Is infrarood verwarming verbruik goedkoper dan gas?

infrarood verwarming goedkoop

Infrarood verwarming verbruik vergeleken met gas

thermostaat infrarood verwarming verbruik

Infrarood verwarming verbruik is zeker goedkoper dan een huis verwarming met gas. Door de huidige brandstofprijzen markt is gas duurder dan stroom. De leveringskosten voor stroom wordt weergegeven in kWh en voor gas in m3. Gas is duurder dan stroom, voornamelijk door de hoge heffingen die op de gasprijs zitten. Zoals energiebelasting, ODE en btw. Het is dan ook de bedoeling dat we steeds minder gas verbruiken met zijn allen, zo staat het in het Klimaatakkoord.

Als we dus nagaan hoe energiezuinig infrarood verwarming verbruik is, dan is je huis elektrisch verwarmen een stuk voordeliger. Dit komt door de manier waarop deze paneelverwarming een kamer verwarmt. We leggen uit hoe huis verwarmen zonder gas en met infraroodwarmte werkt.

Hoe werkt infrarood verwarming?

Infrarood verwarming werkt met stralingswarmte. Hierbij worden de vaste objecten, zoals vloer, muren en meubels direct verwarmd. Maar ook mensen en dieren. De infraroodwarmte wordt via de warme oppervlakken van de schil van het gebouw en de vaste objecten overgebracht op mensen en voorwerpen in de ruimte.

Met behulp van infrarood verwarming kan je tot 50% besparen op je energierekening. In tegenstelling tot convectie verwarming die eerst de lucht verwarmt en warmte verliest door tocht. Infraroodwarmte ontsnapt niet door tocht en zorgt voor een constante luchtvochtigheid. Daardoor is het infrarood verwarming verbruik veel efficiënter en zuiniger.

Met infrarood paneel is de kamer sneller warm dan met gasverwarming

stopcontact verwarming infrarood verwarming verbruik

Naast de manier van verwarmen, verwarmt infrarood paneel een kamer sneller dan centrale verwarming op gas. Bij een gasverwarming duurt het vaak zo’n 30 minuten voordat je de warmte begint te voelen. Dit komt doordat de lucht in de kamer wordt verwarmd. Warme lucht stijgt eerst op, en zakt dan langzaam naar beneden wanneer er meer warme lucht bij komt.

Infrarood paneel verwarmt voorwerpen, niet de lucht, zodat de warmte veel sneller voelbaar is, gewoonlijk minder dan 10 minuten. Een ruimte wordt twee keer zo snel opgewarmd als met andere verwarmingssystemen.

Bovendien is het infrarood verwarming verbruik aanzienlijk goedkoper dan gas, omdat 1/3 meer energie nodig is om een kamer te verwarmen met convectiewarmte. Dit betekent dat de kachel langer aan moet blijven. Dat maakt gas duurder om aan te laten staan dan infrarood panelen.

Met elektrische kachel geld besparen?

Het korte antwoord is dat met elektrische kachel met infraroodstraling geld bespaart. Infrarood verwarming verbruik is lager dan een gasverwarming, waardoor je energierekening lager is. Daarnaast heeft een verwarmingspaneel geen onderhoud of service nodig om te profiteren van een maximaal rendement.

infrarood verwarming badkamer plafond oplossingen infrarood verwarming verbruik

Verwarmingspanelen bieden ook flexibiliteit in zoneverwarming en regeling. In feite kan het energie- en kostenefficiënter zijn om alleen een kamer die in gebruik is te verwarmen in plaats van het hele huis. Dit kun je eenvoudig doen door kamersensoren of slimme thermostaat toe te passen. Welke de elektrische kachel in- en uitschakelen naarmate deze je verwarmingspatronen leert kennen, passend bij je veranderende levensstijl. Dit zorgt ervoor dat je het altijd warm hebt, maar je geen energie verspilt.

Wil je meer informatie over infrarood verwarming verbruik? Je kan voor infrarood verwarming verbruik contact opnemen met onze infrarood verwarming deskundigen. Elke vraag over infrarood verwarming verbruik wordt zo spoedig mogelijk beantwoord. Je kan ook in ons magazine alles over Is verwarmingspaneel infrarood efficiënt lezen. Lees meer over badkamer verwarming als zuinige bijverwarming.

Laatste Magazine artikelen