Infrarood verwarming logo

+31 (0)165-714107

Bel ons

Ma t/m Vrij - 9:00 - 12:00 en 13:00 -17:00 uur

showroom bezoek alleen op afspraak

Winkelwagen

Koop online

infraroodpanelen in nieuwbouw woning

Infrarood panelen in een nieuwbouw woning is een van de beste verwarmingen die een gebruiker kan kiezen. Of het nu gaat om een eengezinswoning of een appartementencomplex. De keuze voor infrarood verwarming is daarom een ecologisch en economische verstandige beslissing.

Uit angst voor een hoge energierekening hebben veel gebruikers het bij het verkeerde eind wanneer ze een infraroodverwarming afwijzen. De nieuwe woningen worden steeds duurzamer gebouwd. Ook zijn ze energiezuiniger en hebben een zeer goede isolatie.

De bouw van een duurzame woning start bij het ontwerp. Waar bijvoorbeeld middels zongericht bouwen de binnenkomst van de natuurlijke zonnestralen optimaal wordt benut.

De isolatiewaarde speelt natuurlijk ook een rol om de verwarmingskosten te drukken. Alsmede een energiezuinige verwarmingsinstallatie. Maar ook de toepassing van zonenpanelen op het dak. En vergeet ook de andere energiebesparende mogelijkheden niet.

De volgende duurzame stap is om te kijken naar duurzame apparaten, zoals infrarood verwarmingen. We kijken dan naar verwarming die werkt met straling. En niet op basis van warme lucht.

Met infrarood panelen bespaar je op de energiekosten

Met infrarood panelen bespaar je op kosten. Dat komt omdat het energieverbruik laag is en je geen onderhoudskosten hebt. De installatie is eenvoudig, snel, schoon en is daarom goedkoop. De infraroodpanelen van HeatXL zijn zeer zuinig zodat je al snel je investering terugverdient.

Energiekosten besparen met een elektrische verwarming lijkt op het eerste gezicht vreemd voor de meeste mensen. Elektrische radiatoren zijn bij velen bekend als een geldverslindende apparaten.

In tegenstelling tot conventionele elektrische verwarming is er ook infrarood verwarming. Deze werken met warmtestraling en verwarmt de lucht niet direct. Maar juist alleen de objecten, zoals de wanden, meubels en het lichaam van de bewoner.

Voorwerpen kunnen warmte veel beter opslaan dan lucht. De infraroodstralen kaatsen vervolgens de ruimte in waardoor de kamer gelijkmatig warm wordt. Er is geen luchtstroming, zoals bij conventionele verwarmingssystemen. Dit resulteert in aanzienlijk minder warmteverlies.

Duurzame typen woningen

Er zijn drie verschillende typen duurzame nieuwbouw woningen, waarbij de infrarood panelen zeer goed tot hun recht komen.

1. Lage energiewoning; in een lage energiewoning wordt zo veel mogelijk gedaan om het verbruik van energie te beperken. De woning is compact gebouw en daarnaast zeer goed geïsoleerd. Het gebruik van elektriciteit is natuurlijk het liefst via groene stroom.

2. Nul energie woning (EPC-0); een nul energie woning gebruikt, over een heel jaar gezien, evenveel energie dan dat het zelf opwekt, een all-electric woning. Ook wel energie neutrale, Nul-Op-Meter (NOM) of CO2 neutrale woning genoemd.

3. Passief huis; een passiefhuis beperkt het warmteverlies tot een minimum. Het is een zeer energiezuinige woning en draagt dan ook het energielabel A+ of A++. Door middel van goede isolatie, grote luchtdichtheid en warmteterugwinning via een ventilatiesysteem is het primaire energiegebruik maximaal 120 kWh/m2 per jaar.

Het verbruik voor ruimteverwarming is minder dan 15kWh/m2, waardoor het gebruik van infrarood stralingspanelen zeer aan te raden is.

Een infrarood paneel van goede kwaliteit, zoals die van HeatXL. Verbruiken weinig stroom en zijn lekker warm. Een vermogen van 60 tot 70 watt per vierkante meter is bij goede isolatie vaak al voldoende.

Voor een paneel in de badkamer wordt 100 watt aanbevolen, omdat deze in een korte tijd veel warmte moet geven. Om deze reden is het verstandig om te kiezen voor een iets hoger wattage.

Belangrijk is altijd om van tevoren vast te stellen wat de individuele warmtevraag is. Zodat bepaald kan worden welk vermogen en hoeveel infrarood panelen je nodig hebt. Bij de berekening kunnen onze adviseurs je helpen.

Win advies in om probleem te voorkomen

Win altijd van tevoren advies is in over het gebruik van een infrarood verwarming. Het verkeerd gebruiken van de infraroodpanelen kan leiden tot een hogere elektriciteitsrekening. Dit komt vaak doordat consumenten de volgende fouten maken:

• Koop een hoogwaardig ir paneel. Deze zijn misschien iets duurder in de aanschaf dan andere panelen. Maar deze zijn wel energiezuinig. En dat zie je terug op je elektriciteitsrekening.

• De warmtebehoefte is niet correct bepaald.

• De ir panelen zijn verkeerd in de ruimte geplaatst.

• Monteer de infrarood panelen op een vrije muur. Zorg dat er geen groot object in de weg staat, want obstructie verlaagt de temperatuur. Hang ook geen gordijnen over de ir panelen.

• Het vermogen van het ir paneel is te laag voor de ruimte die verwarmd moet worden.

Kostenvergelijk tussen warmtepomp, gaskachel en infrarood verwarming

Voor de warmtepomp en gasverwarming is een stookruimte nodig. Maar ook de aanleg van leidingen en radiatoren. De installatie van de verwarming kost daardoor ongeveer 15.000 euro. De aanleg van leidingen en de radiatoren kosten gemiddeld ook nog 3.000 euro. Daarbij komt nog het jaarlijkse onderhoud.

Bij kachels op gas worden de kosten voor onderhoud geschat op circa 180 euro per jaar en 40 euro voor elektriciteit (regel- en circulatiepomp).

Een warmtepomp kost naar verwachting 150 euro aan onderhoud en 40 euro aan elektriciteit voor de circulatiepomp.

Daarentegen heeft een infrarood verwarming geen onderhoudskosten. De installatie is eenvoudig en snel. Je hoeft geen leidingen aan te leggen en geen onderhoud te plegen.

Warmwater voorziening

In tegenstelling tot een cv ketel kan een ir verwarming niet tegelijkertijd warm water leveren. Echter is dit geen reden om af te zien van infrarood verwarming in een nieuwbouw woning.

De oplossing is een slimme boiler. Deze hoogwaardige elektrische boiler heeft het voordeel dat ze het water in de ketel eenmaal per week opwarmen tot 70° Celsius. Dat is om legionella bacteriën tegen te gaan. Met een dergelijke boiler kun je tot 40% besparen op de stroomkosten.

Een goed alternatief voor aardgas gebruik is de all-electric oplossing voor de voorziening van warm water en het verwarmen van de woning.

Combineer hiervoor de infrarood verwarming met een lucht-waterpomp. De pomp haalt energie uit de buitenlucht voor het voor het verwarmen van ruimtes én water. Plaats daarbij zonnepanelen op je dak om de elektriciteitskosten per maand te drukken.

Installatie van infrarood panelen

Hoewel het installeren en aansluiten van de infrarood verwarming eenvoudig is. Is deskundige kennis vereist voor het bepalen van de juiste positie van het paneel. Met een centrale verwarming is het bijna irrelevant waar de radiatoren hangen. Want deze blazen gewoon de warme lucht de ruimte in.

Infrarood verwarming is een andere manier van verwarmen. De panelen werken met infrarode stralen die zich in de ruimte verspreiden en moeten een muur, vloer of meubel raken om effectief te zijn. De inrichting van de kamer heeft tevens invloed op de efficiëntie van de verwarming.

Onze experts helpen je graag bij het kiezen van de juiste toepassing van ir verwarming in een bestaande woning of nieuwbouw huis. Infrarood panelen kunnen deel uitmaken van de kamerinrichting, zoals een infrarood beeldverwarming.

Om de juiste keuze voor een infrarood verwarming te maken is het verstandig om je te laten informeren door een van onze adviseurs.