Infrarood verwarming logo

+31 (0)165-714107

Bel ons

Ma t/m Vrij - 9:00 - 12:00 en 13:00 -17:00 uur

showroom bezoek alleen op afspraak

Winkelwagen

Koop online

Installatie infrarood verwarming

Hoe vind de installatie van infrarood verwarming plaats?

Tips voor de optimale positie en montage van uw infraroodverwarming

Let op het volgende voordat je een infraroodverwarming monteert!

De gebruikte techniek in onze infrarood panelen is verschillend. Daardoor kan een onjuiste montage of instelling leiden tot hogere energierekening.

Wat zijn de verschillen van tussen de panelen in ons producten gamma:

• De grootte van het stralingsgebied.

• Verschillende stralingshoeken.

• De aard van het oppervlak: keramiek, glas, spiegel, staal of aluminium.

• De oppervlaktetemperatuur van de infraroodpanelen

• Verschillend stralingsbereik en stralingsrendement

• Plafond of wandmontage.

• Verschillende berekeningsgrondslagen als gevolg van: isolatie van het huis, efficiëntie van de verwarming, installatiemethoden, hoogte, evenals andere materialen in de kamer.

• Verschillende manieren van gebruik

Voordat je aan de installatie van je infrarood verwarming begint. Kun je het beste eerst onderstaande zaken doornemen.

Deze checklist is benodigd voor het juist berekenen en toepassen van infrarood verwarming in uw huis.

• In welk gedeelte van de kamer breng je de meeste tijd door?

• Welke delen van de kamer moeten worden verwarmd ?

• Welke muren zijn bijzonder koud?

• Waar bevindt het raam zich? Of is er misschien een grote raam of glaspartij? Het glas in de ramen kan de warmtestraling niet opslaan en laat het ontsnappen naar buiten!

• Heeft het zin om de infraroodverwarming onder het raam te plaatsen in plaats van de oude verwarming?

• Heb ik een stroomaansluiting in de muur of in het plafond?

• Heb ik een verlengkabel of kabelgoot nodig voor de installatie? Of wil ik de infraroodverwarming laten installeren?

• Hoeveel ruimte wil ik op de muur gebruiken en is het een onopvallende spiegelverwarming, beeldverwarming of plafondverwarming?

• Als je een extra stopcontact-thermostaat voor temperatuurregeling gebruik. Moet de thermostaat worden aangesloten op een stopcontact dat elke dag gemakkelijk bereikbaar is. Bovendien moet de thermostaat niet te dicht bij de verwarming worden geplaatst. Het beste is om de infraroodverwarming te installeren op tegenoverliggende wand. Anders worden de meetwaarden beïnvloedt. Je kunt zelfs nog beter werken met een slimme thermostaat.

• Infraroodverwarmingen kunnen erg warm worden (oppervlaktetemperatuur 100-120°C). De hoge temperatuur en gelijkmatige verwarming van het verwarmingsoppervlak is een kenmerk van hoogwaardige en effectief infraroodpaneel.

• Plafondmontage van een infraroodverwarming is een populaire manier om de ruimte gelijkmatig van infraroodstralen te voorzien. Dit heeft ook als voordeel dat de stralen de vloer kunnen bereiken en hetzelfde effect hebben als een vloerverwarming.

Hoeveel infraroodpanelen moeten er worden gebruikt? En welke maat neem ik?

Wanneer je de grootte van de kamer en de warmtebehoefte hebt berekend. Het best doe je dat met de hulp van onze adviseur. Dan weet je hoeveel watt de verwarming nodig heeft om de temperatuur in een specifieke kamer te behalen. De benodigde grootte en het vermogen van de infraroodpanelen kunnen van merk en uitvoering verschillen. Een berekening van het benodigde vermogen is daarom ook afhankelijk van het merk en de uitvoering.

Wanneer onze adviseur een berekening van de warmtebehoefte heeft gemaakt. Zijn de volgende zaken nog van belang:

• Hoeveel panelen heb ik nodig voor in de desbetreffende kamer? Bekijk onze verwarmingsproducten in één oogopslag.

• Welk vermogen moeten de infraroodpanelen per stuk hebben?

• Welke afmetingen hebben de panelen die ik ga gebruiken?

Hoe positioneer je een infraroodverwarming het beste?

Het is het beste om de infraroodverwarming zo te plaatsen, dat de te verwarmen objecten en de muur of de tegenoverliggende vloer op een afstand van maximaal 3 meter zijn.

Onze infraroodpanelen kunnen die afstraalafstand bereiken. Het bereik van infrarood verwarming in het algemeen is maximaal 3 meter. Maar dat is erg afhankelijk van de kwaliteit en technologie. De stralingshoek van de infraroodstralen is ongeveer 100-120 graden, maar soms ook 160 graden. Vraag naar de specificaties aan uw adviseur.

Korte informatie voor gebruik als bijverwarming:

Als je jezelf rechtstreeks wilt verwarmen met een kleine extra verwarming op je bureau of bank. Plaats dan een infrarood paneel op de grond op 1 á 2 meter afstand van uw lichaam. Het warmtegevoel is daarmee perfect en je hebt hiervoor geen thermostaat nodig. Het beste gebruik je in dit geval een schakelaar.

Stel je hebt een hoekvormige kamer. Dan Moet je extra aandacht besteden aan een juiste verdeling en het stralingsbereik van je infraroodpanelen.

In het weergegeven voorbeeld gaan we ervan uit dat de woonkamer inclusief de keuken ongeveer 25 vierkante meter is. Met een gemiddelde isolatie en twee buitenmuren zouden twee infraroodpanelen van 1000 watt per stuk voldoende zijn. Ervan uitgaande dat een wattage van minimaal 75 watt per m² vereist is.

Wanneer je een infraroodpaneel met meer vermogen koopt. Doe je eigenlijk niets verkeerd. Aan de ene kant hoeft de infraroodverwarming dan niet op volle kracht te draaien en aan de andere kant heb je voldoende buffer voor de koudste dagen van het jaar.

De juiste positie van de infraroodverwarming wordt ook getoond. Plafond infrarood verwarmingen zijn geïnstalleerd in de woonkamer en in de open keuken. Beide plafondverwarmingen zorgen voor voldoende warmte in beide delen van de kamer.

Als je niet voor plafondverwarming of plafondmontage kiest, kun je de infrarood verwarmingen ook aan de muur monteren. Met een spiegelverwarming kun je de ruimte groter laten lijken. Infraroodverwarming met bedrukking of beeld moeten daarentegen opvallend aan de muur worden gemonteerd.

Juiste installatie van een infraroodverwarming

Voor een stevige montage van de infraroodpanelen zijn er pluggen en schroeven meegeleverd in het installatiepakket. Bij een aantal van onze panelen wordt een boorsjabloon meegeleverd.

Met het boorsjabloon boort u de gaten gemakkelijk op de juiste plek. Meestal moet je 4 gaten boren. Bij langwerpige infraroodpanelen zijn er soms 6 gaten.