Infrarood verwarming logo

Tel: +31 (0)165-714107

Email ons info@heatxl.com

Ma t/m Vrij - 9:00 - 12:00 en 13:00 -17:00 uur

Verwarmen met infrarood

Verwarmen met infrarood zodat je het warm hebt

Een ouderwetse CV ketel staat voor lijden en infrarood is de moderne gewaarwording, in het bijzonder de infrarood verwarming. Laat het milieu niet meer lijden, ook met name voor de toekomst van je kinderen.

In de komende jaren moeten we allemaal van het gas af. De fossiele brandstoffen, zoals aardolie, aardgas en steenkool raken op. We moeten nadenken over een andere manier van ons huis of kantoor verwarmen, zoals een warmtepomp, stadsverwarming of infrarood verwarming.

Lever een bijdrage aan het milieu, stoot geen CO2 meer uit en gebruik groene energie in plaats van gas. Haal de zonnestralen in huis door je woning te verwarmen met een milieu vriendelijke infrarood verwarming.

Je kunt nog milieubewuster zijn, door de energie zelf op te wekken met zonnepanelen. Gebruik deze groene stroom om je infrarood verwarming te bedienen. Dit is niet alleen duurzaam, maar het is ook nog eens kostenverlagend. Het levert een win-winsituatie op voor jou en het milieu!

De vergelijking van verwarming middels lucht en infrarood

Een warmtepomp of stadsverwarming werkt via een conventioneel lucht verwarmingssysteem.
Convectie verwarming doet niets ander dan warme luchtstromen verspreiden in de ruimte. Door de warme luchtstromen stijgt de temperatuur in de kamer.
Het duurt een tijd voordat de ruimte middels convectiewarmte is verwarmd. Dit komt omdat warme lucht stijgt en koude lucht daalt.

In de luchtstromen zitten kleine stofdeeltjes die door je kamer heen dwarrelen. Voor mensen met allergieën of bronchie problemen is dit geen gezonde leefomgeving.

Infrarood verwarming werkt heel anders. In plaats van de lucht te verwarmen, worden de objecten in de ruimte verwarmd, denk hierbij aan plafonds, muren, vloeren, meubels en de mensen.

Infraroodstraling werkt op het principe van de zon, maar dan zonder de schadelijke UV-straling. De warme zonnestralen warmen ons lichaam op. Zonnestralen bevatten ir straling met een korte en een lange golflengte. De korte golf ir stralen gaan door het raam heen, waardoor je het warm krijgt als je achter een raam in de zon zit.

Bij infraroodverwarmingen wordt gebruik gemaakt van de lange golflengte ir stralen. Dit heeft als voordeel dat de stralen niet door het raam ontsnappen, waardoor je geen warmteverlies hebt. Alle warmte blijft binnenskamers.

De infrarood stralen warmen de objecten in de kamer op. Naarmate de objecten warmer worden, weerkaatsen ze de warmte weer terug de kamer in, waardoor je van alle kanten de heerlijke aangename warmte voelt.

De opwarming van wanden en objecten zorgt voor een extra stijging in kamer temperatuur van 2 tot 3 graden tov de ingestelde temperatuur op de thermostaat. Je hoeft de thermostaat niet zo hoog te zetten bij een infrarood verwarming, omdat de gevoelstemperatuur anders is dan bij een conventionele verwarming. Met 1 graden Celsius verlaging levert dit al een besparing van zo’n 6 procent per jaar op.

Door deze directe en indirecte warmte, bereik je sneller een behaaglijk warmte gevoel. Infrarood panelen sluit je aan op elektriciteit en de energie wordt omgezet in warme infraroodstraling.

Plaats zonnepanelen op je dak en voorzie jezelf van energie voor je infrarood panelen, waardoor je bespaart op je maandelijkse kosten van elektriciteit.

Infrarood verwarming versus warmtepomp

We zoeken meer en meer naar een alternatief voor onze centrale verwarming, waardoor de vraag naar warmtepompen en infrarood verwarmingen stijgt. Beide systemen zijn gasloos, stoten geen CO2 uit en verlagen daarnaast ook de elektriciteitsrekening.

Het grote verschil met een infrarood verwarming en een warmtepomp is dat laatstgenoemde de lucht verwarmd. Daarentegen verwarmt een ir verwarming de vaste objecten in de kamer.
Stel je voor dat je vanuit de schaduw in de felle zon loopt. Je voelt gelijk hoe je lichaam opwarmt door de warme zonnestralen. Dit warme effect heeft een infrarood verwarming ook.

Infrarood verwarming zorgt voor een betere luchtvochtigheid in uw woning. De infrarood panelen verwarmen direct de muren en laat het vocht uit de muren ontsnappen, waardoor je geen schimmelvorming meer hebt.

Infrarood verwarming:

• werkt op elektriciteit en de energie wordt omgezet in infrarood stralen.

• warmt muren, vloeren, meubilair en mensen op.

• werkt met veilige en onschadelijke infrarood stralen.

• werkt net als de zon en stuurt directe warme stralen de ruimte in.

• weerkaatst op objecten en verspreid vervolgens deze warmte door de kamer.

Een warmtepomp haalt de warmte uit water, grond of lucht bijvoorbeeld de grond en stenen onder je huis. De onttrokken warmte wordt afgegeven aan het verwarmingssysteem in de woning. Met een elektrische warmtepomp ben je volledig van het gas af. De compressor van een warmtepomp wordt aangedreven door elektriciteit.

Anders dan een ir verwarming, kun je met een warmtepomp ook koelen. In combinatie met een boiler kan een warmtepomp ook zorgen voor het warme water. Een warmtepomp wordt vaak gebruikt voor radiatoren of vloerverwarmingen. Een vloerverwarming vereist een minder hoge temperatuur, waardoor het energieverbruik lager blijft.

Laat je altijd goed adviseren door experts voordat je een grote keuze maakt naar een nieuw hoofdverwarmingssysteem. Bij HeatXL worden al je vragen over infrarood verwarmingen beantwoordt. Kom langs bij één van onze showrooms!

Combinatie infrarood verwarming en warmtepomp

Denk ook eens na over de combinatie van zonne-energie met infrarood verwarming en warmtepomp. CO2 neutraal is goed voor het milieu. Door de zonnepanelen kun je de kosten op elektriciteit aanzienlijk verlagen. Dit geldt zowel voor de infrarood verwarming als de warmtepomp.

Kosten vergelijk infrarood verwarming met warmtepomp

Wanneer je de twee verwarmingssystemen wilt vergelijken, moet je kijken naar de verschillende soorten kosten. Een infraroodverwarming heeft lage investeringskosten, geen onderhoudskosten en de installatie is zeer eenvoudig.

We hebben een globaal kostenvergelijk gemaakt voor verwarming van een eengezinswoning met een infrarood verwarming of een warmtepomp.

Infrarood verwarming Lucht warmtepomp
Investeringskosten € 4.000 € 9.000
Balansventilatie — € 2.000
Verbruik elektriciteit € 2.000 € 1.430
Onderhoudskosten per jaar — € 250
Installatiekosten nihil (eventueel aanleggen elektra) Tussen de 600 en 1.500 euro.

Voordelen van infrarood panelen

Infrarood panelen hebben een groot voordeel op de oude radiatoren, namelijk dat ze mogen opvallen. Infrarood verwarmingen zijn modern, stijlvol en nemen weinig ruimte in beslag. Je kunt ze aan de muur of het plafond monteren, in beide gevallen stralen ze heerlijke warme stralen uit.

De voordelen van infrarood panelen in één oogopslag:

• Weinig ruimte benodigd door het vlakke paneeloppervlak.

• Zeer efficiënte verwarmingstechnologie.

• Vele ontwerpmogelijkheden.

• Eenvoudige installatie aan de muur of plafond.

• Aangename directe warmte.

• Geruisloos.

• Lage installatiekosten.

• Geen onderhoudskosten.

• Geen rondzwevende stofdeeltjes in de lucht.

• Juiste luchtvochtigheid in de kamer, waardoor je geen droge ogen krijgt.

• Warme muren, waardoor schimmelvorming geen kans heeft.

Wat kost een infrarood verwarming?

In vergelijking met conventionele verwarming zijn de aanschafkosten voor een infrarood verwarming laag. De prijs van een ir paneel hangt onder andere af van de volgende factoren:

• Gewenst ontwerp (paneel van metaal, spiegel, beeld, krijtbord of natuursteen).

• Het vermogen van de infrarood panelen.

• Kwaliteit van het infrarood paneel.

Je hebt al een infraroodpaneel voor een kleine honderd euro. Wanneer je voor een groter en vermogender paneel gaat, kan de prijs oplopen naar boven duizend euro.

Infrarood panelen zijn zuinig in gebruik, de installatie is eenvoudig en je hebt geen onderhoudskosten. Je krijgt met een infraroodverwarming een hoogwaardig en energiezuinig systeem, bovendien heb je de investering snel terugverdiend.

Ga slim om met elektriciteit

De verbruikskosten van elektriciteit met een infrarood verwarming ligt gemiddeld voor een eengezinswoning rond de tweeduizend euro per jaar. Uiteraard is dit afhankelijk van meerdere factoren, zoals de warmtebehoefte. Isolatie van een woning speelt ook een rol in het verbruik.

Infrarood panelen installeer je aan het plafond of aan de muur. Let bij de montage op dat de warmtestralen niet direct worden geblokkeerd door objecten in de kamer, want obstructie verlaagt de temperatuur. Plaats een infrarood verwarming bijvoorbeeld nooit direct achter de bank. Hang ook geen gordijnen over het ir paneel.

Om de rekening van de elektriciteit met ir verwarming zo laag mogelijk te houden, geven we enkele tips.

• Verwarm alleen de ruimte waar het nodig is, door middel van aanwezigheidssensoren.

• De kamers die niet vaak worden gebruikt, zoals de logeerkamer, zet je de verwarming uit.

• Positioneer het infraroodpaneel goed. Plaats het ir paneel op een vrije muur.

• Regel de temperatuur met een slimme thermostaat of met de Smart Home App.

• Plaats een ir plafondpaneel, deze geeft namelijk een wijdverspreide warmte.

• Groene energie is de meest duurzame manier van verwarmen.

• Wek zelf energie op door middel van zonnepanelen.

De objecten die direct door de warmtestralen van een infrarood paneel worden geraakt, warmen snel op. Veel sneller dan andere elektrische verwarmingen of centrale verwarming. Afhankelijk van de grootte van de kamer en de capaciteit van de infrarood verwarming, duurt het maar 5 tot 12 minuten tot de gewenste temperatuur is behaald.

Als de kamer eenmaal is opgewarmd, blijft de warmte lang hangen. Vanwege de warmte die is opgeslagen in de vloer, muren en meubels, kan de kamer worden geventileerd. Het warmteverlies is daardoor niet veel. Dit is echter anders bij een conventionele verwarming, waarbij de warme lucht direct door het open raam ontsnapt.

Kom langs bij één van onze showrooms en ervaar zelf de heerlijke infrarood warmte. Onze experts geven je graag advies. Lever ook een persoonlijke bijdrage aan het milieu, geen CO2 uitstoot meer met een infrarood verwarming. Verwarmen met infrarood stralingswarmte betekent een onderhoudsvrij en duurzaam leven.

Beste infrarood panelen kopen, maar wat zijn de beste infrarood panelen? Hoge kwaliteit infrarood verwarming levert een hoge energie efficiency en lage kosten. Keurmerken voor beste infrarood verwarming paneelverwarming

Beste infrarood panelen

Beste infrarood panelen kopen, maar wat zijn de beste infrarood panelen? Hoge kwaliteit infrarood verwarming levert een hoge energie efficiency en lage kosten. Keurmerken voor beste infrarood verwarming .

Lees verder
infrarood verwarming zuinig

Is infrarood verwarming zuinig?

Is infrarood verwarming zuinig? Een huis verwarmen met zuinige infrarood verwarming bespaart je veel energiekosten. Lage verbruikskosten met een efficiënte en zuinige elektrische verwarming infrarood.

Lees verder