Infrarood verwarming logo

Tel: +31 (0)165-714107

Email ons info@heatxl.com

Ma t/m Vrij - 9:00 - 12:00 en 13:00 -17:00 uur

Infraroodstraling

Infraroodstraling panelen

Stralingswarmte van infrarood panelen

Net zoals de zon geeft de straling van stralingspanelen een directe en prettige warmte af. Door zijn werking is een infraroodstraling verwarming in staat snel warmte af te geven die eventueel lokaal kan worden ingezet. Aan onze infrarood verwarming worden speciale voordelen als efficiënte verwarming toebedeeld. In combinatie met duurzaam opgewekte stroom geldt de infraroodstraling warmte van infrarood panelen als milieuvriendelijke optie voor verwarming.

Een infrarood verwarming is een mobiele of vaste verwarming die naast hoofdverwarming ook bijzonder geschikt is voor tijdelijke of extra bijverwarming. Infrarood verwarming is stralingsverwarming die onder de directe verwarming gerekend kan worden.

Zoals de meeste lichtbronnen hoort ook infraroodstraling verwarming tot de thermische stralen. Het werkingsprincipe van de infraroodstraler is vergelijkbaar met de natuurlijke werking van de zon.

Als de elektromagnetische golven van het infrarood op een object stuiten, wordt een deel van de energie omgezet in warmte. Daarbij hangt de afgifte en opname van de warmte af van de soort en de samenstelling van het object.

Infraroodstraling zijn directe verwarmingen: ze verwarmen direct door de stralingswarmte. Geschikte warmtedragers zijn vaste stoffen zoals muren, vloeren, dekens, objecten en personen in de ruimte. Deze geven ook weer een deel van hun warmte aan de omgeving af en fungeren zo ook als secondaire afgever van stralingswarmte. Infrarood stralen verwarmen de lucht in hun omgeving maar in beperkte mate.

Dit exacte infraroodstraling warmte is afhankelijk van de ontbrekende luchtweerstand. In tegenstelling tot de convectieverwarming, zoals radiatoren of kachels, veroorzaakt een infraroodstraler geen noemenswaardige luchtstromingen. 

werkplaats mobiele verwarming 2 infraroodstraling

Licht en donker stralers

Verwarmen met stralingspanelen

Elektrische infraroodstraling verwarmingen zetten stroom om in warmtegolven. Het vermogen van een infraroodstraler wordt in wattage (Watt) aangegeven. Het vermogen van de meest voorkomende infrarood stralingspanelen ligt tussen de 100 en 2000 Watt. 

Voor gebruik in zeer hoge omgevingen zoals bijvoorbeeld een bedrijfshal zijn er echter ook systemen die een vermogen hebben van 6000 Watt of meer.

Infraroodstralers zijn er in licht en donker stralingssystemen. Lichte infraroodstraling systemen gloeien op en kunnen zeer hoge temperaturen op kleine oppervlakken bereiken met hun stralingswarmte.

Meestal is er bij dergelijke systemen een zichtbare verwarmingsstaaf of verwarmingslamel aanwezig die door een gaas is afgedekt om gevaar voor brand of verwondingen te voorkomen. 

Deze systemen worden vanwege hun stralingswarmte veel ingezet in hoge loodsen en voor het verwarmen van bijvoorbeeld werkplekken in een bedrijfshal.

Donkere infraroodstraling systemen hebben een variabel oppervlak en zijn vaak uitgevoerd als een infrarood stralingspaneel. Deze panelen zijn er in uitvoeringen met glas, metaal of aluminium en verkrijgbaar in velerlei designs. 

Infraroodstraling verwarming is zeer geschikt voor het verwarmen van woonkamers en bijvoorbeeld een kantoor ruimte. Maar ook een  garage ruimte is heel eenvoudig en zuinig te verwarmen met infrarood verwarming. 

garage verwarmen met Infraroodpanelen heater bedrijfshal Stralers verwarming elektrisch

infraroodStraling warmte

Externe invloeden

Afhankelijk van de uitvoering, gewenste temperatuur en efficiëntie hebben infrarood stralingspanelen een oppervlakte temperatuur van 95 tot 150 graden Celsius.

De beschermlaag of afwerking van het verwarmingsoppervlak heeft daarbij geen invloed op de werking maar wel op de geleiding van de stralingswarmte. Er zijn ook infraroodstralers met een lagere paneel temperatuur dan 95 graden.

In dit geval spreekt men van een elektrisch warmtepaneel. Deze panelen hebben een aanzienlijk hoger energieverbruik dan een echte infraroodstraler. Let dus op zaken zoals de stralingswarmte als u zich oriënteert op infrarood verwarming.

Doeltreffendheid en efficiëntie van IR stralingsverwarming

De doeltreffendheid van de stralingswarmte van infrarood stralingspanelen wordt niet beïnvloed door het gebruikte materiaal van het stralingsoppervlak. Dit is echter wel van belang voor de interne thermische geleiding van het paneel die samenhangt met de opwarmtijd van het oppervlak.

Hoe snel het oppervlak opwarmt hangt namelijk af van het gebruikte materiaal. Glas is bijvoorbeeld een langzamere warmtegeleider dan bijvoorbeeld metaal. Daarentegen neemt glas neemt meer stralingswarmte op dan metaal. Dat wil zeggen dat het bij een paneel met een glas afwerking langer duurt voordat het oppervlak op volle stralingswarmte is.

Daarnaast heeft zo’n infraroodstraling paneel wel het voordeel dat het vervolgens langzamer afkoelt. De doeltreffendheid en efficiëntie van infrarood stralingsverwarming is met name van belang bij de bepaling van het gewenste comfort.

Infrarood paneel infrarood panelen infrarood verwarming plafond wand alkari ecaros welltherm heatxl woonkamer studeerkamer keuken garage hal kinderkamer slaapkamer woonkamer wit zwart foto 13

Montage stralingspanelen

Montage- en opstellingsmogelijkheden

In de basis worden infrarood stralingspanelen aan de wand of het plafond gemonteerd als hoofd- of bijverwarming van een woning of bedrijfsruimte. Ook zijn er mobiele infrarood verwarmingen die overal in de ruimte opgesteld kunnen worden.

Denk hierbij aan onder andere een stralingspaneel plafond. Naast de bovengenoemde standaard toepassingen van stralingswarmte panelen zijn er tevens speciale infraroodstralers zoals bijvoorbeeld infraroodstraling warmte matten en infrarood vloerverwarming folies die op of onder een vloer gelegd kunnen worden.

Ook kan een infraroodstraling verwarming op en onder meubels zoals bijvoorbeeld aan de onderkant van een bureau of balie bij een bedrijf aangebracht worden.

Voeding en elektrische aansluiting van infrarood stralingsverwarming

Een infraroodstraler wordt normaal gesproken op de stroom aangesloten door middel van een stekkerdoos of een kabel. In bepaalde gevallen is het nodig om hiervoor aanpassingen te maken aan uw meterkast of stroomvoorziening. 

Over het algemeen past een infraroodstraling verwarming als bijverwarming zonder problemen of ingrijpende aanpassingen in uw bestaande systeem. 

Vraag bij twijfel hier altijd advies over aan onze specialisten. Zij staan voor je klaar en helpen je met al jouw vragen, bijvoorbeeld over het rendement pagina!

Welltherm ral kleuren infrarood paneel

Prijzen infrarood stralingswarmte

Uitleg infraroodstraling panelen

Infraroodstraling verwarming is verkrijgbaar in vele verschillende varianten en met verschillende wattages.

De prijs voor een infraroodstraler is afhankelijk van het vermogen en de afmetingen. Daarnaast zijn ook van het design, het gebruikte materiaal, de energiezuinigheid, de gewenste afwerking en de specifieke toepassing van belang voor het bepalen van een prijs. 

Voor een exact prijsplaatje van infraroodstraling warmte kan je altijd een bezoek brengen aan één van onze showrooms. Wij berekenen het verbruik en de prijs.

Wil je een kinderkamer verwarmen met een infrarood paneel, misschien een infrarood verwarming garage, infrarood verwarming badkamer of een infrarood verwarming krijtbord voor in de keuken aanschaffen. Je huis verwarmen met infrarood verwarming is gezond voor mens en dier. Heb je advies infrarood verwarming nodig? 

Wil je infrarood verwarming kopen, neem dan contact met ons op via het offerte formulier, bel ons of koop een infrarood paneel in onze online shop. Wil je meer informatie over kosten berekening, ervaringen, prijs, verbruik en voordelen, lees dan ook ons infrarood verwarming magazine

Plugin Thermostaat

Thermostaat regeling

Infraroodstraling verwarming

Een infraroodstraler laat zich eenvoudig aansturen wat betreft de stralingswarmte door thermostaten en regelaars. Er zijn veel moderne thermostaten beschikbaar waarbij gebruik gemaakt kan worden van een app op uw mobiele telefoon of computer. 

De meeste infraroodstralers zijn niet standaard met een thermostaten uitgerust. De keuze van de juiste thermostaat is afhankelijk van het gekozen infrarood stralingswarmte systeem en de gewenste eisen van de gebruiker. 

Naast de keuze van de best passende infraroodstraler dien je dus tevens rekening te houden met de keuze van een thermostaat die aansluit bij jouw wensen. Het is verstandig je hierover te laten adviseren door onze infraroodstraling verwarming specialisten.

Wij maken en verkopen hoog kwaliteitsverwarmingen en zijn sinds 2008 marktleider in de Benelux. Wil je een infrarood verwarming wit, infrarood paneel zwart of infrarood verwarming schilderij kopen, bij ons is bijna alles mogelijk.

Wil je meer informatie over infrarood verwarming nadelen of juist de vele voordelen. Een infrarood paneel heeft voornamelijk alleen voordelen, waaronder snel warm, gezond voor iedereen en energiezuinig in het verbruik. Je kan ook kiezen voor een infrarood verwarming foto. Verwarmingspanelen geschikt als hoofdverwarming en als bijverwarming.