Is infrarood verwarming gevaarlijk?

hoe werkt infrarood verwarming is infrarood verwarming gevaarlijk elektrische verwarming met thermostaat muur verwarming infrarood paneelverwarming

Is infrarood verwarming gevaarlijk om te gebruiken?

Infrarood verwarming is niet gevaarlijk voor planten, dieren en mensen. Een infrarood verwarming straalt lange warmtegolven uit die de huid verwarmd, maar niet doordringt. De natuurlijke infrarood-c straling is te vergelijken met de zon en heeft op ons een therapeutische en ontspannende werking. De infraroodstraling bevat geen schadelijke Uv-straling zoals de zon.

De lange golf straling (donkerstralers) heeft een bereik boven 3000 nm en worden door veel moderne apparaten gebruikt. De infraroodstraling verwarmt de huid, maar dringt niet door de huid en is bijzonder geschikt voor het verwarmen van woonruimtes en kantoren.

waarom infrarood verwarming is infrarood verwarming goedkoop is infrarood verwarming gevaarlijk

Geen brandgevaar met infrarood paneel in huis

Met een infrarood paneel in huis is er ook geen brandgevaar, want deze kachels zijn een stuk minder warm dan de ouderwetse elektrische verwarming. Infrarood panelen van A-kwaliteit zijn bovendien voorzien van veiligheidsvoorzieningen in de vorm van een hitteschakelaar. Mocht het infrarood paneel te warm worden, dan schakelt hij zichzelf uit. Er is dus geen brandgevaar.

Uit veiligheidsoogpunt mogen er geen papieren of magneten op het warmtepaneel worden geplaatst. Daar is deze kachel niet voor bedoeld. Ook moeten de panelen vrij kunnen stralen om te genieten van een grote warmteverspreiding. Meer weten over brandgevaar en de temperaturen? Contacteer onze infrarooddeskundigen.

Is straling van de infrarood verwarming schadelijk voor de gezondheid?

Nee, de straling van een infrarood verwarming is niet schadelijk voor de gezondheid. Infrarood verwarming gebruikt de lange golf stralen die sterk lijken op die van de zon, maar dan zonder de uv-straling. Hoe langer de golven zijn, hoe lager de stralingsenergie is. De infrarood-c straling verwarmt het oppervlak van de huid. De kortegolf ultraviolette straling gaat daarentegen letterlijk onder de huid.

Deze lange golf stralen kan je daarom niet vergelijken met ultraviolette straling of röntgenstralen. Deze zijn namelijk wél schadelijk voor de gezondheid. Infraroodstraling is zijn juist goed voor onze gezondheid, omdat:

• Door de indringende warmte zetten de bloedvaten uit en wordt de bloedcirculatie verbeterd. Dit biedt verlichting bij bijvoorbeeld gespannen spieren.
• Infrarood verwarming verwarmt objecten, zoals muren, meubels en mensen in de kamer. Hierdoor is er geen sprake van verwarmen van de lucht en is er dus geen luchtcirculatie. Astmapatiënten en mensen met allergieën hebben hier duidelijk baat bij.
• De warmte dringt door in de muren en houdt deze droog, zodat schimmelgroei wordt voorkomen. Schimmels op de muren vormen een reëel risico voor de gezondheid.
• Bij verwarmen met een warmtepaneel blijft de luchtvochtigheid in balans. Dit heeft een positief effect heeft op de slijmvliezen en ook het netvlies van de ogen.

hoe werkt infrarood verwarming

Werking infrarood verwarming

De werking infrarood verwarming is anders dan een convectiekachel waarbij de lucht wordt verwarmd. Werking infrarood verwarming is middels elektriciteit, waarbij de objecten direct worden verwarmd en niet de luchtmassa. Dit is een groot verschil in hoe je de warmte aanvoelt. De warmte voelt namelijk veel intenser aan, waardoor je thermostaat ook een paar graden naar beneden kan stellen. Dit bespaart je gelijk op het elektriciteitsverbruik.

Wil je meer informatie over is infrarood verwarming gevaarlijk? Je kan voor is infrarood verwarming gevaarlijk contact opnemen met onze verwarmingsdeskundigen. Elke vraag over is infrarood verwarming gevaarlijk wordt zo spoedig mogelijk beantwoord. Je kan ook op ons infrarood verwarming magazine alles over is infrarood verwarming gevaarlijk Lees meer over de werking van infrarood panelen.

Koop nu infrarood verwarming op Infrarood Verwarming.

Laatste Magazine artikelen