Infrarood verwarming logo

+31 (0)165-714107

Bel ons

Ma t/m Vrij - 9:00 - 12:00 en 13:00 -17:00 uur

showroom bezoek alleen op afspraak

Winkelwagen

Koop online

Misverstanden over infrarood verwarming

Misverstanden over infrarood verwarming en klopt hier niet aan?

De misverstanden over infrarood verwarming

Er bestaan een aantal misververstanden over de infrarood verwarming. Dit heeft invloed op de keuze voor infrarood panelen. Het is tijd om deze misvattingen te weerleggen.

Infrarood verwarming en elektrische kachel is hetzelfde

Infrarood verwarming en elektrische kachel is niet hetzelfde. De term ir verwarming verwijst naar de verspreiding van warmte, terwijl elektrische verwarming de energiebron noemt. Naast infrarood stralen verwarmen elektrische kachels ook de lucht, net als andere convector kachels. Infrarood panelen verspreidt de warmte via warmtegolven.

Er bestaan gaskachels en verwarmingen op elektriciteit die warmtestralen uitzenden. Terras verwarmingen op gas, voor in de tuin bijvoorbeeld, zijn ir verwarmingen die warmte leveren zonder elektriciteit. Het eerste misverstand over infrarood verwarming is hiermee weerlegd.

Alle infrarood panelen zijn hetzelfde

Nee, niet alle soorten verwarmingen met infrarood zijn hetzelfde. Veel fabrikanten noemen hun verwarmingssysteem een infrarood verwarming, wat feitelijk onjuist is. Er is momenteel nog geen bindende norm wanneer je een verwarming infrarood ook zo mag noemen.
Het criteria is dat een infrarood paneel een stralingsrendement moet afgeven van 40% of meer. Hier zijn grote verschillen in kwaliteit te zien onder de infrarood verwarmingen.

Zo kan het zijn dat de kachel constant brand en de muur achter het verwarmingspaneel warm wordt. Deze warmte gaat uiteindelijk verloren. Bij een kwalitatief goede infrarood verwarming is dit niet het geval. Je ziet ook grote verschillen in het materiaal van de panelen en het bevestigings materiaal.

Er zijn drie soorten infrarood stralingen

Afhankelijk van de warmte golflengte wordt onderscheid gemaakt tussen A-, B- en C-straling:

• Infrarood-A: korte golf stralen, ook wel infrarood stralers genoemd. Hebben een oppervlakte temperatuur van ten minste 900°C. Ze gloeien rood en liggen vlakbij het zichtbare licht.
Ze vereisen vrijwel geen opwarmtijd. Heeft een stralingscomponent van meer dan 90%. De stralingswarmte wordt nauwelijks beïnvloed door tocht of wind. De spots zijn daarom ideaal voor toepassingen buiten.

• Infrarood-B: middengolf infraroodstralers zenden infrarood stralen uit tussen 1.400 en 3.000 nm. Ze hebben een oppervlakte temperatuur van 300 tot 900°C. Ze genereren geen licht en worden daarom ook donkere stralers genoemd. Middengolf infraroodzenders worden overal gebruikt binnen gesloten ruimtes waar er een verhoogde behoefte aan warmte is.

• Infrarood-C: men spreekt van lang golf infrarood stralers tot een oppervlakte temperatuur van 200°C. Met oppervlakte temperaturen van circa 100°C aan de wand en tot 190°C aan het plafond. Omdat de maximale straling in het infraroodbereik ligt, is de term infrarood verwarming ontstaan. Infrarood verwarming is ideaal voor het verwarmen van woningen en kantoren.

Infrarood verwarming verspilt energie

Ir paneel is zuinig in het verbruik van elektriciteit en dus duurzaam.
Bij het ventileren van de kamer gaat minder warmte verloren. De objecten in de kamer houden de warmte vast. Hierdoor zakt de lucht temperatuur slechts enkele graden.

Bij een conventionele verwarming wordt de lucht verwarmt. Indien je dan een raam openzet om te luchten, verdwijnt de warme lucht naar buiten. Hierdoor koelt het heel snel af in de kamer.

Een lagere kamer temperatuur is voldoende om voor een warm en comfortabel gevoel te zorgen.

Bovendien is er geen sprake van warmte dat circuleert. Onderweg gaat er veel energie verloren. Om deze redenen verbruiken ir verwarmingen gemiddeld tussen 30 en 60% minder energie dan een centraal verwarmingssysteem.

De stralingswarmte van de het ir paneel verwarmt de personen en voorwerpen die in de kamer staan. Vervolgens reflecteren de objecten de warmte weer terug.

Door middel van warmtestralingen kunnen woon- en slaapkamers zeer gelijkmatig worden verwarmd. Infrarood verwarming is stralingswarmte die onder de directe verwarming gerekend kan worden. Net zoals de zon geeft de straling van ir verwarming een directe en prettige warmte af.

Het voordeel van infrarood verwarming is de hoge temperatuur in de wand. Hierdoor ontsnapt vocht uit de muur. Dit verbetert binnenshuis de luchtkwaliteit.

Infrarood verwarmingen zijn alleen geschikt voor de seizoen overgang

Nee, infrarood verwarmingen zijn geschikt als hoofd- en bijverwarming. Infrarood verwarming is natuurlijk beter dan een centrale verwarming, vooral in de herfst en lente.

Infrarood paneel is uitermate geschikt snel de ruimte te verwarmen tijdens frisse ochtenden en koele avonden. Kun je toch nog in je t-shirt buiten zitten. Je hoeft hier geen groot en duur verwarmingssysteem voor op te starten.

Het is daarom absoluut de moeite waard om naast een traditionele verwarming een infrarood paneel te installeren. Bijvoorbeeld in de badkamer.

Infrarood panelen zijn voor het gehele jaar een uitstekende oplossing om je kamers aangenaam warm te houden. De warme infraroodstralen zijn gezond voor je. Bij stralingswarmte wervelt er geen stof op en is vriendelijk voor mensen met een allergie.

De infrarood warmtegolven dringen je huid binnen. Dit levert een ontspannen gevoel op. De warmte verlicht de pijn bij mensen met gewrichtsproblemen en gespannen spieren. Je voelt je fitter.

Verwarmen met infrarood is duur

Nee, verwarming op elektriciteit is niet te duur en biedt zelfs doorslaggevende voordelen. Infrarood verwarming is zuinig en levert in verhouding tot een cv ketel een veel hogere warmteprestatie.
Een infrarood verwarming van 600 watt geeft hetzelfde verwarmingscomfort als een elektrische kachel van 1500 watt. Combineer de infrarood verwarming met zonnepanelen en je elektriciteit kosten gaan aanzienlijk naar beneden. Goedkoop, duurzaam en toch lekker warm.
Naast het lage verbruik in energie heeft een infrarood verwarming geen onderhoudskosten. De installatie is eenvoudig en er komen geen andere kosten bij.

Het benodigde vermogen en het aantal infrarood panelen die je nodig hebt, kan precies worden berekend. Zo gaan we voor het hoogste rendement.

We gebruiken onze ervaringen om een berekening te maken voor jouw woning. Wij zullen ter plaatse een goed en zuinig advies geven. Voor meer informatie kijk op onze website.

Verwarming met elektriciteit is schadelijk voor het milieu

Infrarood verwarming in combinatie met zonne-energie is goud waard. Duurzaam en een lage rekening van de elektriciteit.

Wil je het milieu een handje helpen? Probeer de combinatie van zonnepanelen en ir verwarming. Infrarood verwarmingen stoten geen CO2 uit.

Wie verwarmt met groene stroom kan er zeker van zijn het milieu niet te schaden. Groene stroom verkrijg je door wind-, water- of zonne-energie.

Vraag naar onze adviseurs bij u in de buurt en optimaliseer uw leven. Lever uw persoonlijke bijdrage aan het verminderen van de opwarming van de aarde en de CO2 uitstoot. Geniet van de moderne, comfortabele en milieu vriendelijke infrarood verwarming in uw nieuwe huis!