Soorten verwarming met infraroodstraling

soorten verwarming huis verwarmen zonder gas infrarood verwarming nadelen voordelen radiator keuken

Diverse soorten verwarming met stralingswarmte

Er zijn verschillende soorten verwarming met stralingswarmte, wat ook wel infraroodstraling wordt genoemd. Onderling zijn hier verschillen in de soorten infraroodstraling. Ook vallen deze kachels onder de noemer elektrisch verwarmen, want je sluit de kachel aan op elektriciteit.

Met infrarood verwarming kan je zonder gas je huis verwarmen op een efficiënte en effectieve wijze. Je kan hierdoor wel tot 50% besparen op de energiekosten, onderhoud en installatie. De montage is eenvoudig en het onderhoud kunnen we kort over zijn: er zijn geen onderhoudskosten!

Wil je helemaal groen zijn en nog meer profiteren van de voordelen, gebruik dan groene stroom, zoals zonnepanelen op dak. Hierdoor stoot je geen CO2 uit. We leggen de verschillen uit van de soorten verwarming met infraroodstraling.

soorten verwarming

Soorten verwarming en onderlinge verschillen

Je hebt infrarood verwarming, kwarts- en halogeen verwarming. Alleen werken met stralingswarmte, wat aangenaam is. Hierbij wordt dus niet de lucht verwarmd, zoals een convectie kachel doet, maar direct de objecten. Denk hierbij aan vloeren, muren, meubels, apparaten, maar ook mensen.

Er zijn vier factoren die de warmte intensiteit van de soorten verwarming beïnvloeden:
1) De soort infraroodstraling (korte, midden of lange golf)
2) De isolatie aan de achterkant.
3) Het materiaal van het verwarmingselement.
4) De coating van het oppervlaktemateriaal.

Waar op letten bij infrarood panelen kopen?

Bij infrarood panelen kopen is het belangrijk dat je dus let op de vier genoemde factoren. Deze bepalen namelijk het energieverbruik, de efficiency en effectiviteit van de soorten verwarming.

1. Spectrum infraroodstraling

Het spectrum van infraroodstraling is onderverdeeld in drie bereiken, welke ieder een andere toepassing hebben op de soorten verwarming.

IR-C: langegolf (<250°C): heeft géén zichtbaar licht en de temperaturen zijn lager (< 250°C). Ze worden ook wel infrarood donkerstraler, carbon stralers genoemd. Toepassing in woningbouw en utilitaire gebouwen.

IR-B middengolf (+/- 250 – 700°C): Deze straling herken je aan het donkerrode licht dat ze uitstralen. Ze hebben een groot bereik en zijn ook intens, maar iets minder fel dan de korte golf. Middengolf infraroodstraling toepassingen zijn binnen gesloten ruimtes waar er een verhoogde behoefte aan warmte is. Bijvoorbeeld als veranda verwarming of patio heater.

IR-C korte golf (> 700°C): kortegolf stralers gloeien rood op en vereisen geen opwarmtijd. Ze produceren de meest intense warmte welke direct voelbaar is op de huid. De stralingswarmte wordt nauwelijks beïnvloed door tocht of wind. Infraroodstraling toepassing: bij industriële panden zoals bedrijfshal en als infrarood terrasverwarmer.

De korte golf infraroodstraling is het scherpst, en daardoor niet geschikt om binnen in woningen te gebruiken.

2. Isolatie infrarood paneel

infrarood paneel

Een tweede factor die de kwaliteit en het energieverbruik bepaalt voor een infrarood paneel is de isolatie aan de achterkant. Hoge kwaliteit verwarming van Infrarood Verwarming hebben een zeer goede isolatie, waardoor er weinig warmte aan de achterkant ontsnapt. Je wilt natuurlijk dat alle warmte aan de voorkant van het paneel wordt uitgestraald. De achterkant van het infrarood paneel voelt dan ook lichtjes warm aan. Goedkope verwarming hebben vaak geen goede isolatie, waardoor je de warmte aan de achterkant verliest.

3. Materiaal verwarmingselement

Het materiaal dat gebruikt wordt voor het verwarmingselement bepaalt hoe goed de warmte verspreid wordt over het oppervlaktepaneel. Hierbij is het ook belangrijk dat het verwarmingselement goed verdeeld is, zodat het gehele oppervlak warmte aan de voorkant kan uitstralen, ook in de hoeken. Technieken die hiervoor gebruikt worden zijn bijvoorbeeld carbon, Nano carbon crystal (epoxy hars met Nano koolstof kristallen) of ESHC-verwarmingselement.

hoeveel infrarood panelen nodig soorten verwarming

De ESHC-technologie wordt toegepast bij de Welltherm infrarood verwarming. Het ESHC- verwarmingselement zit in het midden van een infrarood verwarmingspaneel. Aan de voor- en achterzijde wordt dit verwarmingselement afgesloten door thermische resistente siliconen isolatie.

Dankzij de goede isolatie aan de achterkant van het verwarmingspaneel geven Welltherm infrarood panelen een optimale warmte straling aan de voorkant van het verwarmingspaneel. Daar komt nog eens bij dat hoe groter het oppervlak van de infrarood verwarming is, hoe doeltreffender dit wordt omgezet in comfortabele warmte.

4. Oppervlakte coating paneelverwarming

De coating van de metalen behuizing speelt ook een rol bij hoe effectief een paneelverwarming is. Hierbij wordt een poedercoating of keramische coating toegepast op de paneelverwarming. Beide zijn heel goed, maar de keramische coating is net iets beter, doordat deze langer de warmte kan vasthouden.

infrarood kachel

Meer informatie over huis verwarmen zonder gas

Wil je meer informatie over huis verwarmen zonder gas? Of heb je nog vragen over huis verwarmen met infrarood? Neem dan gerust contact op met Infrarood Verwarming. Of maak een afspraak in één van onze showrooms van HeatXL, we vertellen je alles over de soorten verwarming. Onze adviseurs leggen je graag de voordelen uit van duurzaam verwarmen.

Infrarood paneel is zuinig, gezond en onderhoudsvrij. Combineer infrarood verwarming met zonnepanelen voor een nog hogere kostenbesparing voor huis verwarmen zonder gas.

Meer informatie over soorten verwarming kan je ook lezen in onze infrarood verwarming blogs. Zoals accumulatie verwarming voordelen en nadelen. Kom meer te weten over onze duurzame, goedkope elektrische kachel met infraroodstraling. De soorteen verwarming voor infrarood kachel kan je bovendien ook kopen in onze infrarood verwarming winkel. Waar je ook terecht kan voor industriele verwarming kopen.

Laatste Magazine artikelen