Infrarood verwarming logo

+31 (0)165-714107

Bel ons

Ma t/m Vrij - 9:00 - 12:00 en 13:00 -17:00 uur

showroom bezoek alleen op afspraak

Winkelwagen

Koop online

Infrarood verwarming of cv

Infrarood verwarming of cv en stralingswarmte

Stralingswarmte noemt men de warmte die verwarmde objecten zoals kachels of infrarood panelen in lange golf uitstralen. Deze warmtestralen verwarmen niet de lucht maar de objecten die ze tegenkomen zoals: mensen, uw meubilair en muren. Deze absorberen de afstraling en zetten dit in warmte om. De zo verwarmde objecten geven de warmte weer aan de ruimte af zonder de onaangename luchtcirculatie.

De ruimte wordt op deze manier gelijkmatig verwarmd. Het reflecterende deel raakt tevens andere objecten en verwarmt deze hierdoor ook. Het typische van een door infraroodpanelen verwarmde ruimte is dat oppervlakken zoals wanden, vloeren en plafonds, warmer zijn dan de lucht in de ruimte zelf. De objecten dienen dus als warmtebuffer.

Zolang de warmte die wordt afgegeven door een infrarood verwarming mild is ervaard men deze als zeer aangenaam. Deze warmte kan diep in de huid doordringen, ongeveer 0,3 millimeter. De stralingswarmte van een infraroodpaneel ook wel infraroodstraling of kortweg: IR-Straling lijkt op de warmte van de zon of van een houtkachel.

Infrarood verwarming of cv en convectiewarmte

Infrarood verwarming is sneller warm

In vergelijking met infrarood verwarming verwarmen radiatoren, die op het principe van convectie werken, juist vooral de lucht om zich heen.

De koude lucht van de vloer wordt verwarmd door de radiator en deze stijgt vervolgens op. (luchtcirculatie). Er ontstaat een warme stroom die zich door de ruimte verplaatst. het fenomeen “Boven een warm hoofd – onder ijskoude voeten” is een typisch gehoorde klacht bij deze wijze van verwarmen.

Warme lucht wervelt stof op, droogt de lucht uit en wordt op den duur lang niet zo aangenaam ervaren als stralingswarmte. Door de onregelmatige warmteverdeling in de ruimte is er er door convectiewarmte ook een grotere kans op schimmelvorming.

badkamer verwarming infrarood badkamer infraroodpaneel badkamer spiegel met verwarming infrarood spiegel

Verwarmingsprincipe van een infraroodpaneel

Infrarood verwarming

Een infrarood paneel is bedoeld voor het verwarmen van een ruimte, en gebruikt stroom. Een infrarood verwarming genereert elektromagnetische afstraling in het infraroodbereik van het lichtspectrum. De zogenoemde lange golf straling van een infraroodpaneel is voor het menselijk oog onzichtbaar, ze ligt direct boven het
voor ons zichtbare licht.

Opbouw en functioneren van een infraroodpaneel

Een infraroodpaneel bestaat afhankelijk van de fabrikant uit verschillende lagen van verschillende materialen.

Voor- en achterkant zijn bijvoorbeeld van staal- of aluminium maar ook zijn er uitvoeringen met glaspanelen. Tussen de voor- en achterplaat van het paneel bevindt zich een verwarmingselement dat zorgt voor de omzetting van de elektrische energie naar infraroodstraling.

Het infraroodpaneel wordt direct op een stroompunt aangesloten.

De voorkant van het paneel warmt afhankelijk van het materiaal van 95 tot 190 graden op. Hoe hoger het aandeel van de gegenereerde infraroodstralen is, des te efficiënter en aangenamer werkt het infraroodpaneel. HeatXL infraroodpanelen worden zo geproduceerd dat ze door hun isolatielaag naar de achterkant slechts minimaal warmteverlies hebben. Hierdoor zetten we nagenoeg alle energie om in stralingswarmte die naar de ruimte gaat welke verwarmd moet worden.

Moderne infraroodpanelen komen voor als afbeelding en spiegel. Infrarood afbeeldingspanelen of infrarood spiegelpanelen dienen in de ruimte niet alleen als verwarmingselement, maar zijn ook gelijk een decoratief element in uw woning.

Infrarood spiegelpanelen hebben daarbij het grote voordeel dat ze niet beslaan als ze aan staan en dat maakt ze voor gebruik in badkamers bijna perfect.

Infrarood paneel infrarood panelen infrarood verwarming plafond wand alkari ecaros welltherm heatxl woonkamer studeerkamer keuken garage hal kinderkamer slaapkamer woonkamer wit zwart foto 11 infrarood verwarming verbruik

Infraroodpanelen als vervanging van elektrische accumulatie verwarmingen

Infrarood verwarming

Infrarood verwarming kan als volwaardige verwarming en als bij-verwarming in de overgangstijd ingezet worden. Wie bijvoorbeeld een inefficiënte elektrische verwarming wil vervangen moet zeker overwegen in plaats daarvan een efficiënt infraroodpaneel te kopen.

Een vergelijkende meting met infrarood verwarming en elektrische accumulatieverwarmingen in huurwoningen en eengezinshuizen van oktober 2014 tot mei 2015 had als resultaat, dat met de toepassing van infraroodpanelen t.o.v. elektrische verwarmingen enorm op de verwarmingskosten bespaard was.

Ten opzichte van de inzet van elektrische verwarmingen kon in de gemeten gevallen een besparing van gemiddeld 45 tot 50% bereikt worden.

Bij de inzet van infrarood verwarming worden niet alleen de verbruikskosten gereduceerd, maar er is ook geen ruimte nodig voor grote radiatoren doordat infraroodpanelen eenvoudig aan de muur of het plafond kunnen worden gemonteerd.

Infraroodpanelen zijn extra zinvol als u beschikt over zonnepanelen. Deze kunnen kosteloos zonnestroom voor de verwarming van uw woning leveren Zo kan men zelfvoorzienend zijn en het rendement van uw zonnestroom systeem verhogen. Daarbij kan in sommige gevallen ook de omgeving als (Warmte)opslag voor het surplus aan vermogen worden gebruikt. Infrarood verwarming of cv…….wij zouden voor infrarood verwarming gaan!