Infrarood verwarming logo

+31 (0)165-714107

Bel ons

Ma t/m Vrij - 9:00 - 12:00 en 13:00 -17:00 uur

showroom bezoek alleen op afspraak

Winkelwagen

Koop online

Infrarood verwarming of warmtepomp?

Infrarood verwarming of warmtepomp wat moet je kiezen?

Want infrarood verwarming is minstens net zo goed als een warmtepomp. Alleen is het niet de bedoeling dat iedereen dat weet….

Is een warmtepomp echt wel zo goed?

Helaas wordt de warmtepomp meestal naar voren geschoven als de beste vervanger van de ouderwetse centrale verwarming met een cv ketel. Maar toch zijn er andere opties op de markt voorhanden die minstens zo goed werken. In veel situaties werken ze zelfs beter dan hun dure concurrent de warmtepomp.

Infrarood verwarming is ook heel zuinig

Infrarood verwarming is een van die opties. Deze verwarming is namelijk ook heel energiezuinig. Ten tweede is het super effectief in het verwarmen.

Daarbij zijn de panelen ook nog eens helemaal naar de smaak van de koper aan te passen. Dat kan dan bijvoorbeeld met foto’s of afbeeldingen.

Waarom mag u dat niet weten?

Maar waarom mag niemand dat dan weten dan infraroodpanelen vaak veel beter renderen dan de dure warmtepomp? En hoe komt het dat veel installatiebedrijven liever hebben dat u weet dat infrarood verwarming geen onderhoud nodig heeft?

Want het blijft raar dat een van de beste manieren om van het gas af te gaan steeds maar stil gehouden moet worden. U begrijpt inmiddels dat infrarood verwarming knaagt aan het verdienmodel van de installateurs!

Infraroodpanelen en de warmtepompen hoe vergelijk je dat?

Dat is de reden dan er op alle manieren geprobeerd wordt om de warmtepomp te verheerlijken en infrarood verwarming te bekritiseren.

Er circuleert daardoor nog veel onjuiste en onvolledige informatie over de werking van ir panelen. Soms gevoed door partijen die beloftes doen die in de praktijk niet gehaald worden.

Maar steeds vaker ook door andere belanghebbende die uit concurrentieoverwegingen, onjuiste informatie verspreiden die beweren dat infrarood verwarming niet werkt.

De verschillen tussen infrarood verwarming of warmtepomp

Voordat we de verschillende voordelen doorlopen. Geven wij eerst een korte uitleg over het verschil van verwarmen met een warmtepomp en verwarmen met infrarood verwarming.

Zowel bij een cv-systeem als bij een warmtepomp verwarm je de lucht in uw huis of kantoor. Wat dat betreft is de werking van beiden systemen vrijwel vergelijkbaar. Infrarood verwarming is daar tegenover veel efficiënter.

Infrarood verwarming combineren met duurzame energie

Een infrarood paneel kan immers direct duurzaam opgewekte elektriciteit omzetten in stralingswarmte. Vervolgens richt het paneel deze warmte direct op mensen en objecten. Dat zorgt immers voor veel minder verlies van energie.

Er is nog een reden waarom infrarood panelen veel beter werken dan een warmtepomp.

Dat komt omdat je niet eerste de lucht verwarmt. Maar zoals gezegd direct de objecten gaat aanstralen. Daardoor bespaar je tevens flink op uw energiekosten. En zeker in vergelijking met een centrale verwarming met radiatoren.

Verwarming met een stekker…?

Ofschoon een infrarood verwarming net als een warmtepomp ook voorzien is van een stekker. Denken veel mensen helaas nog steeds dat een infrarood verwarming moet worden vergeleken met een elektrische verwarming.

Dat wil zeggen dat mensen dus denken dat het niet minder, maar juist veel meer energie verbruikt. Wij leggen u graag uit waarom dat een misverstand is.

Infrarood panelen v.s. warmtepomp hoe zit dat?

Maar hoe verhoudt de infrarood verwarming zich tot haar bekende concurrent: de warmtepomp?

Er zijn gelukkig veel verschillen die je heel goed met elkaar kunt vergelijken. In dit artikel gaan we alle belangrijke verschillen bespreken. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld de aanschaf- en onderhoudskosten.

Meer verschillen tussen warmtepomp en infrarood verwarming

Maar er zijn veel meer belangrijke verschillen tussen infrarood verwarming en de warmtepomp.

Een ander verschil zit bijvoorbeeld in de extreem lange levensduur van een infraroodpaneel. Die is namelijk vele malen langer dan die van de warmtepomp.

Omdat infrarood verwarming erop is gericht dat het niet alleen effectief maar ook goedkoop is. Is deze manier van verwarmen de geduchte concurrent voor de warmtepomp.

Infraroodverwarming en warmtepomp v.s. onderhoud?

Al met al wint de onderhoudsvrije infrarood verwarming het nu al op veel gebieden van de warmtepomp. Infraroodpanelen en een warmtepomp verschillen zoals gezegd ook in de jaarlijkse onderhoudskosten.

Dat heeft alles te maken met de opbouw van infrarood verwarming en warmtepomp systemen. Er zijn geen bewegende onderdelen. Ten gevold daarvan hoeft er geen periodiek onderhoud te gebeuren. Bij infrarood verwarming is alles dus gericht op lage kosten.

Infrarood verwarming en de warmtepomp het uiterlijk

Infrarood verwarming heef ten opzichte van de warmtepomp een andere uiterlijk. Voor de een is dat positief. Voor de ander is dat juist een bezwaar. Maar hoe je het ook toepast infrarood panelen zijn altijd zichtbaar.

Het is dan weer wel mogelijk om een infraroodpanelen naar eigen inzicht te ontwerpen. Dat kan natuurlijk niet bij een warmtepomp. Wanneer je een hele ruimte wil verwarmen kun je gebruik maken van verschillende soorten panelen. Dat zorgt dat je op een bijzondere of speelse manier uw kamer kunt verwarmen.

Infrarood panelen van metaal of glas

Infrarood panelen kunnen van glas zijn of van metaal. Ten eerste kunnen ze ook worden voorzien van een foto of kunstwerk. Ten tweede is zelfs mogelijk om een krijtbord als verwarming te installeren! Dat is een ander argument om te kiezen voor infraroodverwarming in plaats van de warmtepomp.

Ten slotte zijn infrarood verwarmingen in verschillende afmetingen en wattages beschikbaar. Als laatste is het ook mogelijk om de panelen in uw kantoorplafond te leggen.

Onwetendheid bij infrarood verwarming en warmtepomp

Infrarood verwarming is blijkbaar een soort “container begrip” geworden. Daardoor worden zelfs ouderwetse energie onzuinige elektrische kachels aangeboden onder de naam infrarood verwarming.

Dat kan helaas nog mogelijk door het gebrek aan duidelijke regelgeving. Aan de temperatuur van het paneel kun je trouwens direct zien of je met een echte infrarood verwarming te maken hebt. Kijk dus wel uit voor de ouderwetse elektrische warmtepanelen en goedkope kopie producten.

Infrarood panelen of een warmtepomp en isolatie

Bij een warmtepomp is er spraken van luchtverwarming. Anders gezegd is daarbij dus lucht de drager van de warmte. Het is daarom niet verstandig om een raam open te zetten voor ventilatie.

Je verlies dan tenslotte direct veel energie. De meeste nieuwe huizen worden daarom zeer goed geïsoleerd. En vaak luchtdicht gebouwd. Maar dan is er wel een ingewikkeld ventilatiesysteem nodig.

Bij ir verwarming is daar in tegen de benodigde lucht- temperatuur lager. Zodoende gaat er minder energie verloren. Juist omdat de wanden en objecten zelf warm zijn en ook die weer warmte afgeven neemt de warmte niet zo snel af.

Bij infrarood verwarming v.s. warmtepompen is natuurlijke ventilatie daardoor over het algemeen genoeg. Overigens ligt ook bij de toepassing van infrarood, het verbruik in goed geïsoleerde woningen lager.

Douchewater bij infrarood verwarming en de warmtepomp

Een warmtepomp kan wel zorgen voor warm tapwater. Een infrarood verwarming kan dat dan weer niet. Naast het gebruik van infrarood verwarming in plaats van een warmtepomp. Is dus een ander systeem nodig om in warm water voor de douche en keuken te voorzien.

Dat kan bijvoorbeeld met een elektrische boiler. Maar ook met een doorstroom verwarmer. Als laatste kan ook een warmtepomp boiler worden gebruikt. Die combinatie is aanvankelijk het meest interessant.

All electric met infrarood panelen of warmtepomp?

Om uw huis of bedrijf all-electric te maken. Moet u zelf met bijvoorbeeld pv panelen elektriciteit opwekken. Dat geldt in eerste instantie zowel bij toepassing van een warmtepomp als bij infrarood verwarming. Uw vergelijking tussen beide systemen zou dan ook de aanschafprijs van de zonnepanelen moeten meenemen.

Total cost of ownership bij infraroodpanelen v.s. warmtepomp

Om een goede vergelijking te maken van de prijzen van de beiden verwarmingen. Kun je kijken naar alleen de verbruiks- kosten. Het is echter veel beter om een berekening te maken van alle kosten die je per jaar maakt.

Allereerst de kosten bij de aanschaf van het systeem. Maar ook bijvoorbeeld de kosten van onderhoud over de gehele levensduur van een installatie. In een berekening waarin alle kosten worden meegenomen.

Denk daarbij aan de kosten zoals; aanschafprijs, levensduur en vervangingskosten. Maar niet om de laatste plaats ook de kosten van onderhoud en natuurlijk de energiekosten. Komen infrarood panelen beter uit de bus dan de warmtepomp.

Waar infrarood verwarming in plaats van een warmtepomp

Infraroodpanelen zijn zelfs toepasbaar in woningen die bouwkundig niet geschikt zijn voor een warmtepomp. Daarbij zijn geen ingrijpende bouwkundige aanpassingen nodig.

En ook de installatie van de panelen is relatief eenvoudig. Hierdoor hebben infraroodpanelen in verhouding tot een warmtepomp een zeer lage aanschafprijs. Ten slotte is er ook nog de interessante besparing op verbruikskosten.

Al met al heeft dat een positieve impact op de betaalbaarheid van de energietransitie. En eveneens vergroot dat de bereidheid van huiseigenaren om te investeren. Niet alleen in de nieuwbouw maar ook zeker in bestaande woningen.