Infrarood verwarming logo

+31 (0)165-714107

Bel ons

Ma t/m Vrij - 9:00 - 12:00 en 13:00 -17:00 uur

showroom bezoek alleen op afspraak

Winkelwagen

Koop online

Infrarood verwarmingspaneel

Infrarood verwarmingspaneel de werking, voordelen en prijs

Een infrarood verwarmingspaneel is een slimme manier om je woning te voorzien van warmte. Deze vorm van verwarming is zuinig in gebruik zodat je veel op energie kosten kan besparen. In vergelijking met de ouderwetse radiatoren of vloerverwarming is een infrarood verwarmingspaneel veruit de meest energie zuinige manier om de objecten in de ruimte op te warmen.

Deze ir verwarming kan op verschillende manieren worden gebruikt. Zo kan een paneel worden geplaatst op het plafond. Maar ook op de muur in de vorm van een spiegel, of schilderij.

Hoe werkt een infrarood verwarmingspaneel?

Infrarood verwarming is een zeer zuinige vorm van verwarming zonder co2 uitstoot. Wanneer je een infrarood verwarmingspaneel in een kamer plaatst, worden direct de objecten en aanwezige mensen in de kamer opgewarmd. Dat terwijl er bij ouderwetse verwarming sprake is van het opwarmen van de lucht.

Terwijl de traditionele verwarming met warm water relatief veel energie kost, werkt zuinige infraroodstraling op een andere manier. Het comfort van een lekker warme infrarood panelen valt het beste te vergelijken met de warmte straling van de zon.

Zodra de stralen van de zon je huid raken voel je de warmte je lichaam binnen kruipen. Ditzelfde aangename warme gevoel heb je met infrarood straling. 

infraroodverwarming 7 berekenen

Direct objecten verwarmen

Uitleg infrarood verwarming

Objecten en lichamen nemen namelijk van nature deze warmtestralen op. Vervolgens geven de opgewarmde objecten in de kamer ook weer warmte af. Op deze manier is er sprake van een warme versterkende cirkel. Op deze manier gaat er veel minder warmte verloren.

Een infrarood verwarmingspaneel is dus niet alleen een slimme manier om je kamers op te warmen. Maar ook een snelle manier om op kosten te besparen. Maar ook een zeer goede manier om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen.

Waar worden infrarood warmtepanelen toegepast?

De toepassingen voor infrarood panelen zijn bijna onbegrensd. Denk hierbij aan infrarood verwarming badkamer, infrarood panelen voor de woonkamer en infrarood warmtepanelen voor de slaapkamer. Maar ook bijvoorbeeld panelen voor in een studeerkamer of in de garage.

De bekendste merken zijn; Welltherm, Ecaros en Alkari. Juist die merken hebben een aantrekkelijke prijs in combinatie met een degelijke kwaliteit. Ook zijn de warmtepanelen van deze merken energiezuinig vanwege het lage energiegebruik. Daarbij zijn ze eenvoudig te bedienen en makkelijk te monteren.

Drie verschillende golflengte infrarood

Korte, midden en lange golf infrarood straling

Er zijn diverse opties om met infrarood warmtepanelen een woning of bedrijf te verwarmen. Elke infrarood straler heeft een bepaalde golflengte waarin stralingswarmte wordt afgegeven. 

Een infraroodverwarming heeft onder meer een verwarmingselement, dat emitter heet. De kwaliteit van dit element bepaald de maximale temperatuur van het paneel.

Bijkomende factoren zoals het materiaal waarvan het paneel is gemaakt. Maar ook de afwerking van glas of metaal, heeft invloed op hoe warm het in een kamer kan worden. Tevens bepaald dit hoe de warmteverdeling precies is.

Kort gezegd zijn er drie verschillende soorten infraroodstraling. Te weten: korte golfstraling, middengolf straling en lange golf infrarood straling. 

De verschillende golflengtes zijn geschikt voor het verwarmen van diverse soorten ruimtes. Voor woningbouw, utilitaire bouw of industriële panden. 

Hoe je deze verschillen kunt herkennen en van welke golflengte sprake is, leggen we per paneelsoort hieronder uit.

Terras verwarming heater buiten

korte golf

Infrarood stralers

Een infraroodverwarming die korte golf infrarood straling maakt, geeft verreweg de meeste directe stralingswarmte van de drie soorten.

Deze vorm van infraroodverwarming wordt voornamelijk geplaatst wanneer de verwarming een hoge afstraal temperatuur moet maken. Denk hierbij aan de terrasverwarming met een rode lamp. Deze systemen zijn niet geschikt voor het gebruik in een woning of kantoor.

Want juist korte golf verwarming straalt namelijk zo warm dat men zich kan verbranden bij aanraking. Juist daarom wordt korte golf infrarood gebruikt bij het verwarmen van werkplaatsen en terrassen.

Een korte golf straler moet dan ook op een grotere en veilige afstand worden gemonteerd. Je kunt de verschillende soorten straling herkennen aan de hand van de kleur van het eventueel uitgestraalde licht. Bij de korte-golf is een felle rode of oranje lichtkleur zichtbaar.

IR panelen badkamer verwarming infrarood badkamer infraroodpaneel badkamer spiegel met verwarming infrarood spiegel 3

Midden Golf

Infrarood verwarming

Bij middengolf infraroodverwarming wordt meestal gebruik gemaakt van een keramisch warmte element. Ze hebben een vrij groot stralingsbereik. 

Daarom worden ze vaak ingezet in onder andere supermarkten en winkels.

Ook wordt deze soort verwarming gebruikt in koude badkamers of hogere ruimtes. Bovendien is de middengolf verwarming ook geschikt voor het verwarmen van serres.

Verwarming aan de hand van korte golf brengt zoals gezegd meer risico op verbranding met zich mee. Waardoor een middengolf infrarood oplossing dan een veiligere keuze is. 

Midden golf infrarood is herkenbaar aan meer donkerrood licht zoals u dat misschien wel kent van de sauna.

Model fotos infrarood paneel

Lange golf

Verwarmingspaneel

Wanneer je wel de warmtestraling voelt, maar geen licht ziet, dan heb je waarschijnlijk te maken met lange golf infrarood. 

Deze vorm van infrarood heeft een lagere stralings-temperatuur. Daarmee zijn ze vooral geschikt voor toepassingen in woningen.

Dat heeft ook te maken met de directe manier van verwarmen. Bij een infrarood verwarmingspaneel worden anders gezegd de mensen in de ruimte direct verwarmd. Het menselijk lichamen is immers zeer gevoelig voor lange-golf warmtestraling.

Deze opgenomen warmte geven ze ook weer af, waardoor de ruimte optimaal verwarmd wordt. Een infrarood verwarmingspaneel is dan ook vooral bedoeld voor bij verwarming of hoofdverwarming in woningen en kantoren.

Welltherm ral kleuren infrarood paneel

Er zijn dus verschillende soorten panelen om infrarood in uw woning te halen. Je kan ze allemaal op een mooie manier verwerken in uw inrichting. Denk daarbij aan de plaatsing van infrarood warmtepanelen een het plafond of aan de muur.

Iedere vorm heeft zijn eigen prijs. Hoeveel de prijs van jouw nieuwe infrarood verwarmingspaneel precies kost, is per uitvoering verschillend. Vraag een offerte op voor je specifieke project op laat je deskundig adviseren in de showroom.

Wie graag de voordelen wil van infraroodverwarming, maar dit niet wil laten opvallen in de woning kan het best kiezen voor design infraroodpanelen. Die zijn eenvoudig te installeren en kunnen zowel worden ingezet als hoofdverwarming en als bijverwarming.

Deze panelen zijn erg mooi en kunnen daarbij direct aan de muur worden geplaatst. Er is ook een mogelijkheid om deze panelen in het plafond in te bouwen. Zo vallen ze bijna niet meer op.

Infrarood verwarmingspaneel als spiegel of schilderij

Een infrarood verwarmingspaneel is bijvoorbeeld verkrijgbaar als een spiegelpaneel, een infrarood verwarming glas afwerking. Of van metaal of keramiek.

Het is zelfs mogelijk om je infrarood verwarmingspaneel met een eigen ontwerp of afbeelding te laten bedrukken. De prijzen van deze panelen zijn laag in vergelijking met een design radiator.

Infrarood verwarming

Infrarood verwarmingspaneel met thermostaat

Om je infraroodverwarming nog effectiever te kunnen gebruiken. Is het verstandig om een thermostaat of ander regelsysteem aan te sluiten. Op deze manier is uw verwarming goed regelbaar. Daarbij krijg je op die manier beter inzicht in het verbruik van uw installatie.

Gelukkig is een infrarood verwarmingspaneel eenvoudig te koppelen aan een slimme thermostaat. Sommige panelen werken met een eigen applicatie voor de mobiele telefoon. 

Hiermee kan je gemakkelijk het weekprogramma in stellen en de panelen zelfs opnemen in een bestaand verwarmingssysteem. Ieder paneel bedien je afzonderlijk.

Infrarood verwarmingspaneel met domotica

Ook is het mogelijk om een infrarood verwarming aan te sluiten aan een domotica systeem. Omdat hiervoor veel verschillende merken op de markt zijn. En al deze systemen werken met andere aansluitingen en programmeringen.

Daarom hebben wij onze infrarood warmtepanelen geschikt gemaakt voor directe koppeling aan de meest gebruikte domotica ontvangers.

Hierbij is het mogelijk om verschillende thermostaten te koppelen en programma’s invoeren. Natuurlijk kan ook handmatig de temperatuur op een ruimte thermostaat worden ingesteld.