HeatXL Logo

info@heatxl.com

Infrarood Verwarming

Ma t/m Vrij - 9:00 - 12:00
en 13:00 -17:00 uur

showroom bezoek alleen op afspraak

Webshop

Bezoeken

Infrarood verwarming verbruik

Verbruik Infrarood verwarming

Energie verbruik van infrarood verwarming 

Het verbruik van de infrarood verwarming is bijzonder zuinig te noemen. Zeker in goed geïsoleerde woningen, zoals nieuwbouw, verbruikt een infrarood verwarming aanzienlijk weinig energie. 

Nieuwbouw woningen hebben een hoge isolatiewaarde waardoor het binnen, zonder gebruik van een kachel, al zo’n 16 graden Celsius is. Een infrarood paneel heeft weinig energie nodig om deze temperatuur naar 20 of 21 graden te brengen. 

Infrarood verwarming is zuinig in gebruik, het is een andere manier van verwarmen. Je warmt namelijk niet de lucht op, maar de objecten in de kamer. 

De infrarood verwarming zendt directe onschadelijk lange infrarood c-stralen de kamer in. De meubels, vloer en muren houden de warmte lang vast. Daarnaast weerkaatsen de stralen op werkelijk alles wat zich in de kamer bevindt. Wanneer je in het bereik van de ir stralen zit of staat voel je van alle kanten de comfortabele warmte. 

Infrarood verwarming is verkrijgbaar in veel verschillende soorten, grootte en vermogen. Het verbruik van een infrarood verwarming is eenvoudig door onze experts te berekenen. Op deze manier weet je nagenoeg hoeveel je per maand kwijt bent aan elektriciteit. 

Elektrische verwarmen door middel van infrarood stralen is duurzaam, modern en goedkoop. 

infrarood-verwarming-verbruik-3

Bereken het vermogen van de infrarood verwarming

Om te bereken hoeveel vermogen je nodig hebt om een kamer of jouw huis te verwarmen kan een precieze berekening worden gemaakt. Of het nu gaat om je hele woning te verwarmen of als bijverwarming, onze adviseurs stellen een uitgebreid plan op. 

Er zijn diverse factoren van belang voor het berekenen van het vermogen van jouw infrarood verwarming. Zoals de hoogte van de kamer, het aantal ramen en/of raampartijen en de isolatiewaarde. 

In principe wordt de berekening uitgevoerd in het aantal kubieke meters (m3). Een kubieke meter is de hoogte x breedte x lengte van de ruimte. De hoogte van de kamer is hierbij een bepalende factor.

Het is ook mogelijk om een berekening te maken op basis van het aantal vierkante meters (m2). Echter is deze berekening niet zo nauwkeurig, maar voldoende als je het infrarood paneel gebruikt als bijverwarming. 

Wanneer je kiest voor infrarood paneel als hoofdverwarming wordt een uitgebreid plan voor je opgesteld door onze adviseur. Naast het meten van de inhoud van de woning, wordt ook gekeken naar andere factoren. Zoals de isolatie van je huis, de ligging, het aantal buitenmuren en hoeveel infrarood panelen er nodig zijn. 

Hoe nauwkeuriger de waarden, hoe betekenisvoller het resultaat voor je infrarood verwarming is. Voor de exacte berekening van de warmtebehoefte moet het ruimtevolume worden berekend in kubieke meters (m³). Dit is hoe de norm DIN EN 12831 werkt. 

infrarood paneel woonkamer (3)

Infrarood verwarming in nieuwbouw

Voor nieuwbouw infrarood panelen mag je uitgaan van 20 tot 25 watt per m3. Nieuwbouw woningen hebben een hoge isolatiewaarde, zoals driedubbel glas en goede muur isolatie. Hierdoor heb je minder energie nodig dan in een woning die niet is geïsoleerd. Elke besparing op een elektrische kachel is mooi meegenomen. Elektrisch verwarmen is al duur genoeg en met infrarood verwarming kan je hiermee besparen.

Er zijn ook nieuwbouw projecten waarbij de huizen opgeleverd worden met een mindere isolatiewaarde. De woningen met een redelijk goede isolatiewaarde mag je uitgaan van 25 tot 30 watt per m3. Je verbruikt dus iets meer kWh. 

Infrarood verwarming in bestaande bouw

Wanneer je het aantal watt wilt berekenen voor een bestaande woning en hoeveel paneelverwarming je nodig hebt, dan moet je nagaan wat de waarde van de isolatie is. Heb je bijvoorbeeld enkel of dubbel glas. Zijn de muren ook geïsoleerd en de vloer?

Onze ervaring leert, dat je bij een oudere woning minimaal 30 watt per m3 aan moet houden. Bij hele oude woningen met dunnere muren is dit zeker 35 watt per m3. Bij een goede isolatie houd je de warmte binnen en ben je dus minder kwijt aan energiekosten. 

infrarood-verwarming-verbruik-2

Verbruik van de hoeveelheid energie

De infrarood panelen werken op elektriciteit, waarbij de energie wordt omgezet in infrarode warmte stralen. Het verbruik van elektriciteit hangt vervolgens van veel factoren af. Niet alleen de prestaties van de warmtepanelen, maar ook de maximale oppervlakte temperatuur van het IR paneel. Daarnaast spelen andere factoren ook een grote rol. 

Voor een goede berekening, houden wij rekening met onderstaande factoren: 

 • Techniek van de besturing van het infrarood paneel. 
 • Positionering van de ir panelen. De stralingshoek is erg belangrijk en daarnaast levert obstructie warmteverlies op. De positie van het ir paneel in de kamer is dan ook van groot belang. 
 • De inrichting van de ruimte. Staan er veel meubels en andere objecten in de kamer, die de warmte ook kunnen opslaan? 
 • Het aantal ramen of raampartijen. Infrarood stralen reflecteren namelijk niet op glas. De warmte blijft wel binnen, maar het warmte verlies van de reflectie moet meegenomen worden in de berekening. 
 • Prestatie en hoogte van het oppervlaktepaneel. Ieder afzonderlijk paneel heeft specifieke doeleinden en een bepaald vermogen.
 • De oppervlakte van het ir paneel. Hoe groot is de elektrische kachel. 
 • De materiaalkeuze van de infrarood verwarming. Natuurstenen panelen bereiken bijvoorbeeld een hogere temperatuur en blijven langer nagloeien. Uitermate geschikt voor plafond montage. 
 • Natuurlijk zonnewarmte en zonnestralen in je huis. Hoe zijn de ramen gepositioneerd.
 • Natuurlijk warmte van mensen. Mensen en huisdieren geven namelijk ook warmte af.
 • Winst van apparatuur warmte. Alle elektrische apparaten in huis geven een bepaalde hoeveelheid warmte af.
 • Winst van warmte buren of aangrenzende gebouwen. Verlaging van de ingestelde temperatuur bij afwezigheid. Ben je even niet aanwezig of gebruik je een kamer niet.
 • Goede thermostaat. Er zijn verschillende thermostaten, waaronder een wifi of inbouw.
 • Goede isolatie, weinig of geen isolatie materialen in de woning.
 • Warmteverlies door ventilatie via het raam. Heb je vaak een raam open.
 • Warmteverlies door onverwarmde aangrenzende kamers. Warmte kan door weinig tussen deuren ontsnappen naar andere ruimtes. Is er een kelder onder de woning?
 • Slecht verwarmingsgedrag. Constant de thermostaat op het hoogste niveau zetten of gebruikmaken van een automatisch systeem van herkenning.
 • Verhoogde positie van het huis, flat of heuvel gebouwd. Hoge bomen vangen namelijk nog altijd veel wind.  
 • Huis bij het water, een zee of aan het meer. Vocht en wind maken een huis namelijk killer.

Welltherm-WT-RL0615-PRINT-infrarood-verwarming-st001 prijzen infrarood panelen

Elektriciteitskosten en prijzen

De prijs van elektriciteit is in Nederland zo’n 20 tot 50 eurocent per kWh (kilowattuur). 

Uiteraard schommelen deze prijzen. Daarnaast is de prijs ook per regio en aanbieder afhankelijk. 

Door nauwkeurig om te gaan met het gebruik van de infrarood verwarming kan je besparen op energie. Verwarm bijvoorbeeld alleen de ruimte waar je aanwezig bent. Verlaag de thermostaat met 1 graad Celsius. Dit levert je per jaar maar liefst een besparing op van zo’n 6 procent. 

Zet niet de elektrische kachel 24 uur per dag aan en bedien je thermostaat met de smart home app. Waar je ook bent, je bedient de thermostaat op afstand. 

Zelf het stroomverbruik berekenen voor een infrarood paneel

Om het stroomverbruik zelf te berekenen, houd je de volgende methode aan: 

 • Neem het vermogen (watt) van de infraroodverwarming, bijvoorbeeld 500 watt voor een ir spiegelverwarming. 
 • Reken het aantal watt om naar kWh: 500 Watt is 0,5 kWh
 • Wat kost een kWh bij de elektriciteitsleverancier? Als voorbeeld nemen we 0,25 euro per kWh.
 • Vermenigvuldig het kWh verbruik van de infrarood verwarming (0,5) met de kosten van 1 kWh.

Infrarood verwarming is zuinig in verbruik. Daarnaast bespaar je op montage kosten. 

De infrarood paneel installatie is namelijk eenvoudig en snel. Infrarood panelen hang je aan de muur of het plafond. Het enige wat je nodig hebt bij de installatie is een aansluiting op de elektriciteit. 

Een ander voordeel is dat infrarood panelen van Infrarood Verwarming geen onderhoud nodig hebben. Het bevat geen draaiende onderdelen, die kapot kunnen gaan, zoals bij een cv ketel. Daarnaast hoef je niet het water bij te vullen en de ketel jaarlijks schoon te maken. Met een infrarood verwarming heb je een onderhoudsvrij leven! 

Gebruik bij een ir paneel altijd groene stroom, zodat je milieu bewust bezig bent. Nog beter is natuurlijk wanneer je zonnepanelen op je dak plaats. Duurzaam en CO2 neutraal! 

Regel de warm water voorziening met een hr elektrische boiler of een warmtepomp. De gasaansluiting kan je laten staan, deze heb je namelijk niet meer nodig. 

Infrarood verwarming verbruikskosten berekenen

Het verbruik van infrarood verwarming is laag. Maar hoe hoog is het stroomverbruik en met welke kosten moet ik bij een infrarood verwarming rekening houden?

Dat is een vaak gehoorde vraag van potentiële klanten en oriënterende kopers van infrarood verwarming. Wie geïnteresseerd is in het verwarmen of bijverwarmen met infrarood verwarming, wilt vanzelfsprekend weten wat het infrarood verwarming verbruik is.

Bij het verwarmen met stroom kunnen de kosten met een verkeerd gekozen product snel uit de hand lopen.

Het is daarom belangrijk je vooraf goed te laten voorlichten over de producten, hun werking en capaciteit verwarming berekenen.

Wij gaan in deze uitleg uit van de aanschaf van een energiezuinige infrarood verwarming en niet van een stroomverslindend elektrisch verwarmingspaneel.

Bij infrarood verwarming is het relatief goed mogelijk het benodigde vermogen en bijbehorend verbruik vooraf bij toenadering te bepalen om zodoende de periodieke verbruikskosten beter te kunnen inschatten.

Stroomverbruik versus stookkosten

Energiekosten berekenen

Hoe kleiner de vraag, des te lager de stookkosten. Dat geldt voor alle verwarmingen en natuurlijk ook bij het gebruik van infraroodverwarmingen.

Bij infrarood verwarming drukken we de stookkosten uit in het verbruik van elektriciteit. Deze kosten zijn er alleen als er verwarmd wordt (als er warmtevraag is).

Veel mensen zijn nog in de veronderstelling dat een infrarood verwarming verbruik hetzelfde is als een gewone elektrische verwarming of onzuinig elektrisch warmtepaneel. Hierdoor bestaat ten onrechte het beeld bij infrarood verwarming dat verwarmen met stroom duur is.

Dat is onterecht en aantoonbaar onjuist wanneer een juist gekozen infrarood verwarming op een goede manier wordt toegepast. Bekijk de pagina berekenen voor meer informatie.

Op een andere pagina op deze website leggen wij jou uit wat het verschil is tussen een energieverslindend elektrisch warmtepaneel en energiezuinige infrarood verwarming.

Doelmatig ingezet in combinatie met een goede thermostaat en verwarmingsplan zal het infrarood verwarming verbruik en daarmee ook de stroomkosten vaak positiever uitvallen dan die van een traditioneel verwarmingssysteem.

Uiteraard speelt hierbij de stroomprijs zelf een rol. Het maakt natuurlijk een verschil voor welke prijs je de stroom koopt of dat u misschien zelf (een deel van) de energie duurzaam opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen.

Stroomkosten berekenen

Vooraf bepalen stroomkosten infrarood verwarming

Voorafgaand aan de koop van een infrarood verwarming zoekt u waarschijnlijk naar testen, reviews, ervaringen en prijzen.

Een belangrijke rol daarbij speelt het stroomverbruik. Hoe lager de warmtevraag des te lager het stroomverbruik. Om de stroomkosten te kunnen inschatten is het dus allereerst zinvol het infrarood verwarming verbruik berekenen. 

Om het infrarood verwarming verbruik te berekenen moet er eerst ingeschat worden wat de verschillende maten en andere externe factoren zijn die invloed kunnen hebben op de capaciteit. 

Voor de berekening van de capaciteit van het verwarming systeem moet je rekening houden met de volgende elementen:

– De kameroppervlakte.
– De plafondhoogte.
– Het aantal buitenmuren en eventuele tussenmuren.
– De isolatiewaarde en de gebruikte bouwmaterialen van het gebouw of de ruimte.
– Toegepaste isolatie van ramen, deuren, evenals bijvoorbeeld na-isolatie van vloeren en wanden.
– De aangenomen buitentemperatuur en de gewenste kamer- en comfort temperatuur.

Onze infrarood adviseurs kunnen heel goed een berekening voor je maken. Wij noemen dit een warmteplan, waarin is opgenomen hoeveel panelen je nodig hebt om de ruimte goed te verwarmen. Van welk vermogen en de positie van de ir panelen. 

Voorbeeldberekening verbruik

Wil je een infrarood kachel verbruik berekenen, maar weet je niet hoe? Wij helpen je graag een handje. Daarom zullen wij een voorbeeldberekening hieronder uitwerken.

We nemen een eengezinswoning als voorbeeld. Om het verbruik en de verwarmingscapaciteit te berekenen moeten we gegevens weten over de woning in kwestie.

In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat het gaat om een kleine woning met een gemiddelde isolatiewaarde en 100 m2 aan kameroppervlakte dat verwarmd moet worden.

Nu weten we wat de warmtevraag en daarmee het benodigde thermisch vermogen is van de infrarood verwarming. De warmtevraag is gemiddeld 60 Watt per vierkante meter als de plafondhoogte 3 meter bedraagt. Voor het gemiddelde aantal verwarmingsuren wordt in totaal 1620 uur per jaar genomen. Dat is gelijk aan 180 dagen en 9 uur per dag.

Elektrische kachel vermogen berekenen van dit voorbeeld met bijbehorend wattage van de infrarood verwarming is dan:

100 m2 x 60 W/m2 x 1620 h = 9.720.000 Watt benodigd thermisch vermogen

Om van Watt naar KiloWatt te gaan, wordt de uitkomst: 9.720.000 door 1.000 gedeeld. Het benodigde wattage voor het huis in de voorbeeldberekening is dan 9.720 Kilowatt/uur.

Om aan de stroomkosten behorend bij dit infrarood verwarming verbruik te komen, vermenigvuldig je het KiloWatt/uur verbruik met de stroomprijs per kWh. Aangenomen dat de stroomprijs is 0,21 Euro/kWh volgt hieruit:

9.720 kWh x 0,21 Euro = 2.041,- euro

De stroomkosten voor het verbruik van de infrarood verwarming van 9.720 Kilowatt/uur bedraagt daarmee ongeveer € 2,041 per jaar.

Wij maken en verkopen hoog kwaliteitsverwarmingen en zijn sinds 2008 marktleider in de Benelux. Wil je een infrarood verwarming wit, infrarood paneel zwart of infrarood verwarming schilderij kopen, bij ons is bijna alles mogelijk.

Toelichting bij rekenvoorbeeld

De oplettende lezer zal zijn opgevallen dat in dit voorbeeld is uitgegaan van een infrarood verwarming die constant (9 uur per dag 180 dagen per jaar) volledig aan staat. De temperatuur loopt dan gedurende 9 uren alleen maar op zonder enige regeling.

Dat is de reden waarom het verstandig is een infrarood verwarming te gebruiken in combinatie met een thermostaat. 

De thermostaat zal immers gaan sturen op behaalde gewenste temperaturen in de ruimte. Wanneer na een aantal uren een kamer op gewenste temperatuur is, dan gaat de thermostaat zorgen voor een constante temperatuur door gedurende een uur verdeeld over perioden aan- en uit te schakelen. Hierdoor blijft de temperatuur constant en verlagen de verbruikskosten.

Gemiddeld is bij het verbruik van infrarood verwarming met een thermostaat 40% van het geplaatste vermogen het daadwerkelijke uurverbruik in stroomkosten. Door de thermostaat staat het paneel immers niet 9 uur lang aan. 

Een gecorrigeerde berekening conform bovenstaand fictief voorbeeld is dan als volgt:

100 m2 x 60 W/m2 x 40% x 1620 h = 3.888.000 Watt/uur

Om van Watt naar KiloWatt te komen wordt de uitkomst 3.888.000 door 1.000 gedeeld. Het benodigde vermogen in dit rekenvoorbeeld is dan 3.888 KiloWatt/uur (kWh). 

Om aan de stroomkosten behorend bij dit gecorrigeerde verbruik te komen, vermenigvuldigt men het KiloWatt/uur met de stroomprijs per kWh. Bij de eerder aangenomen stroomprijs van 0,21 Euro/kWh volgt hieruit:

3.888 kWh x 0,21 euro = 816,48,- euro.

De stroomkosten voor infrarood verwarming verbruik van 3.888 Kilowatt/uur bedraagt hierdoor ongeveer € 816,48 per jaar.

Wil je meer informatie over infrarood verwarming nadelen of juist de vele voordelen. Een infrarood paneel heeft voornamelijk alleen voordelen, waaronder snel warm, gezond voor iedereen en energiezuinig in het verbruik. Je kan ook kiezen voor een infrarood verwarming foto. Verwarmingspanelen geschikt als hoofdverwarming en als bijverwarming.

Positie bepaald verbruikskosten

Anders dan bijvoorbeeld centrale verwarming waarbij eigenlijk alleen de grootte van de kamer een belangrijke factor is, komt het bij stralingswarmte ook neer op de indeling van de kamers en waar de infrarood panelen geplaatst worden.

Hierbij kan het soms zinvoller zijn om meerdere infrarood panelen met een lager wattage aan te brengen dan minder panelen met een groter vermogen. Hierdoor wordt de ruimte gelijkmatiger voorzien van stralingswarmte. 

Vraag onze infrarood specialisten naar de beste indeling in uw project en laat u hierover goed voorlichten.

Ook de omgeving en plaats van ophanging (plafond, wand, vrijstaand etc.) zijn van belang voor het infrarood verwarming verbruik. De warmtestralen mogen niet worden belemmerd door bijvoorbeeld een hoge kast of ander object.

Anders kan er een ongunstige warmteafgifte ontstaan die het verbruik of comfort negatief beïnvloedt. Vervolgens regelt u met uw thermostaat de gewenste temperatuur.

Verbruik laten berekenen

Voor een nauwkeurige berekening per individueel geval is het raadzaam onze energieconsultant of infrarood specialist te raadplegen. Hij of zij zal de individuele voorwaarden en omstandigheden nauwkeurig bekijken en tot een indicatieve berekening komen.

Daar waar mogelijk zullen in dit advies ook aanbevelingen worden gedaan om het warmteverbruik te reduceren.

Omdat de verwarmingsduur en het vermogen per project sterk kunnen verschillen is het raadzaam uw individuele voorwaarden en behoeften voor de aankoop van de infrarood verwarming door onze vakmensen te laten beoordelen.

Met de resultaten kunnen dan nauwkeurigere uitspraken gedaan worden betreffende de opwarmtijd, het benodigde vermogen en het aantal infraroodpanelen. Ook kan dan een nauwkeuriger stroomverbruik van je infrarood verwarming worden geprognotiseerd.

Wil je een infrarood verwarming kopen, meer weten over de werking en prijs? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan of kom langs bij onze showrooms. Je krijgt alles te horen over infrarood verwarming installeren, het verbruik en de voordelen en de ongekende mogelijkheden van een infrarood verwarming.

Offerte aanvragen