Infrarood verwarming getest – een zelfexperiment
Infrarood verwarming wordt herhaaldelijk besproken als alternatief voor verwarmen in combinatie met een warmtepomp. Om erachter te komen wat de voordelen zijn van verwarmen met infrarood stralen heb ik het zelf getest.
Als onderdeel van de test heb ik een infrarood verwarming in mijn kantoor geplaatst. Ik heb de werking ervan uitvoerig onderzocht. Lees hier de spannende resultaten van deze infrarood verwarming test.
Na 20 jaar werken als architect ben ik dankbaar dat ik mijn nieuwsgierigheid nog niet heb verloren. Constant heb ik te maken met nieuwe materialen, processen en technologieën in woningbouw. Op deze manier breid ik mijn specialistische kennis uit en leer ervan. Ik wil mijn kennis en ervaring graag toepassen op een eengezinswoning.
De (veelal) jonge kopers worden nu meer dan ooit overspoeld met keuze mogelijkheden. De zaken die rondom een nieuwbouw woning komen kijken is namelijk enorm. Er moeten veel keuzes gemaakt worden, denk hierbij aan welke raamkozijnen, vloeren, elektrische installatie mogelijkheden, et cetera.
De kopers zijn voornamelijk leken op dit gebied. Ik voel mijzelf als architect verantwoordelijk om ze van een professioneel advies te voorzien. Voor alle relevante onderwerpen die rondom een nieuwbouwwoning spelen. Dit is zeker geen gemakkelijke taak.
Waarom de test met infrarood verwarming?
Waarom heb ik een test gedaan met een infrarood verwarming? Ik wilde letterlijk de warmte ervaren op mijn eigen lichaam. Ik wilde weten hoe het is om in de winter periode mijn kantoor te verwarmen met infrarood. Ik wilde dit zelf ervaren.
Verwarmen door middel van elektriciteit wordt al lang niet meer als inefficiënt en ongemakkelijk beschouwd. We herinneren ons natuurlijk de oude elektrische kachels die ‘energieslurpers’ werden genoemd. Daarnaast was deze verwarming ook nog eens heel traag.
De laatste twintig jaar was ik daardoor van mening dat verwarmen en elektriciteit geen goede combinatie was. Alleen de komst van de waterpomp zette bij mij een heroverweging in gang.
Deze technologie is nog steeds een goed alternatief voor een gasverwarming. Daarom is de warmtepomp op dit moment het meest gekozen verwarmingssysteem.
De veel gebruikte lucht-water warmtepomp heeft echter niet alleen maar voordelen. De aanschaf- en onderhoudskosten zijn hoog. Daar komt nog eens bij de soms moeilijke installatie in het buitengedeelte van de woning. Reden genoeg om niet tevreden te zijn met de technologische status quo van de huidige verwarmingen.
Een test met een infrarood verwarming moet mij meer duidelijkheid verschaffen over de directe elektrische verwarming.
Ik heb veel over dit onderwerp gelezen. Hoewel noch vakliteratuur noch internet echt uitgebreide en vooral betrouwbare informatie biedt. Ik besloot het zelf uit te proberen. Gedurende een aantal weken heb ik mijn kantoor verwarmd met infrarood straling.
Dit onderscheidt infrarood verwarming van bekende verwarming systemen
Een fundamenteel verschil tussen infrarood verwarming en de gebruikelijke cv installaties is de wijze van verwarmen. De warmtepomp, cv ketel, hr ketel verwarmen de lucht.
In plaats van de lucht te verwarmen, warmen de infrarood panelen de omringende muren en meubels op. Deze worden direct verwarmd door de infrarode stralen. De verschillende zones in de woning worden zo op een passieve manier opgewarmd.
De klassieke (vloer)verwarming of warmwater radiatoren verwarmen daarentegen de omgevingslucht. De omringende warme lucht warmt ons lichaam op.
In vergelijk met stralingswarmte, heeft convectiewarmte een hogere luchttemperatuur. De objecten in de kamer, zoals de meubels, muren en plafond voelen koud aan. Bij stralingswarmte is dit precies andersom. De objecten in de kamer voelen warm aan, terwijl de lucht koeler is.
Ik wil graag weten hoe dat aanvoelt. Voel ik het verschil van warmte? Daar verwacht ik met mijn proef een antwoord op te krijgen.
In mijn test gaat het om het vergelijk van de infrarood verwarming tegen de warmwater vloerverwarming. Deze laatste is het systeem dat ik nu gebruik. Dit roept een andere vraag op: hoe zit het met koude voeten?
Ik ben ook op zoek naar een antwoord op basis van gemeten waarden. Daarnaast maak ik een subjectieve beoordeling door mijn zelfexperiment.
Ik kan mij overigens niet voorstellen hoe een ir wandpaneel de vloer verwarmt. Ik houd namelijk niet van koude voeten. Het paneel hangt in het midden van de wand, ongeveer 1,7 meter boven de vloer. Ik kijk bijzonder uit naar het resultaat van deze vraag.
En tot slot vraag ik me af hoe de periodieke snel reagerende infrarood verwarming voelt. Hij hangt op hoofdhoogte en moet een korte afstand van 2,8 meter overbruggen. Ik ben benieuwd of dit prettig of ongemakkelijk aanvoelt.
Kort toegelicht. Een warmwater radiator met thermostaat kun je op een constante temperatuur instellen. Het geeft een constante warmte-energie. De vloerverwarming met warm water, welke ik op kantoor heb, wordt geregeld door een kamerthermostaat.
In de thermostaat zit in instelbare bimetalen schakelaar, die de klep voor de watertoevoer regelt. De regelklep gaat open wanneer de temperatuur daalt en sluit als de gewenste temperatuur is bereikt.
Net als bij het verloop van een sinuscurve, wisselt de verwarming voortdurend tussen aan en uit. Door de enorme traagheid van het systeem merk je hier niets van in het dagelijks leven. Men neemt een constante kamer temperatuur waar. Ik zal ook de lucht temperatuur van mijn vorige verwarmingssysteem gedurende meerdere dagen meten en documenteren.
Hieronder mijn vragen over de infrarood verwarming, waarop ik antwoorden wil vinden in de zelftest:
– Hoe voelt het om te werken in een kamer die wordt verwarmd door stralingswarmte?
– Heb ik het gevoel dat de lucht kouder is met stralingswarmte? Heeft dit een positief of negatief effect op mij?
– Heb ik het gevoel dat de meubels en muren warmer zijn? Heeft dit een positief of negatief effect op mij?
– Hoe verandert de temperatuur van de vloer? Krijg ik koude voeten en/of benen?
– Is de temperatuur daling minder of meer wanneer ik het kantoor ventileer?
– Kan één infrarood paneel mijn kantoor gelijkmatig en voldoende verwarmen?
– Hoe voelt het periodiek in- en uitschakelen van de infrarood verwarming? Merk ik dat?
De testopstelling. Zo ziet de infrarood verwarming eruit voor de installatie:
Voor de test gebruik ik een infrarood paneel van 1,2 x 0,9 meter. Het paneel heeft een vermogen van 1100 watt. De fabrikant van het verwarmingssysteem is het Duitse bedrijf Welltherm. Ik koos deze fabrikant om drie redenen:
1. Naar mijn mening moeten elektrische en elektro magnetische velden tot een absoluut minimum worden teruggebracht. Dankzij tegengestelde geometrieën van warmtegeleiders reduceert Welltherm GmbH ongewenste elektro magnetische velden.
Hoe efficiënt dit werkt, is momenteel voor mij een vraag. Het bedrijf Welltherm heeft hierover geen specifieke meetwaarden. Alle andere fabrikanten hebben geen informatie over dit, voor mij, belangrijke onderwerp. Althans, ik heb geen informatie over dit onderwerp kunnen vinden bij een andere fabrikant van infrarood verwarmingen.
2. Veel websites van bedrijven die infrarood verwarmingen produceren, staan vol met kleurrijke beloftes. Hoe meer marketingteksten ik zie, des te minder vertrouwen ik heb in het betreffende bedrijf. De website van Welltherm is serieus en geeft op feiten gebaseerde informatie.
3. Er zijn nog drie fabrikanten aan het einde van mijn voorselectie. Ik heb ze alle drie gebeld voor advies. Het antwoord van Welltherm was veruit de beste.
Ze kwamen met voldoende specialistische informatie over elektro magnetische velden. Zo ook de efficiëntie over de maximale stralingsfactor. En daarnaast de goede hulpmiddelen voor de planning overtuigde mij uiteindelijk om de test apparatuur bij Welltherm te bestellen.
Het meegeleverde infrarood warmtepaneel heeft een behuizing van wit poedercoat metaal.
Het oppervlak lijkt op een paneel dat is geverfd met witte emulsieverf. Het ziet er qua kleur, structuur en glans hetzelfde uit. Vergelijkbaar met een muur dat is bekleed met vliesbehang. Dit zie je tegenwoordig vaak in moderne woonkamers.
De aansluiting op de elektriciteit loopt via een driedraads voedingskabel, waarin een radio-ontvangen is geïntegreerd. Meestal zit deze radio-ontvanger verstopt achter het paneel. Ik heb deze op de grond geplaatst.
De radio-ontvanger is verantwoordelijk voor het in- en uitschakelen van de verwarming. Deze staat in verbinding met de draadloze thermostaat. In de thermostaat zitten batterijen.
Er loopt een driedraads voedingskabel naar de ontvanger. Aan het einde is een beschermende contactplug gemonteerd. Het hele systeem moet relatief eenvoudig te bedienen zijn. Daarover later meer.
De test met de infrarood verwarming vindt plaats in een kantoor
De locatie van de test is mijn kantoor. Deze is 3,6 x 4,0 meter (14,4 m2) groot. Het is gelegen op de begane grond van een gebouw die twee verdiepingen telt. De vloer sluit af van de begane grond omdat de woning geen kelder heeft.
De buitenmuren zijn uit het bouwjaar 1998, zijn 44 centimeter dik en goed geïsoleerd.
De verwarming hangt aan een binnenmuur die naar de gang leidt. Mijn bureau staat tegenover de infrarood verwarming op ongeveer 2 meter afstand. Ik zit 2,8 meter van het warmtepaneel af. Mijn hoofdhoogte bevindt zich aan de onderkant van het paneel.
De beschreven opstelling is meer toeval, omdat de verwarming daar alleen kon worden geïnstalleerd. De korte afstand tot de kachel is een goede test. Zo kan ik namelijk de uitgezonden infraroodwarmte, zonder reflectie, direct waarnemen.
Temperatuur metingen voor aanvang van de test:
Voordat ik de infrarood verwarming installeer, meet ik de gemiddelde vloertemperatuur met een infrarood thermometer. In drie reeksen meet ik de vloertemperatuur op zes verschillende punten. De 18 meetwaarden zijn:
Meet reeks 1 26,4 25,1 26,9 26,6 25,7 25,4
Meet reeks 2 24,1 23,8 23,6 23,5 23,2 23,2
Meet reeks 3 24,8 24,8 24,8 24,6 24,2 23,8
Het meetresultaat van de gemiddelde temperatuur van de vloer is 24,6 graden Celsius (vloerverwarming).
Ik meet ook met de infrarood thermometer de vier muren. Deze meet ik wederom in drie reeksen en bereken het gemiddelde van de 18 metingen.
Meet reeks 1 20,4 22,0 21,9 21,4 22,0 20,0
Meet reeks 2 20,3 22,1 22,0 21,1 22,4 20,1
Meet reeks 3 20,5 22,2 22,0 21,6 22,3 20,2
Het resultaat van de gemiddelde wand temperatuur is 21,47 graden Celsius.
De beide meetreeksen worden gedurende de dag uitgevoerd bij een buitentemperatuur van 5 tot 7 graden Celsius. De temperatuur van de kamerlucht in het kantoor tijdens de verwerking van de meetreeksen is 23 graden Celsius.
De volgende stap in de test: montage en in gebruik name van de infrarood verwarming
Op de foto: mijn goede vriend Jens, die ik hierbij wil bedanken voor zijn hulp.
Het paneel aan de muur monteren is eenvoudig. In principe is het nauwelijks meer werk dan het ophangen van een schilderij. Je hebt een paar pluggen en schroeven nodig.
Het meegeleverde boorsjabloon maakt het gemakkelijker om de boorgaten te markeren. Stop de pluggen erin, draai de schroeven vast en hang de verwarming op, klaar!
De inbedrijfsstelling is ook zo eenvoudig. Steek eerst de verwarmingskabel in het dichtstbijzijnde stopcontact. Druk vervolgens 3 seconden op de knop van de ontvanger en stel de zender in.
Stel desgewenst de in- en uitschakeltijden in op de thermostaat. Alsook de gewenste temperaturen voor de dag en de nacht. De verwarming is klaar voor gebruik.
De infrarood verwarming is geïnstalleerd en kan in gebruik worden genomen. Zelfs voor een leek duurde dit maximaal een uur. Dat is ook hoe ik het me had voorgesteld, eenvoudig en het spreekt voor zich.
Eerste indrukken en ervaringen van de test met de infrarood verwarming
Op de dag van de omschakeling van vloer- naar infraroodverwarming is de temperatuur in de kamer niet aangenaam. De restwarmte in de lucht van de vloerverwarming en de stralingswarmte van het infrarood paneel zorgen voor een onaangename warmte mix.
Het duurt een paar dagen voordat de vloerverwarming geen restwarmte meer afgeeft. Tegelijkertijd moeten de objecten in de kamer langzaam worden opgewarmd door de infrarood straling.
Ik gaf dit omslag proces vijf dagen de tijd voordat ik opnieuw metingen aan de muren en de vloer deed. Hier zijn mijn meetresultaten vanaf dag 5 na het overschakelen op infrarood warmte.
Wederom bepaal ik in drie meet reeksen de vloertemperatuur. Ik meet op zes verschillende punten. De 18 meetwaarden zijn:
Meet reeks 1 20,9 21,1 21,0 20,8 20,5 20,3
Meet reeks 2 21,2 20,9 20,9 20,8 20,4 20,3
Meet reeks 3 20,8 20,9 20,8 20,6 20,4 20,2
Het meetresultaat van de gemiddelde temperatuur van de vloer is 20,71 graden Celsius. Dit is 4 graden lager dan daarvoor.
Ik meet ook weer de vier muren met de infrarood thermometer. Deze meet ik in drie reeksen en bereken het gemiddelde van de 18 metingen.
Meet reeks 1 21,7 21,4 21,6 21,8 20,4 20,8
Meet reeks 2 20,4 20,3 20,6 21,0 21,0 21,7
Meet reeks 3 20,1 20,2 21,3 21,2 20,9 21,7
Het resultaat van de gemiddelde wand temperatuur is 21 graden Celsius. Dit is slechts 0,5 graden lager dan daarvoor.
Beide metingen werden gedurende de dag uitgevoerd bij een buitentemperatuur van 7 tot 8oC. De temperatuur van de kamerlucht in het kantoor is tijdens het meten 21oC.
Beide metingen met de vloer- en infraroodverwarming werden uitgevoerd bij eenzelfde buitentemperatuur. Slecht 1 of 2 graden verschil. De metingen zijn daardoor redelijk vergelijkbaar.
Wat mij opvalt is het volgende. Terwijl de luchttemperatuur met de vloerverwarming voorheen 23oC was, voel ik me nu comfortabel met 2 graden minder. Het is nu 21oC. Hoewel de lucht temperatuur lager is, is de gemiddelde wand temperatuur slechts weinig veranderd.
De warme stralen van het ir paneel verwarmen vooral de objecten in de kamer. De meubels, vloer en wanden. Het verwarmt niet de lucht. Ik kan dit bevestigen op basis van mijn metingen.
De documentatie over 10 dagen toont een constant temperatuur niveau. De minimum ingestelde temperatuur is 18,5 graden Celsius en de maximum temperatuur is 20 tot 22 graden Celsius.
Tijdens de testperiode paste ik de gewenste temperatuur een aantal keren aan. De meest comfortabele temperatuur is voor mij 21 graden Celsius.
In de meting zijn de weekenden goed te zien, aangezien ik op deze dagen de temperatuur lager had ingesteld. Het betreft de dagen 18, 19, 25 en 26.
Je ziet ook in de overgang van dag 20 naar 21 dat de temperatuur niet naar beneden gaat. Ik had hier een fout gemaakt in de programmering van de thermostaat.
De oplossing voor koude voeten
Zoals verwacht is de temperatuur van de vloer aanzienlijk gedaald. Deze is 4 graden lager dan voorheen. Onder mijn bureau bij het raam heb ik nu koudere voeten dan voorheen. Voordat ik met de test begon, was dit een van mijn vragen. Hier moest iets verbeteren want ik wil geen koude voeten hebben.
Na een gesprek met de leverancier bieden ze een veelbelovende oplossing. Het bedrijf heeft een zeer compacte infrarood verwarming ontwikkelt. Deze worden voornamelijk gebruikt in kantoren, als bureauverwarming.
Ik bestel dit infrarood paneel met een afmeting van 1,0 x 0,25 meter. Het heeft een vermogen van 150 watt. Ik monteer het paneel direct onder mijn bureau. Ik heb nog voldoende ruimte tot mijn knieën.
De warmtegolven verwarmen het gebied op de vloer waar ik mijn voeten heb staan. Als bediening wordt een combinatie van een timer en een stekker thermostaat gebruikt.
Het paneel is zo ingesteld dat mijn nieuwe bureau verwarming alleen verwarmt tijdens kantooruren. Het verwarmt de werkplek tot de ingestelde doel temperatuur is bereikt. Heel goed!
Doordat een tweede ir paneel mijn kantoor opwarmt, gaat het grote paneel niet zo vaak aan. Voor mij persoonlijk is de warmte verdeling nu optimaal. Mijn voeten zijn altijd warm en mijn hoofd is aangenaam koel.
Met de vloerverwarming heb ik dit resultaat helaas nog nooit bereikt. Om mijn voeten warm genoeg te houden, had ik een luchttemperatuur van 23°C nodig. Deze temperatuur is te warm voor een koel hoofd.
De nieuwe combinatie van twee infrarood panelen zorgt dus voor een veel beter binnenklimaat
Periodiek inschakelen van de verwarming en ventilatie
Een andere vraag waar ik me van tevoren mee bezig hield was het periodiek inschakelen van de verwarming. Het antwoord hierop is simpel.
De warme stralen van het paneel voel ik niet direct als ik zit. Dit ondanks de korte afstand van 2,8 meter. Ik voel alleen of de verwarming aan of uit staat als ik opsta en mijn hand recht voor het paneel houdt.
Doordat ik de warmte niet direct voel, weet ik niet precies hoe lang het ir paneel per dag aanstaat.
Het paneel slaagt er echter zeer goed in om het binnen klimaat redelijk constant te houden rond de ingestelde temperatuur. Dit vind ik belangrijk. Het systeem beantwoord hiermee aan mijn warmtebehoefte.
Het antwoord op mijn laatste vraag blijft. Hoe beïnvloedt het ventileren van mijn kantoor de kamer temperatuur?
Deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Ik heb namelijk geen waarden gemeten voor deze vraag. Ik moet dit beantwoorden op basis van mijn subjectieve gevoel.
Ik merk geen grote verschillen. Als de koude buitenlucht met een luchttemperatuur van 5 à 7oC mijn kantoor binnenkomt daalt de kamer temperatuur snel.
Ik heb de indruk dat de twee infrarood panelen beter bestand zijn tegen de indringende koude lucht dan de vloerverwarming. Bij de vloerverwarming heb ik 2 graden meer luchttemperatuur nodig om me prettig te voelen.
Zoals reeds gemeld, is bovenstaande illustratie theoretisch bepaald en slechts subjectief beoordeeld. Het verschil is uiteindelijk niet zo groot.
infrarood verwarming test in de badkamer als spiegels
In het kort de antwoorden op de vragen die ik van tevoren had opgesteld voor de test met de infrarood verwarming.
– Hoe voelt het om te werken in een kamer die wordt verwarmd door stralingswarmte?
Aangenaam. De lucht ruikt niet naar verwarming. Het klimaat voelt goed aan.
– Heb ik het gevoel dat de lucht kouder is met stralingswarmte? Heeft dit een positief of negatief effect op mij?
Ja, dat voel ik en ik vind het prettig omdat het helpt om het hoofd koel te houden.
– Heb ik het gevoel dat de meubels en muren warmer zijn? Heeft dit een positief of negatief effect op mij?
Het meubilair en de muren zijn eigenlijk niet warmer, omdat ik de gewenste temperatuur met 2°C kon verlagen. Bij deze temperatuur voelde ik me prettig. Het bespaart energie en zorgt voor een aangenaam werkklimaat.
– Hoe verandert de temperatuur van de vloer? Krijg ik koude voeten en/of benen?
Ja, de vloer is 4°C koeler. Dit is in deze setting aanvankelijk een probleem. Na de plaatsing van een tweede mini ir paneel onder mijn bureaublad, werden mijn voeten echter wel warm.
Voor mij is dit de ideale combinatie. 21oC in de kamer en 19,5oC bij mijn voeten.
– Is de temperatuur daling minder of meer wanneer ik het kantoor ventileer?
Het verschil is niet echt groot en kan daarom worden verwaarloosd.
– Kan één infrarood paneel mijn kantoor gelijkmatig en voldoende verwarmen?
Ja, over het algemeen denk ik dat dat mogelijk is. In mijn specifieke geval had ik een tweede mini paneel nodig voor mijn voeten onder mijn bureau bij het raam. Daarbij zeggende dat ik gevoelige voeten heb bij kou. (Probleem: ik heb een hoog raam tot aan de vloer, waardoor er een mindere isolatie is.)
– Hoe voelt het periodiek in- en uitschakelen van de infrarood verwarming? Merk ik dat?
Nee, ik voel de verwarmingsfasen of de stralingswarmte niet. Het is gewoon aangenaam warm, zonder dat ik een vervelende hotspot merk.
Mijn conclusie over de test van infrarood verwarming: heel positief
Na deze uitgebreide zelftest zie ik infraroodverwarming als een serieus alternatief voor vloerverwarming met warm water.
Bij de test heb ik geen vergelijking kunnen maken van de verbruikskosten. Ik had hier namelijk geen rekening mee gehouden. Wel ben ik van mening dat je per jaar veel euro’s en kWh bespaart met ir verwarming.
Ongeacht de verbruikskosten, ben ik overtuigd van elektrisch verwarmen met ir panelen. Voor een kamer of om het hele huis te verwarmen. Je krijgt een goed en gezond binnenklimaat bij een lage temperatuur.
Je huis verwarmen door middel van infrarood panelen is een veel besproken onderwerp. Zeker nu de overheid wil dat we allemaal van het gas afgaan. De fossiele brandstoffen raken op en zijn daarnaast ook niet duurzaam. We zijn op zoek naar een andere manier van verwarmen.
We hebben een test laten uitvoeren door een architect die al 20 jaar werkt in de bouwwereld. Hij wilde zelf ervaren hoe een infrarood paneel de ruimte verwarmen.
Wat de voordelen ervan zijn. Zijn er ook infrarood panelen nadelen? En of het echt waar is dat de installatie zo eenvoudig en snel is. In dit artikelen leggen we de resultaten aan je voor.
Waarom verwarmen zonder gas
Allereerst een korte uitleg waarom verwarmen met infrarood panelen de toekomst heeft.
Nieuwe woningen worden al zonder een aansluiting op gas opgeleverd. Bestaande woningen gaan gefaseerd over. Volgens het Klimaatakkoord moeten alle woningen vanaf 2050 gasloos zijn.
Jij kunt al de stap maken om je huis te verwarmen zonder aardgas. Denk hierbij aan elektrisch verwarmen door middel van infrarood panelen of warmtepomp. Voor veel huishoudens is een warmtepomp een grote investering. Vooral het aanleggen van de pomp is niet altijd weggelegd voor iedere woning, zoals appartementen.
Een infrarood verwarming daarentegen behoeft geen ingewikkelde installatie. Je hoeft geen leidingen aan te leggen. Je stopt gewoon de stekker van het paneel in het stopcontact en vervolgens heb je warmte in huis.
Elektrisch verwarmen door infrarode straling heeft de toekomst. Het is een manier van gasloos verwarmen.
Uiteraard moet je wel groene stroom gebruiken om duurzaam en milieu centraal te zijn. Of eigenlijk nog beter, plaats zonnepanelen op je dak en wek je eigen energie op voor de ir panelen. Je bent duurzaam en goedkoop uit doordat je heel weinig energie gebruikt.
Waarom een test met infrarood panelen?
Verwarmen door middel van elektriciteit wordt al lang niet meer als inefficiënt en ongemakkelijk beschouwd. We herinneren ons natuurlijk de oude elektrische kachels die de energie verspillers werden genoemd. Daarnaast was deze verwarming ook nog eens heel traag.
Veel mensen denken nog dat verwarmen met elektriciteit geen goede combinatie is. Dat het duur is en dat je niet voldoende warmte krijgt. Om deze reden is de test gedaan met een infrarood paneel in het kantoor van de architect.
Een alternatief om je hele huis te verwarmen zonder gas is dus met infraroodpaneel of middels een warmtepomp. Laatstgenoemde zien we steeds vaker in nieuwbouw woningen.
De veel gebruikte lucht-water warmtepomp heeft echter niet alleen maar voordelen. De investering en onderhoudskosten zijn hoog. Daar komt nog eens bij de soms moeilijke installatie in het buitengedeelte van de woning. Reden genoeg om niet tevreden te zijn met de technologische status quo van de huidige verwarmingen.
Een essentieel verschil tussen infrarood panelen en de gebruikelijke cv installaties is de wijze van verwarmen. De warmtepomp, cv ketel, hr ketel verwarmen de lucht.
Een test met een infrarood verwarming moet meer duidelijkheid geven over de directe elektrische verwarming.
Testopstelling van infrarood paneel
Om je een goed beeld te geven van de test, schetsen we allereerst de situatie. De architect heeft een kantoor waar hij iedere dag ruim 8 uur doorbrengt. In dit kantoor zit een vloerverwarming die wordt aangedreven door warm water.
De ruimte is 3,60 x 4,0 meter groot, dus 14,4 m2. Het kantoor is gelegen op de begane grond van een gebouw dat bestaat uit twee verdiepingen. Er bevindt zich geen kelder onder de ruimte. De buitenmuren zijn uit het bouwjaar 1998, 44 centimeter dik en goed geïsoleerd.
De architect houdt van warme voeten, vandaar dat hij nu een vloerverwarming in het kantoor heeft liggen. Hij vraagt zich enorm af hoe een infrarood verwarming zorgt voor warme voeten, maar dat ter zijde.
Het infrarood paneel dat voor deze test wordt gebruikt is 1,2 x 0,9 meter groot. Het heeft een vermogen van 1100 watt en draagt het Duitse keurmerk TÜV. Dit is een infrarood van hoge kwaliteit.
Het infrarood paneel wordt, tegenover de werkruimte, aan de muur bevestigd. Een tweede infrarood paneel van klein formaat, wordt later in de test onder het bureau bevestigd. De reden is om de vloer direct onder het bureau te verwarmen, zodat de architect geen koude voeten krijgt.
Vragen en antwoorden van de test
De architect had van tevoren zijn vragen opgeschreven. Na de test heeft hij deze ingevuld. Hierbij de bevindingen, aldus de vragen én antwoorden van de zelftest.
Hoe voelt het om te werken in een kamer die verwarmd wordt door middel van infrarode straling?
Aangenaam. De lucht ruikt niet naar verwarming en het klimaat voelt goed aan. Het infrarood paneel is inderdaad geurloos en geruisloos, zoals men ook zegt.
Is de lucht om mij heen kouder met stralingswarmte? Heeft dit een positief of negatief effect op mij?
Ja, dat voel ik en ervaar ik als prettig. Omdat het helpt om mijn hoofd koel te houden. Daarnaast is er genoeg warmte om mij warm te houden.
Is de installatie echt zo eenvoudig?
Ja, de installatie is eenvoudig en snel. Het bijgeleverde boorsjabloon maakt het nog eenvoudiger. Je boort vier gaten in de muur, stopt de pluggen erin en schroeft het paneel aan de muur vast.
Zijn de meubels en muren warmer? Heeft dit een positief of negatief effect op mij?
Het meubilair en de muren zijn eigenlijk niet warmer, omdat ik de gewenste temperatuur met 2°C kon verlagen. Bij deze temperatuur voelde ik me prettig. Het bespaart energie en zorgt voor een aangenaam werkklimaat.
Doordat de infrarood stralen de objecten opwarmen, kan je de thermostaat met 2 of 3 graden terugdraaien ten opzichte van luchtverwarming. Bij een lage temperatuur heb je hetzelfde warmtegevoel.
Is er een temperatuur verandering van de vloer? En krijg ik koude voeten en/of benen?
De vloer is kouder. Na meting is de vloer 4° Celsius kouder. Dit is voor mij een probleem, omdat ik niet van koude voeten houd. Na de plaatsing van een tweede mini infrarood paneel onder mijn bureaublad, kreeg ik warme voeten. Voor mij is dit dé ideale combinatie om in te werken, namelijk 21oC in de kamer en 19,5oC bij mijn voeten.
Wanneer een ir paneel op de vloer gericht is, wordt de vloer warm. Je hebt geen vloerverwarming meer nodig. Dit is het geval bij plafondmontage of in dit geval bij montage van een paneel onder het bureau.
Is de temperatuur daling minder of meer wanneer ik het kantoor ventileer?
Het verschil is niet echt groot en kan daarom worden verwaarloosd.
Kan één infrarood paneel mijn kantoor gelijkmatig en voldoende verwarmen?
Ja, dit is zeker mogelijk is. In mijn specifieke geval had ik een tweede mini paneel nodig voor mijn voeten onder mijn bureau bij het raam. Daarbij zeggende dat ik gevoelige voeten heb bij kou. Daarbij het probleem dat ik een hoog raam tot aan de vloer heb, waardoor er een mindere isolatie is.
Hoe voelt het periodiek in- en uitschakelen van de infrarood verwarming? Merk ik dat?
Nee, ik voel de verwarmingsfasen of de stralingswarmte niet. Het is gewoon aangenaam warm, zonder dat ik een vervelende hotspot merk.
Conclusie van de test
De conclusie van de architect na de zelf test is dat hij aangenaam verrast is door de zeer goede resultaten. Hij vindt infrarood verwarming dan ook een serieus alternatief voor conventionele verwarmingen.
De verbruikskosten zijn lager, mede doordat de warmteverdeling efficiënt en effectief wordt ingezet. Het binnenklimaat is gezond en voelt prettig aan. Geen last meer van droge ogen door de luchtverwarming. Dit is een groot voordeel.
Verder geven de warme stralen op je huid een relaxt gevoel.