Infrarood verwarming logo

Tel: +31 (0)165-714107

Email ons info@heatxl.com

Ma t/m Vrij - 9:00 - 12:00 en 13:00 -17:00 uur

Verwarmen met infrarood panelen

Je huis verwarmen met infrarood panelen

Je wilt je huis verwarmen met infrarood panelen. De cv ketel die je nu gebruikt werkt op gas en daar wil je vanaf. Ook omdat de fossiele brandstoffen opraken. Je bent op zoek naar een alternatief voor verwarmen zonder gas. Wat zijn de opties om je woning aardgasvrij te maken?

Nog 90 procent van de woningen gebruiken aardgas voor de verwarming. En het warm water. Daarbij is het ook de voorziening voor het koken. Vanaf 2050 moeten alle huizen van het gas af zijn, dat is wat we met elkaar hebben afgesproken in het Klimaatakkoord.

De alternatieven voor het fossiele aardgas is duurzame groene stroom te gebruiken. Denk hierbij aan de grote windmolenparken op zee. Maar ook aan zonnepanelen, geothermie en restwarmte van de industrie.

Jij kunt al de stap maken om je huis te verwarmen zonder aardgas. Denk hierbij aan elektrisch verwarmen door middel van infrarood panelen of een warmtepomp. Voor veel huishoudens is een warmtepomp een grote investering. Vooral het aanleggen van de pomp is bouwkundig niet altijd weggelegd voor iedere woning, zoals appartementen.

Een infrarood verwarming daarentegen behoeft geen ingewikkelde installatie. Je hoeft geen leidingen aan te leggen. Je stopt simpelweg de stekker van het paneel in het stopcontact en vervolgens heb je warmte in huis.

Hoe verwarm je een huis zonder gas?

Er zijn verschillende manieren om je huis te verwarmen in plaats van een hr ketel op gas.

• Volledige elektrische warmtepomp:

Warmtepompen werken op elektriciteit en maken slim gebruik van de warmte in de lucht of bodem. Ze zijn energiezuinig en je bespaart ook op de CO2 uitstoot.

• Hybride warmtepomp:

Voor een volledige all electric warmtepomp moet je huis zeer goed geïsoleerd zijn, anders krijg je het niet warm in de winter.

• Via het warmtenet, stadsverwarming:

In de wijk ligt een netwerk van geïsoleerde buizen met warm water. De warmte gaat van het net naar jouw vloerverwarming of radiator en naar de boiler voor warm water. Het is daarentegen afhankelijk of jouw wijk wel is aangesloten op stadsverwarming.

• Pellet cv ketel of biomassaketel op resthout:

De ketel brandt op kleine, geperste houdkorrels. Het maakt hierbij uit waar het hout vandaan komt of je duurzaam bent of niet. Het geeft daarnaast veel fijnstof af.

• Infrarood verwarming:

Infrarood warmtepanelen werken op elektriciteit. Ze zetten de energie om in warme infrarood stralingswarmte. De lucht in de kamer wordt niet verwarmd, maar de objecten in de kamer.

Houdt er rekening mee dat ook dan je huidige radioteren (deels) moet gaan veranderen. Warmtenetten en warmtepompen met een lage temperatuur werken namelijk het beste met vloerverwarmingen of speciale grote lage temperatuur radiatoren.

Plaats zonnepanelen op je dak. Zodat je in ieder geval goedkope energie opwekt. Per jaar scheelt dit ook vele euro’s op de elektriciteitsrekening.

Lucht verwarming tegenover stralingswarmte

Behalve de infrarood verwarming werken de andere verwarmingen allemaal op basis van luchtverwarming. Hierbij wordt de lucht in de kamer verwarmd. Een infrarood verwarming werkt op basis van warmtegolven. Dit kun je vergelijken met de warme zonnestralen, alleen dan zonder de schadelijke uv straling.

De ir panelen verwarmen niet de lucht, zoals radiatoren dat doen. Deze verwarmen direct de objecten en mensen in de kamer. De objecten warmen op en weerkaatsen daarnaast de warme stralen weer opnieuw de kamer in. Dit is een efficiënte manier van verwarmen en het zorgt daarnaast voor minder lucht- en stofcirculatie in huis.

De opwarming van de wanden, vloer en meubels zorgen ook voor een extra stijging van kamer temperatuur van 2 tot 3 graden. Hierdoor heb je minder energie nodig om een warme kamer te krijgen. Voor een woning die goed geïsoleerd is, heb je nog minder energie nodig om de gewenste binnen temperatuur te bereiken.

De voordelen van infrarood panelen

Infrarood panelen hebben veel voordelen. Doordat niet de lucht wordt verwarmd maar de objecten in de kamer, heb je geen luchtcirculatie.

Hierdoor heb je geen last van rondzwevende stofdeeltjes of huidschilfertjes van je huisdier. Dit is een groot voordeel voor mensen die gevoelig zijn voor stof. Astmapatiënten hebben hier bijvoorbeeld veel baat bij.

Het binnenklimaat is ook veel beter dan bij luchtverwarming. De lucht droogt niet uit, het behoudt een goede luchtvochtigheid. De muren worden ook verwarmd, waardoor het vocht uit de wanden ontsnapt. Hierdoor heb je geen schimmelvorming in je muren.

De infrarode stralen hebben naast warmte een therapeutische en ontspannende werking op het menselijk lichaam.
De warme infraroodgolven raken je huid, maar dringen niet diep naar binnen. Je wordt er relaxt van. Voor reumapatiënten werkt dit verlichtend. Ook als je last hebt van gewrichts- of spierpijn geeft dit een prettig en relaxt gevoel.

Naast de voordelen op het gebied van gezondheid hebben infrarood panelen natuurlijk nog meer gunstige kanten. Zo is de installatie heel eenvoudig. Je hebt geen installateur nodig.

Bij installatie van een infrarood als hoofdverwarming raden wij altijd wel een installateur aan voor als je advies nodig hebt over waar de panelen moeten hangen. Een installateur kan de elektriciteitsdraden voor je neerleggen en de juiste positie van de panelen bepalen. De infrarood panelen kun je monteren op het plafond of wand.

Tevens heb je voor verwarming met infrarood geen onderhoudsman nodig. Een ir paneel behoeft namelijk geen onderhoud!

De infrarood panelen zijn er in vele vormen, maten en soorten verkrijgbaar.
Wat dacht je van onze infrarood spiegelpaneel voor in de badkamer? Of een ir krijtpaneel voor in de kinderkamer? Hier kan je met echt krijt op schrijven. Of een beeldpaneel met een prachtige foto erop gedrukt?

Infrarood panelen zijn zeer zuinig in gebruik, waardoor je bespaart op je elektriciteitskosten.

De voordelen van verwarmen met infrarood op een rij

Verwarmen met infrarood brengt vele voordelen met zich mee. We hebben de belangrijkste op een rij gezet.

• Onafhankelijk van fossiele brandstoffen.

• CO2-neutraal met eco- en zonne-energie.

• Infrarood verwarming is goedkoop.

• Makkelijke installatie.

• Geen onderhoudskosten.

• Energiezuinig in gebruik.

• Iedere ruimte wordt gelijkmatig verwarmd.

• Snelle opwarmtijd, binnen enkele minuten straalt het paneel op volle kracht. Het warmt het grootste deel van de kamer snel op.

• Duurzaam, gaan tientallen jaren veilig mee.

• Geen lucht- en stofverplaatsing.

• Droge en schimmel vrije muren.

• De stralingswarmte wervelt geen stof op en is vriendelijke voor mensen met een allergie.

• Gezond voor mensen met allergieën of luchtwegproblemen.

• Smart home app bediening.

• Op afstand temperatuur regelen en instellen.

• Geurloos en ook geruisloos.

• Grote variatie in ontwerpen, modellen en vormen.

Hoeveel energie bespaar ik met infrarood panelen?

Hoeveel energie je precies bespaart met infrarood panelen is lastig te zeggen. Dit is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Waaronder het aantal vierkante meters dat verwarmd moet worden. Maar ook de mate van isolatie en de wijze waarop een kamer wordt gebruikt.

Onze ervaring is dat je met een infrarood verwarming een energie besparing van 25 tot 35% kan realiseren. We hebben zelfs projecten waarbij door installatie van onze panelen een besparing van 40% op de energierekening werd gerealiseerd.

Onze adviseurs kunnen een warmte berekening voor je maken. Belangrijk is om exact vast te stellen wat de individuele warmtebehoefte is. Zodat bepaald kan worden welk vermogen en hoeveel infrarood panelen je nodig hebt voor de woning.

De vraag die wij vaak horen is of je huis goed geïsoleerd moet zijn. Het antwoord hierop is nee. Natuurlijk draagt een goede isolatie wel bij aan de beperking van warmte verliezen en efficiëntie. Verwarmen door middel van infrarood panelen is geschikt voor zowel nieuwbouw als (gerenoveerde) oudere woningen.

Wanneer heb ik mijn investering in infrarood panelen terug verdiend?

In een bestaande woning is de aanleg van een infrarood verwarmingssysteem in kosten vaak goedkoper dan de aanleg van een cv-installatie. Heb je een nieuwbouw woning waar nog helemaal geen verwarming installatie is aangelegd. Dan ben je zeker veel goedkoper uit met ir verwarming. Door de grote energie besparing heb je al snel je geld terug verdiend.

Uiteraard kun je ook kiezen voor één of meerdere panelen. Heb je echter nog een goed functionerende cv-installatie, dan betekent infraroodverwarming uiteraard een investering.

Verwarmen met infrarood betekent een besparing op je energie kosten, wat meestal ligt tussen de 25 en 35 procent. De investering in de ir panelen heb je daardoor binnen drie tot vijf jaar terug verdiend.

Deze tijd wordt uiteraard korter wanneer je toch al overweegt om je niet goed functionerende cv-ketel te vervangen.

Wanneer je op zoek bent naar een all electric oplossing dan is een infrarood verwarming met stip de voordeligste optie, ten opzichte van andere all electric alternatieven.

Wanneer je je investering hebt terug verdiend, is dus afhankelijk van een aantal factoren en is voor iedere situatie anders.

Voor een persoonlijk advies ben je uiteraard van harte welkom in één van onze showrooms. Onze adviseurs kunnen een berekening voor je maken. Daarnaast kun je bij ons alvast de heerlijke infrarode warmte ervaren, mocht je nog niet overtuigd zijn.

Bekijk ook de meest gestelde vragen

Beste infrarood panelen kopen, maar wat zijn de beste infrarood panelen? Hoge kwaliteit infrarood verwarming levert een hoge energie efficiency en lage kosten. Keurmerken voor beste infrarood verwarming paneelverwarming

Beste infrarood panelen

Beste infrarood panelen kopen, maar wat zijn de beste infrarood panelen? Hoge kwaliteit infrarood verwarming levert een hoge energie efficiency en lage kosten. Keurmerken voor beste infrarood verwarming .

Lees verder
infrarood verwarming zuinig

Is infrarood verwarming zuinig?

Is infrarood verwarming zuinig? Een huis verwarmen met zuinige infrarood verwarming bespaart je veel energiekosten. Lage verbruikskosten met een efficiënte en zuinige elektrische verwarming infrarood.

Lees verder