen nadelen worden

• Als de infrarood verwarming niet juist is gepositioneerd. Maar ook wanneer de infrarood verwarming is afgedekt. Het is energiezuiniger als de infrarood verwarming op een vrije muur is gemonteerd. Zorg dat er geen groot object in de weg staat, want obstructie verlaagt de temperatuur. Hang ook geen gordijnen over de infrarood verwarming.

• Er niet genoeg objecten in de kamer zijn die de warmtestralen kunnen absorberen. Het infrarood verwarming blijft opwarmen, zonder dat er een merkbaar warm effect plaatsvindt.

• Er is gekozen voor infrarood verwarming die te klein zijn of een te laag vermogen hebben. In zo’n geval blijft de infrarood verwarming constant aan staan, maar bereikt niet de gewenste temperatuur. Bijvoorbeeld in de badkamer, dan moet de infrarood verwarming badkamer snel een goede warmte kunnen geven. Daarom heb je met de infrarood verwarming badkamer meer vermogen nodig.

Voor de bepaling en keuze van de juiste positie, vermogen en soort infrarood verwarming staan onze adviseurs voor je klaar. Zij kunnen een op maat gemaakt verwarmingsplan infrarood verwarming maken, waarin ook een kostenberekening is opgenomen.

Kortom, ben je op zoek naar een verwarmingssysteem dat zorgt voor een beter binnenklimaat en heerlijk aangename warmte? Dan zit je met een infrarood verwarming goed!

infrarood verwarming nadelen

Drie belangrijkste vragen over infrarood verwarming

Is infrarood verwarming schadelijk of gevaarlijk?

Nee, deze zijn onschadelijk. Als men denkt aan straling, dan denk je dat dit gevaarlijk is voor de gezondheid. Zijn de infrarood stralen eigenlijk schadelijk?

Het antwoord is nee, de infrarood straling is niet gevaarlijk voor onze gezondheid. Dit komt doordat het lange golf infrarood C-stralen zijn.

Deze straling moet niet worden verward met de korte golf ultravioletstraling. De uv-straling die in de zon zit. Uv-stralen zijn namelijk wel ongezond. Onze manier van verwarmen is gezond.

Infraroodstraling heeft zelfs een positief effect op onze gezondheid. Dit wordt ook bevestigd doordat ir stralen ook voor therapeutische doeleinden wordt gebruikt.

Van de bekende roodlicht lampen die de spanning in de spieren kunnen verlichten. Infrarood warmte heeft zich al jaren bewezen bij pijn verlichtende behandelingen.

Geeft een infrarood verwarming elektrosmog af?

Nee, er is geen elektrosmog. Hier wordt onder verstaan de elektrische magnetische straling die wordt veroorzaakt door elektrische wisselspanningen. Infraroodstraling betekent echter warmtestraling.

Infrarood verwarming wekt direct warmte op via de elektrische energie. De ir panelen zelf produceren geen elektromagnetisch veld. Dat komt omdat de straling is afgeschermd door de twee metalen platen aan de voor- en achterkant van de verwarming.
Alleen langs de kabel of voedingslijn ontstaat een zeer zwak veld. En dan alleen wanneer de ir verwarming onder spanning staat.

Belangrijk is om te weten dat infraroodstraling van infrarood verwarming niet gelijk is aan elektrosmog. De warme lange golven hebben niets te maken met blootstelling aan straling.

Elektrosmog kan in het dagelijks leven overigens nooit helemaal vermeden worden. De elektrosmog waar mensen aan blootgesteld worden, komt namelijk voor 90% voort uit wat in huis geproduceerd wordt.

Denk hierbij aan de mobiele telefoon, een laptop, oplaadkabels, elektrische kachel, televisie en andere elektrische apparaten. Vooral niet geaarde elektrische huishoudelijke apparaten veroorzaken veel elektrosmog.

Is infrarood verwarming dan gezond?

Ja, infrarood verwarming zijn alleen de gezonde stralen. Het valt niet te ontkennen dat een infrarood verwarming de gezondheid positief beïnvloedt.

Allereerst is de luchtkwaliteit bij gebruik van infrarood kachel veel beter dan bij convectie verwarming. Bij infrarood verwarmingspanelen heb je aanzienlijk minder stof en stofdeeltjes in de lucht. Dit is zeer gunstig voor mensen met allergieën en astma.

Dat komt doordat de ir panelen geen gebruik maken van luchtverwarming. De elektrische kachel met infrarood straling warmen juist direct de objecten en personen in de kamer op. Hierdoor blijft ook de luchtvochtigheid constant. De straling is de gezonde warmte, en is te gebruiken als infrarood verwarming woonkamer, infrarood verwarming slaapkamer en infrarood verwarming badkamer. Een infrarood verwarming bestaat meestal uit 2 of 3 infrarood panelen, want dan verwarm je een groter oppervlak.

Geen schimmels meer

De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60%. Een infrarood verwarming zorgt voor een goed binnenklimaat met de juiste luchtvochtigheid. Je hebt geen schimmelvorming in de muren. De wand temperatuur is hoger dan de lucht temperatuur. Zo voorkom je schimmelgroei en beslagen ramen. Denk dan aan de oplossingen zoals een spiegelverwarming, handdoek verwarming of een infrarood verwarming plafond, zodat een groter oppervlak wordt verwarmt. Infrarood verwarming plafond zorgt ook voor een warme vloer.

Goede bloedcirculatie

Een ander positief effect van verwarmen met infrarood, is dat de bovenste huidlaag wordt verwarmd. Hierdoor zetten de bloedvaten uit, waardoor je bloedcirculatie verbetert. Infrarood verwarming wordt vaak gebruikt als warmte oplossing in de dieren, sport en medische sector

Misverstanden over de werking van infrarood panelen 

Over de werking van infrarood panelen bestaan helaas misverstanden. Dit heeft invloed op de keuze van consumenten voor de aanschaf van een infrarood verwarming.

Alle infrarood panelen zijn gelijk

Niet alle infrarood panelen zijn gelijk aan elkaar. Er zijn fabrikanten die hun verwarming verkopen als een infrarood verwarming, terwijl deze niet voldoen aan de eisen. 

Ze voldoen bijvoorbeeld niet aan de hoge veiligheidsnormen. Daarnaast zenden de panelen weinig of geen infrarood stralen uit naar de omgeving. Criterium is dat een infrarood paneel minimaal 40 procent stralingsrendement moet geven. Ze zijn tevens niet duurzaam en voldoen niet aan de behoeften van de klant. 

Momenteel zijn er in Nederland nog geen bindende normen, wanneer een leverancier zich een verkooppunt van infrarood panelen mag noemen.  

Doordat de markt nog niet beschermd is, zijn er grote verschillen in kwaliteit te vinden. Een veel voorkomende klacht is dat de muur achter het ir paneel veel te warm wordt. Deze warmte gaat verloren. 

Bij een kwalitatief goede infrarood verwarming is dit namelijk niet het geval, doordat de achterzijde van het paneel op een speciale manier is verwerkt. Tevens zie je ook grote verschillen in materiaal keuze van de panelen. En ook de materialen voor bevestiging laten vaak te wensen over. 

Dit is jammer, want de echte hoge kwalitatieve infrarood panelen warmte zijn juist duurzaam, robuust, modern en zeer zuinig in gebruik. 

Infrarood paneel infrarood panelen infrarood verwarming plafond wand alkari ecaros welltherm heatxl woonkamer studeerkamer keuken garage hal kinderkamer slaapkamer woonkamer wit zwart foto 3

De drie golflentes van infrarood straling

Infrarood stralen kan je onderverdelen in drie golflengtes, te weten A, B en C straling. We leggen kort de verschillen uit. 

Infrarood-A:
Korte golf stralen, ook wel infrarood stralers genoemd. Hebben een oppervlakte temperatuur van ten minste 900° Celsius. Ze gloeien rood en liggen vlakbij het zichtbare licht.
Ze vereisen vrijwel geen opwarmtijd. Heeft een stralingscomponent van meer dan 90%. De stralingswarmte wordt nauwelijks beïnvloed door tocht of wind. De spots zijn daarom ideaal voor toepassingen buiten. 

Infrarood-B:
Middengolf infraroodstralers zenden infrarood stralen uit tussen 1.400 en 3.000 nm. Ze hebben een oppervlakte temperatuur van 300 tot 900° Celsius. Ze worden donker stralers genoemd, omdat ze geen licht genereren. Worden vooral ingezet in gesloten ruimtes waar er een verhoogde behoefte aan warmte is.

Infrarood-C:
Dit is de lange golf infrarood straler en bereikt een oppervlakte temperatuur van maximaal 200° Celsius. De wand panelen worden tussen de 85 en 120° Celsius. De plafond panelen bereiken een temperatuur van maximaal 190° Celsius en bereik van 3 meter.
Doordat de maximale straling in het infrarood bereik ligt, is de term infrarood verwarming ontstaan. Infrarood verwarming is ideaal voor huis verwarmen. Alsmede voor het verwarmen van bedrijfspanden, medische instelling, bouwketen, sport kleedkamers, winkels en grote hallen.

Infrarood paneel is hetzelfde als elektrische kachel

Nee, een infrarood paneel en een elektrische kachel zijn niet gelijk aan elkaar. De term infraroodpaneel verwijst naar de wijze van verspreiding van warmte. De elektrische verwarming is naar de energie bron vernoemd. 

Naast infrarood stralen verwarmen elektrische kachels ook de lucht, net als andere convectie kachels. Infrarood panelen verspreidt de warmte via lange warmtegolven (ir-c stralen).

Er bestaan gaskachels en verwarmingen op elektriciteit die warmtestralen uitzenden. Bijvoorbeeld een terrasverwarming op gas, is een infrarood verwarming die warmte levert zonder elektriciteit.

Welltherm-WT-RL0609-PRINT-infrarood-verwarming-st001

Infrarood panelen zijn energie slurpers

Dit is al helemaal niet waar. Infrarood panelen zijn zeker geen energie slurpers. In tegendeel infrarood verwarming verbruik is juist uiterst zuinig en bovendien duurzaam. 

De infrarood stralen warmen de objecten in de kamer op. Deze objecten houden de warmte vast. Tevens reflecteren de ir stralen op bijna alles wat zich in de ruimte bevindt. Daardoor voel je van alle kanten de warmte. 

Doordat de objecten de warmte zo goed vasthouden, kan je gerust een raam openzetten om de kamer te luchten zonder dat je veel warmteverlies hebt. 

Ten opzichte van een conventionele verwarming verlies je niet veel warmte. Bij een cv ketel wordt de lucht verwarmd. Als je een raam openzet om te luchten, verdwijnt de warmte direct naar buiten. De lucht temperatuur zakt gelijk. 

Bij elektrisch infrarood warmtepaneel is dit dus niet het geval. Het is een andere manier van verwarmen. Deze vorm van verwarmen is zuinig, warm en duurzaam. 

Een ander voordeel is dat de gevoelstemperatuur ander is dan bij een lucht verwarming. Je kan de thermostaat van het ir paneel gerust 2 of 3 graden lager zetten. Je behoudt dezelfde gewenste temperatuur. 

In tegenstelling tot een cv verwarming. Weer een energie besparende factor die je per jaar vele euro’s oplevert. Door middel van warmtestralingen kunnen woon- en slaapkamers zeer gelijkmatig worden verwarmd. 

Infrarood panelen geven stralingswarmte af die onder de directe verwarming gerekend wordt. Net zoals de zon geeft de straling van ir panelen een directe en prettige warmte. De stralen raken je huid, maar dringen niet naar binnen. 

Infrarood panelen verwarmen ook de muren. Hierdoor ontsnapt er vocht uit de wand. Daardoor verbetert de luchtkwaliteit in huis en voorkomt daarnaast ook nog eens schimmel vorming. 

Gezond en een goede luchtvochtigheid, dat krijg je met een infrarood verwarming in huis. 

Lees ook eens de infrarood panelen test resultaten van een architect die een infraroodpaneel heeft uitgetest in zijn kantoorruimte.

Mobiele kachel kantoor en thuis df

Infrarood paneel is alleen geschikt als bijverwarming

Nee, infrarood paneel is geschikt voor zowel hoofdverwarming als bijverwarming. Infrarood verwarming is natuurlijk beter dan een centrale verwarming. Steeds vaker zien we dat infrarood panelen in de herfst en lente worden ingezet.

Vooral in goed geïsoleerde woningen presteert een infrarood verwarming uiterst goed. Echter is het geen vereist. Infrarood panelen zijn ook in te zetten in bestaande woningen waar de isolatiewaarde lager is. 

In het voor- en najaar zijn infrarood panelen ook erg duurzaam. Op de dag heb je vaak de kachel nog niet aan. Zodra de avond valt, voel je de kilheid in je huis. Juist dan zijn ir panelen zeer duurzaam. 

Door de korte opwarmtijd, slechts 8 tot 15 minuten, heb je direct warmte in huis. Je hoeft niet eerst de hele cv installatie op te starten om warmte in huis te voelen. Een infrarood paneel kan heel goed in korte tijd direct een ruimte of zone gaan verwarmen. 

Het is daarom absoluut de moeite waard om naast je bestaande cv ketel een infrarood paneel te installeren. Bijvoorbeeld infrarood panelen badkamer, waar je in de frisse ochtenden graag wat warmte wilt hebben. 

Infrarood panelen zijn voor het gehele jaar een uitstekende oplossing om je kamers aangenaam warm te houden. De warme infraroodstralen zijn gezond voor je. Bij stralingswarmte wervelt er geen stof op en is vriendelijk voor mensen met een allergie of ademhaling problemen. 

De infrarood warmtegolven raken je huid binnen, maar dringen niet naar binnen. Dit levert een ontspannen gevoel op. De warmte stalen verlichten ook de pijn bij personen met gewrichtsproblemen en gespannen spieren. 

Elektrisch verwarmen is milieu onvriendelijk

Wanneer je elektriciteit afneemt, gebruik dan altijd groene stroom. Infrarood panelen in combinatie met zonne-energie is natuurlijk de oplossing voor gasloos verwarmen. Breng een keer een bezoek aan één van onze infrarood winkels of kijk in onze online shop. Wij geven je graag advies over onze infrarood verwarming oplossingen. 

Daarnaast is het duurzaam en het scheelt je op de kosten van elektriciteit. Tevens stoot je op deze manier geen CO2 uit. Voor de warm water voorziening zet je een hr ketel in of een warmtepomp.

Offerte aanvragen