Infrarood verwarming logo

Tel: +31 (0)165-714107

Email: info@heatxl.com

Ma t/m Vrij - 9:00 - 12:00 en 13:00 -17:00 uur op afspraak

FAQ

Een verwarmingspaneel verwarmt je lichaam en niet de lucht. Het heeft dus wanneer u infrarood gebruikt als bijverwarming geen zin om ze aan te zetten wanneer u een kamer niet gebruikt. Zorg er daarom voor dat u ze alleen aan heeft wanneer u een ruimte gebruikt. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een infrarood verwarming thermostaat met bewegingssensor gebruiken.

 

MEEST GESTELDE VRAGEN OVER INFRAROOD VERWARMING

Infrarood verwarming vragen en antwoorden

Infrarood verwarming kan voor het milieu en uw financiële besparing op kosten een goede keuze zijn als bijverwarming in bijvoorbeeld uw woonkamer of in ruimtes die u weinig gebruikt.

Infrarood verwarming werkt anders dan traditionele “convectie verwarming” die de lucht in de gehele kamer verwarmt. Infrarood panelen geven stralingswarmte af op een bepaalde plek in de kamer bijvoorbeeld in de keuken, badkamer of woonkamer.

Zit je in die stralingswarmte dan voelt dat erg comfortabel aan, ook al is de luchttemperatuur om je heen lager.

Infrarood paneel kan een energiezuinige keuze zijn als bijverwarming op een plaats in huis bijvoorbeeld in uw televisiehoek. Of in ruimtes die u kortstondig of weinig gebruikt zoals badkamer of een werkplek die u verder niet verwarmt.

Wil je infrarood verwarming kopen, neem dan contact met ons op via het offerte formulier, bel ons of koop een infrarood paneel in onze online shop. Wil je meer informatie over kosten berekening, ervaringen, prijs, verbruik en voordelen, lees dan ook ons infrarood verwarming magazine.

INFRAROOD VERWARMING

FAQ infrarood verwarming

Wat is infraroodverwarming?

Infraroodverwarming is een slimme manier om uw woning te voorzien van warmte. Infraroodverwarming werkt net als de zon en stuurt directe warme stralen de kamer in. Infraroodverwarming is stralingsverwarming die onder de directe verwarming gerekend kan worden. Vervolgens geven de opgewarmde objecten in de kamer ook weer warmte af en is deze manier een warme versterkende cirkel.

Hoe ziet de Infraroodverwarming eruit

Infraroodverwarming is een vlak paneel van metaal, keramiek of glas met daarin een halfgeleider verwerkt. Infraroodverwarming sluit je aan op elektriciteit, waar de halfgeleider wordt verwarmd en binnen enkele minuten infrarode warmtestralen uitzend.

De afgegeven infraroodgolven warmen niet de lucht op, maar juist de personen en meubels die zich in de ruimte bevinden. De opgewarmde voorwerpen slaan de warmte tot drie keer langer op dan lucht.

De eenvoudigste manier om uit te leggen wat infraroodverwarming is om je voor te stellen hoe het voelt om vanuit de schaduw in de felle zon te lopen. Je merkt meteen hoe je hele lichaam opwarmt.

Hoe werkt infrarood verwarming?

Infrarood verwarming werkt met onschadelijke infrarode warmtestralen, net als de heerlijke zonnestralen, de kamer in. Infrarood verwarming zendt ook directe warmtegolven naar je muren, meubels, apparatuur en mensen. De warme infraroodstralen weerkaatsen overal op, zodat je huis of kantoor op een natuurlijke manier sneller en gemoedelijker warm wordt. Net als de zon wordt de muur of een meubelstuk ook opgewarmd. De opwarming van wanden en objecten zorgt voor een extra stijging in kamertemperatuur van 2 tot 3 graden. Infraroodverwarming sluit je aan op elektriciteit en de energie wordt omgezet in warme infraroodstraling. 

 • Infrarood verwarming werkt op elektriciteit en energie wordt omgezet in infraroodstralen.
 • Infrarood verwarming werkt met veilige en onschadelijke infraroodstralen.
 • Infrarood verwarming werkt net als de zon en stuurt directe warme stralen de kamer in.
 • Infrarood verwarming warmt wanden, meubilair en mensen op.
 • Infrarood verwarming weerkaatst op objecten en verspreid de warmte door de kamer

Infrarood verwarming werkt op het principe van zonnestraling

De eenvoudigste manier om uit te leggen wat infraroodverwarming is om je voor te stellen hoe het voelt om vanuit de schaduw in de felle zon te lopen. Je merkt meteen hoe je hele lichaam opwarmt.

Waarom infrarood verwarming?

Infraroodverwarming is schoon, geruisloos, onderhoudsvrij en is de milieuvriendelijke optie voor verwarming. Infraroodverwarming heb je geen last van stof dat in de lucht circuleert en is uitermate geschikt voor mensen met allergieën en voor astmapatiënten.

Infraroodverwarming is een mobiele of vaste verwarming. Dit type verwarming kunt u aansluiten als hoofdverwarming. Daarnaast is infrarood verwarming ook bijzonder geschikt als tijdelijke verwarming of extra bijverwarming in ruimtes.

Infraroodverwarming verwarmt door stralingswarmte de personen en voorwerpen die in de kamer staan en reflecteert deze warmte weer terug. Door middel van warmtestralingen kunnen woon- en slaapkamers zeer gelijkmatig worden verwarmd. Infraroodverwarming is stralingsverwarming die onder de directe verwarming gerekend kan worden. Net zoals de zon geeft de straling van infraroodverwarming een directe en prettige warmte af.

Het voordeel van infraroodverwarming is de hogere wandtemperatuur waardoor vocht uit de muur ontsnapt. Dit verbetert binnenshuis de luchtkwaliteit.

Wat zijn de voordelen van infraroodverwarming?

Schoon
Geruisloos
Geen onderhoudskosten
Eenvoudige installatie
Geen rondzwevend stof in de lucht
Verbeterde luchtkwaliteit
Geen vocht in de muren
Efficiënt en duurzaam
Gelijkmatige temperatuurverdeling.

Is infrarood verwarming goedkoop?

Infrarood verwarming is goedkoop in het dagelijks verbruik, want er is minder energie nodig om een heerlijke gevoelstemperatuur te bereiken. Bij infrarood verwarming is het relatief goed mogelijk het benodigde vermogen en bijbehorend verbruik vooraf bij toenadering te bepalen om zodoende de periodieke verbruikskosten beter te kunnen inschatten.

Door de elektrische verwarmingen bestaat ten onrechte het beeld dat bij infraroodverwarming het verwarmen met stroom duur is. Dit is aantoonbaar onjuist wanneer een juist gekozen infrarood verwarming op een goede manier wordt toegepast. Een infrarood verwarming van 600 watt geeft hetzelfde verwarmingscomfort als een elektrische kachel van 1500 watt.

Met zonnepanelen nog goedkoper en duurzamer

De combinatie van infrarood verwarming en zonnepanelen zorgt ervoor dat u op 0-emissie schadelijke stoffen uitstoot en een elektriciteitsrekening van praktisch nul euro heeft. Goedkoop, duurzaam en toch lekker warm.

Besparing op installatie- en onderhoudskosten

Een installatie van de infrarood verwarming heeft geen ingewikkelde buizen, schoorstenen of installatie-onderhoud nodig. HeatXL infrarood verwarmingen zijn laag in onderhoudskosten.

Is infraroodverwarming schadelijk?

Nee, volledig onschadelijk, infrarood verwarming met infrarood-C-warmtegolven is niet schadelijk voor planten, dieren en mensen. De natuurlijke Infrarood-C, zoals bij de zon, heeft op ons zelfs een therapeutische en ontspannende werking. Het helpt ook mensen met spier- en gewrichtspijn. Je kent waarschijnlijk wel de infrarood lamp om je rugpijn te verlichten. Infraroodverwarming werkt volgens hetzelfde principe.

infrarood verwarming veilig volgens onderzoekers

De Technische Universiteit van Graz heeft de infraroodverwarming van HeatXL als veilig geclassificeerd. Het Duitse TÜV-keurmerk heeft alle HeatXL verwarmingen getest en veilig bevonden.

Infrarood-C: De lange golf infrarood C-stralen (donkerstralers) hebben een bereik boven 3000 nm. Deze lange golf worden door veel moderne apparaten gebruikt, zo ook door onze infrarood verwarming. De stralen verwarmen de huid, maar zullen niet doordringen. Lange golf infrarood C-straling is bijzonder geschikt voor het verwarmen van woonruimtes.

Is infraroodverwarming schadelijk?

Nee, volledig onschadelijk, infraroodverwarming met infrarood-C-warmtegolven is niet schadelijk voor planten, dieren en mensen. De natuurlijke Infrarood-C, zoals bij de zon, heeft op ons zelfs een therapeutische en ontspannende werking. Het helpt ook mensen met spier- en gewrichtspijn. Je kent waarschijnlijk wel de infrarood lamp om je rugpijn te verlichten. Infraroodverwarming werkt volgens hetzelfde principe.

infraroodverwarming veilig volgens onderzoekers

De Technische Universiteit van Graz heeft de infraroodverwarming van HeatXL als veilig geclassificeerd. Het Duitse TÜV-keurmerk heeft alle HeatXL verwarmingen getest en veilig bevonden.

Infrarood-C: De lange golf infrarood C-stralen (donkerstralers) hebben een bereik boven 3000 nm. Deze lange golf worden door veel moderne apparaten gebruikt, zo ook door onze infraroodverwarming. De stralen verwarmen de huid, maar zullen niet doordringen. Lange golf infrarood C-straling is bijzonder geschikt voor het verwarmen van woonruimtes.

Hoe werkt een infraroodverwarming?

Infraroodverwarming werkt eigenlijk heel simpel. Je monteert de infraroodverwarming, sluit deze aan, steekt de stekker in het stopcontact en je bent klaar om te genieten van de warmtestralen. Infraroodverwarming stuurt onschadelijke infrarode warmtestralen, net als de heerlijke zonnestralen, de kamer in. 

Infraroodverwarming zendt ook directe warmtegolven naar je muren, meubels, apparatuur en mensen. De warme infraroodstralen weerkaatsen overal op, zodat je huis of kantoor op een natuurlijke manier sneller en gemoedelijker warm wordt. Net als de zon wordt de muur of een meubelstuk ook opgewarmd. De opwarming van wanden en objecten zorgt voor een extra stijging in kamertemperatuur van 2 tot 3 graden. Verwarmingspaneel sluit je aan op elektriciteit en de energie wordt omgezet in warme infraroodstraling.

 

 • Infraroodverwarming werkt op elektriciteit en energie wordt omgezet in infraroodstralen.
 • Infraroodverwarming werkt met veilige en onschadelijke infraroodstralen.
 • Infraroodverwarming werkt net als de zon en stuurt directe warme stralen de kamer in.
 • Infraroodverwarming warmt wanden, meubilair en mensen op.
 • Infraroodverwarming weerkaatst op objecten en verspreid de warmte door de kamer.

 

De bediening van het verwarmingspaneel wordt gedaan door een draadloze digitale thermostaat, een stopcontact-thermostaat (snelle en eenvoudige installatie) of met een permanent aangesloten thermostaat.

We hebben de werking van verwarmingspaneel hier uitvoerig voor je beschreven: “Hoe werkt een verwarmingspaneel”

Hoeveel watt infraroodverwarming?

Infraroodverwarming van HeatXL kan variëren tussen de 210 watt en 3000 watt per paneel. Het exacte benodigde vermogen en het aantal infraroodverwarmingen kan precies worden berekend.

Een kleine infraroodverwarming zoals 300 of 400 watt is geschikt voor kleinere ruimtes van 3 tot 4 m². Voor badkamers en toiletten wordt altijd aanbevolen een groter model te nemen zoals de 400 tot 600 watt voor 8 m².

Een middelgrote infraroodverwarming zoals 1000 of 1500 watt is geschikt voor middelgrote ruimtes, zoals slaapkamer van 15 tot 20 m²

Een grote infraroodverwarming zoals 2000 of 3000 watt is geschikt voor grote ruimtes, zoals huiskamer of kantoor van 30 tot 40 m²

Natuurlijk is de infraroodverwarming te combineren om je ruimte optimaal warm te krijgen.

In de tabel tref je een overzicht aan van het benodigde vermogen van de infraroodverwarming. Dit zijn slechts indicaties. Het is altijd verstandig om advies te vragen aan onze experts. Zij kunnen een exacte berekening voor je woning of bedrijf maken. 

Wil je het benodigde vermogen van de infraroodverwarming zelf berekenen? Wij helpen je graag een handje middels onze voorbeeldberekening. 

Hoeveel watt infraroodverwarming nodig?

Infraroodverwarming van HeatXL heeft ongeveer 60 tot 100 watt vermogen nodig per vierkante meter. Het exacte benodigde vermogen voor de infraroodverwarming kan precies worden berekend.

Een kleine infraroodverwarming zoals 300 of 400 watt is geschikt voor kleinere ruimtes van 3 tot 4 m². Voor badkamers en toiletten wordt altijd aanbevolen een groter model te nemen zoals de 400 tot 600 watt voor 8 m².

De benodigde watt voor een infraroodverwarming hangt af van:

 • de grote van de kamer, 
 • de hoogte van de kamer, 
 • oriëntatie in de kamer, 
 • isolatie van de muren, 
 • de buitentemperatuur, 
 • de gewenste binnentemperaturen. 

In de tabel tref je een overzicht aan van het benodigde vermogen van de infraroodverwarming. Dit zijn slechts indicaties. Het is altijd verstandig om advies te vragen aan onze experts. Zij kunnen een exacte berekening voor je woning of bedrijf maken. 

Wil je het benodigde vermogen van de infraroodverwarming zelf berekenen? Wij helpen je graag een handje middels onze voorbeeldberekening. 

Is infraroodverwarming gevaarlijk?

Nee, infraroodverwarming is niet gevaarlijk voor planten, dieren en mensen. Infraroodverwarming straalt lange warmtegolven uit die de huid verwarmd, maar niet doordringt. De natuurlijke Infrarood-C, zoals bij de zon, heeft op ons zelfs een therapeutische en ontspannende werking.

Er is geen brandgevaar

Er is ook geen brandgevaar, want infraroodverwarming wordt een stuk minder warm dan de ouderwetse elektrische kachel. Infraroodverwarming heeft een veiligheidsvoorziening dat bij oververhitting het paneel direct uitzet.

Infraroodverwarming niet gevaarlijk volgens onderzoekers

De Technische Universiteit van Graz heeft de infraroodverwarming van HeatXL als veilig geclassificeerd. Het Duitse TÜV-keurmerk heeft alle HeatXL verwarmingen getest en veilig bevonden.

Infrarood-C: De lange golf infrarood C-stralen (donkerstralers) hebben een bereik boven 3000 nm. Deze lange golf worden door veel moderne apparaten gebruikt, zo ook door onze infraroodverwarming. De stralen verwarmen de huid, maar dringt niet door de huid. Lange golf infrarood C-straling is bijzonder geschikt voor het verwarmen van woonruimtes.

Is infrarood verwarming gezond?

Ja, infraroodverwarming is gezond en heeft een positief effect op het menselijk lichaam. Infraroodverwarming heeft een therapeutische en ontspannende werking op ons gestel. De werking van infraroodverwarming gaat volgens hetzelfde natuurkundige principe als de straling van de zon. Infrarood geeft namelijk elektromagnetische golven af. Als deze warmtegolven op een object in hun straling stuiten, dan wordt er direct een deel van de energie van de golf omgezet in een aangename warmte. 

Met een infraroodverwarming profiteer je ook van een hogere luchtvochtigheid, want de infraroodstralen zorgen dat het vocht in de muren weggaat en dat de ruimte een goede luchtvochtigheid behoudt. Een huis wordt al snel te droog als normale radiatoren of een open haard aan staan. Infraroodverwarming zorgt wel voor een goed klimaat in je huis, dus geen droge ogen meer.

Met een infraroodverwarming is er minder luchtcirculatie, want warme lucht stijgt op en bij koele lucht daalt het. Rustige luchtcirculatie met minder stofdeeltjes geeft astmapatiënten en mensen met allergieën een comfortabel gevoel.

Is infrarood verwarming zuinig?

Infraroodverwarming is zuinig en levert in verhouding tot een centrale verwarming een veel hogere warmteprestatie. Infraroodverwarming moet goed in de kamer geplaatst worden, zodat de juiste hoeveelheid warmte wordt verspreid.

De opwarming van wanden en objecten zorgt voor een extra stijging in kamertemperatuur van 2 tot 3 graden, waardoor je minder energie nodig hebt om een behaaglijk gevoel te bereiken. Voor een ruimte van circa 20m² bedraagt het aanbevolen verwarmingsvermogen (bij een verwarmingsbehoefte van 66,5 kWh/m²/a) voor infraroodverwarming slechts 500 watt. Dit kan natuurlijk afwijken, afhankelijk van de warmte-isolatie van de wanden en ramen.

Verwarm alleen de ruimte waar je bent

De verbruikskosten kunnen nog verder worden verlaagd door de exacte regelbaarheid. Verwarm alleen de ruimtes waar het nodig is. Je hoeft de infraroodverwarming niet aan te hebben als je niet in de ruimte aanwezig bent. Dit kun je eenvoudig regelen met aanwezigheidssensoren. Om koude hoeken te verwarmen kun je ervoor kiezen om alleen deze hoek extra te verwarmen, zoals een hoek waar je bureau staat. Zo bespaar je de meeste energie.

Door zelf je eigen stroom op te wekken middels zonnepanelen, ben je nog onafhankelijker van de elektriciteitsprijzen en ben je nog goedkoper uit.

Wat is de beste infraroodverwarming?

De beste infraroodverwarming is van HeatXL, een gerenommeerd A-merk, en ze zijn zuinig, duurzaam, geen CO2 uitstoot, eenvoudig te installeren, makkelijk te bedienen, lage onderhoudskosten, storingsvrij en uitermate geschikt voor het verwarmen van hoge ruimtes, kleine kamers en minder goed geïsoleerde gebouwen.

Wil je de beste infraroodverwarming aanschaffen, dan zijn de testresultaten met keurmerk en veiligheidscertificaten van groot belang. De HeatXL Infrarood verwarmingspanelen zijn volgens het Duitse keurmerk TÜV veilig en efficiënt, met een RoHS-certificaat vrij van schadelijke stoffen, CE-keurmerk voor Europese veiligheidsnormen, het EMV, VDE en Geprüfte Sicherheit (GS) keurmerk voor de strenge Duitse wet goedgekeurd, 

Naast certificaten en keurmerken zijn er ook kwaliteitsnormen voor de Infraroodverwarming, namelijk de DIN-9000 en 9001. Natuurlijk voldoen de HeatXL infraroodverwarmingen hieraan.

De infraroodverwarming is relatief nieuw in Nederland en onze ervaren adviseurs helpen je met het uitkiezen van het beste infrarood verwarmingspaneel.

Wat kost infraroodverwarming

Infraroodverwarming kost niet veel geld, prijzen zijn ook afhankelijk van je keuze. HeatXL is bijzonder zuinig en je verdient de investering al snel terug. De prijs voor een infraroodverwarming start bij een bedrag net onder de honderd euro en kan ruim over de duizend euro kosten. Je krijgt een kwalitatief hoogwaardig en zeer energiezuinig systeem. Wil je een kamer, huis of kantoor verwarmen, kies dan op onze website voor een voorbeeldberekening.

In de tabel tref je een overzicht aan van het benodigde vermogen van de infraroodverwarming. Dit zijn slechts indicaties. Het is altijd verstandig om advies te vragen aan onze experts. Zij kunnen een exacte berekening voor je woning of bedrijf maken.

Welke infraroodverwarming?

Infraroodverwarming is er in verschillende maten, soorten vermogens en golflengtes. HeatXL heeft infraroodverwarmingen van metaal, glas, spiegel, krijtbord en met of zonder een afbeelding. Voor iedere toepassing, bijvoorbeeld badkamer, huiskamer, garage, winkel of kantoor.

Er zijn dus verschillende soorten infraroodverwarmingen om uw woning of bedrijf te verwarmen. Je kan ze allemaal op een mooie manier verwerken in de inrichting. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de plaatsing van infraroodverwarming aan het plafond of aan de muur. Ook hebben we een speciale terrasverwarming als je lekker buiten wilt zitten op een koude avond. Voor bedrijven hebben wij infraroodverwarming waar je je logo op kan laten plaatsen.

Kom langs bij een van onze showroomlocatie en bespreek de mogelijkheden met onze adviseurs of kijk op onze webshop “Producten voor particulieren” of “Producten voor bedrijven”.

Hoe bereken ik het benodigde vermogen met infraroodverwarming?

Je berekent Infraroodverwarming van HeatXL met een tabel en het heeft ongeveer 60 tot 100 watt vermogen nodig per vierkante meter. Het exacte benodigde vermogen voor de infraroodverwarming kan precies worden berekend.

Een kleine infraroodverwarming zoals 300 of 400 watt is geschikt voor kleinere ruimtes van 3 tot 4 m². Voor badkamers en toiletten wordt altijd aanbevolen een groter model te nemen zoals de 400 tot 600 watt voor 8 m².

De benodigde watt voor een infraroodverwarming hangt af van:

 • de grote van de kamer, 
 • de hoogte van de kamer, 
 • oriëntatie in de kamer, 
 • isolatie van de muren, 
 • de buitentemperatuur, 
 • de gewenste binnentemperaturen. 

In de tabel tref je een overzicht aan van het benodigde vermogen van de infraroodverwarming. Dit zijn slechts indicaties. Het is altijd verstandig om advies te vragen aan onze experts. Zij kunnen een exacte berekening voor je woning of bedrijf maken. 

Wil je het benodigde vermogen van de infraroodverwarming zelf berekenen? Wij helpen je graag een handje middels onze voorbeeldberekening. 

Heeft infrarood verwarming een toekomst?

Ja, infrarood verwarming heeft een toekomst. Het heeft zelfs veel voordelen! Onze fossiele brandstoffen slinken, verwarm daarom zonder olie, gas of houtsnippers. Deze zijn niet milieuvriendelijk en de prijzen voor fossiele brandstoffen worden steeds hoger.

Verwarmen met elektriciteit is het enige zinvolle alternatief. Dit is de juiste energievorm die direct uit windkracht of fotosynthese zonnekracht als groene stroom kan worden opgewekt. Zo bent u absoluut onafhankelijk van de beschikbaarheid van fossiele brandstoffen. Andere vormen van verwarmingen vervuilen het milieu of hebben andere grote nadelen.

We moeten zuinig zijn op onze natuur en daarom duurzaam stoken. De overheid wil dat we allemaal van het gas afgaan. Overstappen naar duurzame energie is de oplossing.
Verwarm uw woning in combinatie met groene stroom, misschien zelfs met uw eigen zonnepanelen op het dak. Dit is zuinig voor uw portemonnee, CO2-neutraal en beschermt ook ons milieu.

Heat XL is de moderne oplossing voor een lekker warm huis. Duurzaam en gezond. En wel voor het lichaam en de geest.

Is het logisch en duurzaam om met elektriciteit te verwarmen?

Ja, het is logisch en duurzaam om met elektriciteit te verwarmen, omdat de fossielen brandstoffen niet oneindig voorradig zijn. Een infrarood verwarming in combinatie met een fotosynthese zonnekracht of windenergie is de goedkoopste, schoonste en de meest duurzame manier van verwarmen.

Wat zijn infrarood stralen?

Infrarood stralen zijn elektromagnetische golven. Infrarood stralen zijn een slimme manier om uw woning te voorzien van warmte. Infrarood stralen werken net als de zon en sturen directe warme stralen de kamer in. De infrarood panelen zenden warme infrarood stralen uit. Vervolgens geven de opgewarmde objecten in de kamer ook weer warmte af en is deze manier een warme versterkende cirkel. Infrarood panelen worden onder de directe verwarmingen gerekend.

Wat is het verschil tussen infrarood A, B en C?

Het verschil tussen infrarood A, B en C is het spectrum van de warmtegolf straling. Er bestaan drie verschillende infrarood stralen:

IR-C: De lange golf infrarood C-stralen in het bereik boven 3000 nm worden door veel moderne apparaten gebruikt, deze worden ook uitgestoten door onze infrarood verwarming. Lange golf infrarood C-straling is bijzonder geschikt voor het verwarmen van woon- en kantoorruimtes.

IR-B: De middengolf infrarood B-straling B (1400 – 3000 nm) wordt daarentegen vaak gebruikt voor krachtige radiatoren in de industriële sector. De stralen dringen dieper (tot 2 mm) in de huid en worden soms ook op medisch gebied gebruikt.

IR-A: Kenmerkend voor kortgolvige infrarood A-straling (780 – 1400 nm) is de zeer snelle en sterke verwarming van het verlichte gebied. De stralen penetreren tot 5 mm in de huid. De korte golf infraroodstraling wordt gebruikt in wellnessruimtes en voor medisch gebruik.

Kan infrarood verwarming worden bedrukt met zelfgekozen afbeeldingen?

Ja, de infrarood verwarming kan worden bedrukt met een zelfgekozen afbeelding. De infrarood beeldverwarming biedt u de mogelijkheid om uw eigen gepersonaliseerde verwarming te kopen. Een infrarood paneel met een leuke dierbare foto of een prachtig kunstwerk. Hierdoor maakt u de infrarood verwarming eenvoudig passend bij uw inrichting!

Het oppervlak van de infrarood beeld verwarming is van hoogwaardig veiligheidsglas gemaakt.

U kiest een beeld uit onze database of levert een eigen foto of tekening aan. Wij controleren de beeldkwaliteit en maken een proefdruk. Wanneer u akkoord geeft, gaan wij aan de slag met de bedrukking op het infrarood paneel. Voor een perfect beeldresultaat hebben we een hoge resolutie van de afbeelding nodig, bijvoorbeeld 300 dpi pixels/inch.

Kunt u de verwarmingen daarna zelf installeren?

Ja, u kunt de verwarmingen daarna zelf installeren, volg daarvoor de bijgeleverde montage instructies. Een gekwalificeerde elektricien is alleen nodig als de infrarood verwarmingen direct, zonder stekker, op het elektriciteitsnet worden aangesloten.

Wat is stralingswarmte en warmtestraling?

Stralingswarmte en warmtestraling zijn dezelfde warmtes. Stralingswarmte is warmte die in een lange golf wordt uitgestraald door kachels en infrarood panelen. Door middel van warmtestralingen kunnen woon- en slaapkamers zeer gelijkmatig worden verwarmd.

Infrarood verwarming zendt warmtestralen de kamer in. De personen die in de kamer zijn, absorberen deze stralingswarmte, waardoor je het warm krijgt. Vaste objecten, zoals meubels, muren en wanden, nemen deze stralingswarmte ook op. Infrarood verwarming is stralingsverwarming die onder de directe verwarming gerekend kan worden. Net zoals de zon geeft de straling van infrarood verwarming een directe en prettige warmte af.

Thermische straling of stralingswarmte

Thermische straling of stralingswarmte verwarmt niet de lucht, maar de solide objecten en personen in de kamer. Stralingswarmte wordt door mens als aangenaam ervaren. Het heeft een positief effect op onze gezondheid. Bij stralingswarmte wervelt er geen stof op en is vriendelijk voor mensen met een allergie.

De infrarood warmtegolven dringen je huid binnen. Dit levert een ontspannen gevoel op. De warmte verlicht de pijn bij mensen met gewrichtsproblemen en gespannen spieren. Je voelt je fitter, net als de mensen die overwinteren in Spanje.

Wat is infrarood straling precies?

Infrarood straling is een slimme en moderne manier om uw woning te verwarmen. Infrarood straling wordt gebruikt door de infrarood verwarmingen van HeatXL. De onschadelijke infrarode warmtestralen, net als de heerlijke zonnestralen, verwarmen de kamer. Infrarood verwarming zendt ook directe warmtegolven naar je muren, meubels, apparatuur en mensen.

De warme infrarood stralen weerkaatsen overal op, zodat je woning of bedrijfsruimte op een natuurlijke manier sneller en gemoedelijker warm wordt. Net als de zon wordt de muur of een meubelstuk ook opgewarmd. De opwarming van wanden en objecten zorgt voor een extra stijging in kamertemperatuur van 2 tot 3 graden. Infrarood verwarming sluit je aan op elektriciteit en de energie wordt omgezet in warme infrarood straling.

Er bestaan drie soorten infrarood stralingen

Afhankelijk van de warmte golflengte wordt onderscheid gemaakt tussen A-, B- en C-straling:

IR-A: korte golf stralen, ook wel infraroodstralers genoemd, hebben een oppervlaktetemperatuur van ten minste 900°C. Ze gloeien rood, vereisen vrijwel geen opwarmtijd, en heeft stralingscomponent van meer dan 90%. De stralingswarmte wordt nauwelijks beïnvloed door tocht of wind. De spots zijn daarom ideaal voor toepassingen buiten.

IR-B: middengolf infraroodstralers zenden infraroodstralingen uit tussen 1.400 en 3.000 nm en hebben een oppervlaktetemperatuur van 300 tot 900°C. Ze genereren geen licht en worden daarom ook donkere stralers genoemd. Middengolf-infraroodzenders worden overal gebruikt binnen gesloten ruimtes waar er een verhoogde behoefte aan warmte is.

IR-C: men spreekt van langgolvige infraroodstralers tot een oppervlaktetemperatuur van 200°C, waarbij oppervlaktetemperaturen van circa 85°C aan de wand en tot 190°C aan het plafond. Omdat de maximale straling in het infraroodbereik ligt, is de term infrarood verwarming ontstaan. Infrarood verwarming is ideaal voor het verwarmen van woningen en kantoren.

Hoe kun je de prestaties van infrarood panelen vergelijken?

De prestaties van infrarood panelen kun je vergelijken met de zonnestralen in plaats van een open haard vuur. Een infrarood paneel heeft weinig energie nodig om een aangename warmte in de kamer te creëren. Om een ruimte te verwarmen is het van belang dat het juiste aantal infraroodpanelen wordt gekozen. De plaats waar de panelen komen te hangen is van belang, evenals het vermogen.

Infrarood panelen van HeatXL kunnen variëren tussen de 210 watt en 3000 watt per paneel. Het exacte benodigde vermogen en het aantal infrarood panelen die je nodig hebt, kan precies worden berekend.

De kleine infrarood panelen, zoals 300 of 400 watt, zijn geschikt voor kleinere ruimtes van 3 tot 4 m². Voor badkamers en toiletten wordt altijd aanbevolen een groter model te nemen zoals de 400 tot 600 watt voor 8 m².

De middelgrote infrarood panelen, zoals 1000 of 1500 watt, zijn geschikt voor middelgrote ruimtes, zoals slaapkamer van 15 tot 20 m²

De grote infrarood panelen, zoals 2000 of 3000 watt, zijn geschikt voor grote ruimtes, zoals huiskamer of kantoor van 30 tot 40 m²

Natuurlijk zijn de infrarood panelen te combineren om je ruimte optimaal warm te krijgen.

In de tabel tref je een overzicht aan van het benodigde vermogen van de infrarood panelen. Dit zijn slechts indicaties. Het is altijd verstandig om advies te vragen aan onze experts. Zij kunnen een exacte berekening voor je woning of kantoor maken.

Wat is verwarmingsvraag precies?

Verwarmingsvraag is de hoeveelheid energie die nodig is om de temperatuur in een woning op het gewenste peil te houden. Deze wordt uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter, kWh/m². Verwarmingsvraag heet ook wel warmtevraag of verwarmingsbehoefte.

Elke kamer of zone wordt afzonderlijk bekeken. Het doel van de berekening is om te zorgen voor voldoende warmte voor alle kamers in een gebouw. De berekening is gestandaardiseerd volgens DIN EN 12831. Een deskundige voert de berekening uit.

De verwarmingsbehoefte hangt af van:
De hoeveelheid energie die verloren gaat in de woning door kieren en spleten.
De hoeveelheid energie die verloren gaat door ventilatie.
De warmte winsten door invallende zonne stralen.
De capaciteit van het gebouw om warmte op te slaan.

Wat verstaat men onder verwarmingsbehoefte?

Onder verwarmingsbehoefte verstaat men de berekening van de benodigde warmte inbreng om een bepaalde kamer temperatuur te handhaven. Dit wordt ook wel warmtevraag genoemd en wordt uitgedrukt in kWh/m2.

Hoe moet een infrarood verwarming worden geplaatst?

Een infrarood verwarming moet worden geplaatst, op een vrije muur of aan het plafond. Zorg ervoor dat de infrarood straling vrij en ongehinderd de kamer ingaat. Hang ook geen gordijnen over de infrarood verwarming. 

In de meeste gevallen biedt de infrarood verwarming van HeatXL het hoogste rendement bij een bevestiging in het midden van het plafond. De positionering van een platte infrarood verwarming heeft een beslissende invloed op de esthetische aspecten. Het is dus niet altijd raadzaam om de panelen te gebruiken als plafondverwarming.

Dit is bijvoorbeeld van toepassing als er geen voeding beschikbaar is op het plafond. Infrarood verwarming van HeatXL aan de muur, biedt een uitstekende en aangename warmte. Binnenmuren zijn ideaal voor het installeren van de HeatXL Infrarood verwarming, idealiter op een gemiddelde hoogte van ongeveer 1,40 m – 1,60 m. Dit verwarmt de muren goed, waardoor een gunstig binnenklimaat ontstaat.

Installatie is ook mogelijk op een buitenmuur. Zorg ervoor dat u nooit een infrarood verwarming direct tegenover een raam installeert. De de warmtestraling gaat rechtstreeks naar buiten en heeft hierdoor weinig rendement.

<h2>Goede plaatsing van infrarood verwarming is essentieel</h2>

In grotere kamers is het raadzaam om meerdere infrarood verwarmingen te installeren, zodat de warmtestraling optimaal wordt verspreid. 

Als je een kleine werkkamer hebt met een bureau, dan is het beter om de infrarood verwarming aan de muur te hangen en niet aan het plafond. Als de warme stralen van boven komen, wordt alleen je bovenlichaam en je bureau verwarmt. Je voeten en benen blijven koud, omdat het bureau de infraroodstraling terugkaats naar boven. Als je de verwarming aan de muur hangt, worden zowel je bovenlichaam als je benen en voeten lekker verwarmt.

Waarom bespaart een infrarood verwarming op kosten?

Infrarood verwarming bespaart op kosten, omdat het energieverbruik laag is en je geen onderhoudskosten hebt. De installatie gaat eenvoudig, snel, schoon en is daarom goedkoop. HeatXL is bijzonder zuinig en je verdient je investering al snel terug.

Energiekosten besparen met een elektrische verwarming lijkt op het eerste gezicht paradoxaal voor de meeste mensen. Elektrische radiatoren zijn bij velen bekend als een geldverslindende machine. Er wordt zelfs beweerd dat een gloeilamp 98% warmte produceert.

De cruciale tegenstelling van conventionele elektrische verwarming is infrarood-C-straling. Deze warmtestraling verwarmt de lucht niet, maar alleen de objecten, zoals bijvoorbeeld muren, meubels en het lichaam.

Voorwerpen kunnen warmte veel beter opslaan dan lucht. De infraroodstralen kaatsen vervolgens de ruimte in waardoor de kamer gelijkmatig wordt verwarmd. Er is geen luchtturbulentie, zoals bij conventionele verwarmingssystemen. Dit resulteert in aanzienlijk minder warmteverlies.

Natuurlijk is een infrarood verwarming te combineren om je ruimte optimaal warm te krijgen.
Door eigen stroom op te wekken middels zonnepanelen, ben je duurzamer, en nog voordeliger uit.

Is infrarood warmte gezond of ongezond?

Infrarood warmte is gezond, omdat de warme stralen een therapeutische en ontspannende werking op ons gestel hebben. Infrarood warmte is een aangename warmte voor het lichaam en verlicht ook vele kwalen, zoals reuma en gewrichtspijn. Dit is niet alleen een persoonlijk gevoel, maar is ook meerdere keren onderzocht en vastgelegd in rapportages.

Omdat infrarood verwarming niet direct de lucht in de kamer verwarmt, maar eerder de objecten in de kamer, profiteert u van een hogere luchtvochtigheid en minder luchtcirculatie. Hierdoor zweven er minder stofdeeltjes in de lucht. Dit heeft een positief effect op astmapatiënten en mensen met allergieën.

Gezondheidsvoordelen van infraroodwarmte

De gezondheidsvoordelen van verwarmen met infrarood zijn:
Geen rondzwevend stof in de lucht. Dit is voornamelijk voor personen met luchtwegproblemen een voordeel.
Infrarood C-straling helpt bij reuma, stress en gewrichtspijn.
Gezond binnenklimaat zonder schimmelvorming op de muren.
Voldoende vocht in de lucht, waardoor je geen droge ogen krijgt.
De infrarood C-straling stimuleert de bloedsomloop.

Hoe bedien je een infrarood verwarming?

Je bedient de infrarood verwarming met een stopcontact-thermostaat, permanent aangesloten thermostaat of een draadloze digitale thermostaat. U kunt kiezen uit de meest flexibele besturingsoplossingen voor onze infrarood verwarming, afhankelijk van de toepassing en de behoeften. 

Met infrarood panelen kun je de thermostaat per kamer zo bedienen en instellen dat deze alleen verwarmt wanneer het nodig is. De thermostaten kun je van tevoren programmeren. Helemaal makkelijk is de digitale intelligente thermostaat die je bedient met de mobiele telefoon-app. 

<h2>Hoe lang duurt het voordat de infrarood verwarming warmte afgeeft?</h2>

Het duurt 5 tot 15 minuten voordat een infrarood verwarming warmte afgeeft. De opwarmtijd is afhankelijk van de begin temperatuur en het oppervlak van het infrarood paneel. Glas- en spiegel verwarming duurt meestal langer om de gewenste oppervlakte temperatuur te bereiken.

Een kamer zonder meubels heeft langer de tijd nodig om op temperatuur te komen, dan een ingerichte kamer. Dit komt doordat de infraroodstralen de objecten in de kamer verwarmt, die vervolgens de warmte weerkaatsen. Hierdoor wordt het opwarm proces versneld.

Hoe bevestig je een infrarood verwarming?

Een infrarood verwarming bevestig je eenvoudig met behulp van 4 schroeven aan de muur of het plafond. Controleer de muur op sterkte en stevigheid, want de verschillende wanden hebben verscheidene schroeven of moeren nodig. Gebruik het sjabloon bij het boren van de gaten.

Muren van beton en steen zijn een ideale basis om je infrarood verwarming op te hangen. Op hout en gipsplaten wanden heb je extra stevige beugels en bevestigingsmateriaal nodig. 

Een Simpel infrarood verwarming is eenvoudig omgezet naar een mobiele verwarming inclusief standaard. Deze kunt u overal in de kamer plaatsen.

Om zo effectief mogelijk te verwarmen, moet altijd worden gezorgd voor een vrije straling. Hoewel directe straling van de infrarood verwarming als zeer aangenaam wordt ervaren, is het veel effectiever als de infrarood verwarming een zo groot mogelijk deel van de kamer bereikt en dus opwarmt.

 

Plafondmontage wordt daarom zeer aanbevolen. Dit verwarmt het grootste gedeelte. Bovendien warmt de vloer op dezelfde manier op als vloerverwarming. Montage aan het plafond is iets complexer dan montage aan de muur. Voor de installatie van een plafond infrarood verwarming is een plafondbeugel nodig. Deze wordt niet standaard bij het infrarood paneel geleverd.

De Simpel plafond infrarood verwarming bespaart tussen de 50 en 100 watt aan elektriciteitskosten per paneel.

Kan ik infrarood verwarming zelf schilderen of bedrukken?

Nee, u kunt de infrarood verwarming niet zelf schilderen of bedrukken. Het oppervlak van een infrarood paneel wordt 85 graden Celsius heet. Indien u een infrarood paneel zelf zou beschilderen geeft de verf een slechte geur af of nog erger het kan brand veroorzaken. Bovendien verslechterd de effectiviteit van de infrarood verwarming. 

U bent aan de veilige kant met de keuze van onze beeld infrarood verwarmingen. Deze kunnen individueel worden bedrukt met uw eigen gewenste motief. Deze beeld verwarmingen bieden een maximale veiligheid en verliezen niet aan vermogen. Het kiezen van een beeld infrarood verwarming brengt geen extra kosten met zich mee. 

De afdruk op het infrarood paneel kan niet ongedaan worden gemaakt. Denk daarom goed na over de afbeelding die erop wilt hebben. 

Kies eenvoudig een motief uit onze afbeeldingen catalogus of maak uw eigen tekening. Onze grafische ontwerper controleert altijd de kwaliteit van uw afbeelding, zodat het er prachtig uitziet. 

INFRAROOD PANELEN

Vraag en antwoord infrarood verwarming

Kun je energie besparen met infrarood verwarming?

Ja, je kunt energie besparen met infrarood verwarming. De Technische Universiteit van Kaiserslautern heeft dit berekend. Van onze klanten ontvangen we ook veel reacties terug over de energie besparingen met de infrarood panelen.

Het geheim ligt in het samenspel van verschillende factoren. De opwarming van wanden en objecten zorgen voor een extra stijging rond de 3 graden in kamer temperatuur. Infrarood verwarming moet goed in de kamer worden geplaatst, zodat de juiste hoeveelheid warmte wordt verspreid. De verbruikskosten kunnen nog verder worden verlaagd door alleen de kamers te verwarmen waar het nodig is. Je hoeft de infrarood verwarming niet aan te hebben als je niet in de ruimte aanwezig bent. Dit regel je eenvoudig met aanwezigheidssensoren. 

Bij het ventileren van de kamer gaat minder warmte verloren, omdat de objecten in de kamer de warmte vasthouden. Hierdoor zakt de temperatuur slechts enkele graden. Bij een conventioneel verwarmingssysteem wordt de lucht verwarmt. Indien je dan een raam openzet om te luchten, verdwijnt de warme lucht naar buiten. Hierdoor koelt het heel snel af in de kamer. 

Hoe werkt infrarood verwarming eigenlijk?

Infrarood verwarming werkt eigenlijk door middel van stralingswarmte. Infrarood verwarming werkt met onschadelijke infrarode warmtestralen die je kamer binnendringen, net als de warme zonnestralen. Infrarood verwarming zendt tevens directe warmtegolven naar je muren, meubels en apparaten.

De warme lange infraroodstralen weerkaatsen overal op. Je huis wordt op een natuurlijke manier sneller en aangenaam warm. Net als de zon die de muur of een meubelstuk opgewarmd.

De opwarming van de wanden in de kamer zorgen voor een extra stijging in kamer temperatuur. Infrarood verwarming sluit je aan op elektriciteit en de energie wordt omgezet in warme onschadelijke c-stralen. 

Infrarood verwarming zorgt voor een hogere luchtvochtigheid. Met je infrarood panelen verwarm je ook meteen de muren en laat daarbij het vocht uit de muren ontsnappen. Hierdoor is er geen schimmelvorming.

Infrarood verwarming werkt op elektriciteit en energie wordt omgezet in infraroodstralen.
Infrarood verwarming werkt met veilige en onschadelijke infraroodstralen.
Infrarood verwarming werkt net als de zon en stuurt directe warme stralen de kamer in.
Infrarood verwarming warmt wanden, meubilair en mensen op.
Infrarood verwarming weerkaatst op objecten en verspreid de warmte door de kamer.

Infrarood verwarming werkt op het principe van zonnestraling

De eenvoudigste manier om uit te leggen wat infrarood verwarming is om je voor te stellen hoe het voelt om vanuit de schaduw in de felle zon te lopen. Je merkt meteen hoe je hele lichaam opwarmt.

We hebben de werking van infrarood verwarming hier uitvoerig voor u beschreven: “Hoe werkt infrarood”

Kan ik een heel huis verwarmen met infrarood?

Ja, u kunt een heel huis verwarmen met infrarood, omdat een infrarood verwarming een volwaardig verwarming systeem is. Een infrarood verwarming systeem wordt zelfs ten zeerste aanbevolen als hoofdverwarming voor woningen. Infrarood verwarming is schoon, geruisloos, onderhoudsvrij en is de milieuvriendelijke optie voor verwarming.

Belangrijk is om exact vast te stellen wat de individuele warmtebehoefte is. Zodat bepaald kan worden welk vermogen en hoeveel infrarood panelen u nodig heeft. Deze berekening maken wij graag samen met u.

Moet het huis goed geïsoleerd zijn?

Nee, het huis hoeft niet goed geïsoleerd te zijn. Infrarood verwarming is geschikt voor zowel nieuwe gebouwen als voor gerenoveerde oude gebouwen. Een goede isolatie draagt wel bij aan het beperken van warmteverliezen en efficiëntie.

Infrarood verwarming bij nieuwbouw

Bij nieuwbouw kan de infrarood verwarming worden gecombineerd met zonnepanelen, openhaard of ventilatiesysteem. Vanwege de uitstekende isolatie bij nieuwbouw, is een infrarood verwarming systeem zeer geschikt. Bij goed geïsoleerde woningen is het bij een buitentemperatuur van nul graden Celsius vaak binnen nog 16 graden Celsius. Infrarood verwarming vereist zeer weinig energie om de temperatuur tot 20°C te verhogen.

Infrarood verwarming in bestaande huizen

Infrarood verwarming in bestaande huizen is makkelijk te installeren. Wij raden om per kamer de bestaande verwarmingen te vervangen naar een infrarood verwarming. De wandpanelen kunt u eenvoudig met enkele schroeven ophangen aan de muur.
Infrarood plafond verwarmingspanelen zijn vlakke verwarmingspanelen die eenvoudig aan of in het plafond kunnen worden bevestigd. Plafond montage met infrarood verwarming is met de infrarode straling een grotere warmtedekking te bereiken.

Waarom kost infrarood verwarming bij de aanschaf iets meer?

De infrarood verwarming kost bij aanschaf iets meer, omdat het van hoogwaardige Oostenrijkse kwaliteit is. Het is niet gefabriceerd in China of andere Aziatische landen. Onze producten zijn stuk voor stuk zorgvuldig met de hand gemaakt. 

De materialen worden in Oostenrijk gefabriceerd. Deels door het gerenommeerde instituut Fraunhofer en zijn exclusief voor HeatXL.

Alle producten zijn onderworpen aan een strenge kwaliteitscontrole voordat ze de fabriek verlaten. Ons doel is om kwalitatief hoogwaardige producten af te leveren waar u jarenlang van kunt genieten. Wij geven deskundig advies en ondersteuning na de aankoop. Standaard ontvangt u 3 jaar garantie op onze infrarood verwarmingen. 

Voor ons eindigt de service niet met de aanschaf van onze producten. Wij willen dat u tevreden bent met onze infrarood verwarming, dat u geniet van de warmte en daarbij geld bespaart. 

De infrarood verwarming van HeatXL is bijzonder zuinig. U verdient de investering snel terug. Er zijn geen onderhoudskosten.

Als u tevreden bent, verheugen wij ons op uw aanbeveling bij anderen.

Zijn er bijkomende kosten bij infrarood verwarming?

Nee, er zijn geen bijkomende kosten bij infrarood verwarming. Bij de aanschaf van een infrarood verwarming moet je niet alleen kijken naar de aanschafkosten, maar juist ook naar onderhouds- en andere bijkomende kosten. 

De installatie van een infrarood verwarming is eenvoudig en snel. Met infrarood verwarming heb je geen onderhoudskosten. Je kunt het doen zonder een onderhoudsman of schoorsteenveger. Je hoeft het systeem niet te ontluchten of water bij te vullen.

U bespaart met de infrarood verwarming op het verbruik en op kosten van onderhoud en service. HeatXL is bijzonder zuinig, duurzaam en storingsvrij. Je verdient je investering al snel terug.

Wat zijn de verbruikskosten bij infrarood verwarming?

De verbruikskosten bij infrarood verwarming is bijzonder laag. Infrarood verwarming van HeatXL verbruikt weinig en blinkt uit door hun efficiënte energiebesparing. Voor een ruimte van circa 20 m² bedraagt het aanbevolen verwarmingsvermogen (bij een verwarmingsbehoefte van 66,5 kWh/m²/a) voor infrarood verwarming slechts 500 watt. Dit kan natuurlijk afwijken, afhankelijk van de warmte isolatie van de wanden en ramen. Het kan ook verschillen door individueel gebruik.

Een klein infrarood paneel, zoals 300 of 400 watt, is geschikt voor kleinere ruimtes van 3 tot 4 m². Voor badkamers en toiletten wordt altijd aanbevolen een groter model te nemen zoals de 400 tot 600 watt voor 8 m².

Een middelgroot infrarood paneel, zoals 1000 of 1500 watt, is geschikt voor middelgrote ruimtes, zoals slaapkamer van 15 tot 20 m².

Een groot infrarood paneel, zoals 2000 of 3000 watt, is geschikt voor grote ruimtes, zoals huiskamer of kantoor van 30 tot 40 m².

Natuurlijk is een infrarood paneel te combineren om je ruimte optimaal warm te krijgen. Door eigen stroom op te wekken middels zonnepanelen, ben je duurzamer en voordeliger uit.

In onze prijsbijlage hebben we concrete voorbeelden van lopende projecten voor u samengesteld. Zo krijgt u een beeld bij de investeringskosten, de benodigde producten en de energiebehoefte.

Wat is het verschil tussen infrarood stralers en infrarood verwarmingen?

Het verschil tussen infrarood stralers en infrarood verwarmingen is dat infrarood verwarmingen veilig zijn en infrarood stralers agressieve warmte uitstralen. Infrarood verwarmingen werken met een lange infrarood golf en infrarood stralers met een korte infrarood golf.

Infrarood verwarmingen zijn zogenaamde donker stralers. Deze zenden lange golf infrarood stralen (infrarood-C) uit, welke diep in de huid doordringt. Het verwarmt je lichaam op een natuurlijke manier.
Infrarood stralers genereren een rood licht. Het gaat daarbij om korte golf infrarood (infrarood-A) met deels een zichtbare golfengte die risico op letsel kan geven.

Infrarood verwarmingen van HeatXL gebruiken allemaal de lange golf infraroodstralen, waardoor ze uitermate geschikt zijn als hoofd- of bijverwarming in je huis.

Welke soorten infrarood verwarmingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten infrarood verwarmingen, in verschillende maten en golflengtes. HeatXL heeft infrarood verwarmingen van metaal, glas, spiegel, krijtbord en met een afbeelding. Voor iedere toepassing een infrarood verwarming, bijvoorbeeld badkamer, huiskamer, garage, winkel of kantoor.

Er zijn dus verschillende soorten infrarood verwarmingen om uw woning of bedrijf te verwarmen. Je kan ze allemaal op een mooie manier verwerken in de inrichting. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de plaatsing van infrarood verwarming aan het plafond of aan de muur. Ook hebben we een speciale terrasverwarming als je lekker buiten wilt zitten op een koude avond. Voor bedrijven hebben wij infrarood verwarming waar je je logo op kan laten plaatsen.

Infrarood korte, midden en lange golf

De golflengte bepaalt hoe krachtig de infraroodstralen zijn. Hoe krachtiger hoe ‘scherper’ de warmtestralen aanvoelen. De infraroodstralen zijn onderverdeeld in drie groepen:
Infrarood-A: korte golf infrarood– vlak bij het zichtbare rode licht (700°C+). Wordt toegepast als terrasverwarming.
Infrarood-B: middengolf (ca. 250—700°C) – donkerrood licht. Zijn therapeutische verwarmingen, zoals infraroodsauna’s.
Infrarood-C: lange golf (<250°C) - straalt geen zichtbaar licht uit. Wordt toegepast bij de infrarood verwarmingen voor woningen en kantoren.

Kwarts- en halogeen infrarood verwarming

Kwarts infrarood verwarming is waar stroom door kwarts gloeistaven loopt, waardoor de staven gaan gloeien. Hierbij geven ze warmtestraling af (‘badkamerstralers’) die als zeer ‘scherpe’ warmte wordt ervaren. Ze gebruiken de infrarood-B middengolf. Wordt gebruikt als terras verwarmer.

Halogeen infrarood verwarming is een gloeidraad die door halogeengas (speciale gassen) loopt, deze geeft licht en warmte af (‘halogeenkoplampen’). Gebruikt de infrarood-A korte golf. Geschikt voor het verwarmen van terrassen.

Wat is het verschil met een tegelkachel?

Eigenlijk is er geen verschil met een tegelkachel. Net als bij de al eeuwen oude beproefde en geliefde tegelkachel gebruiken infrarood verwarmingen keramiek als stralingsoppervlak. Keramiek is het enige materiaal wat in staat is om efficiënte warmtestraling in het lange golf-infraroodbereik af te geven. HeatXL is zogezegd de ’tegelkachel 2.0′.

Verwarming aan het plafond, ik dacht dat warmte opstijgt?

Jij dacht dat warmte opsteeg, de infrarood verwarming straalt warmte van boven naar beneden. Niet de warmte stijgt op, maar alleen de verwarmde lucht. Met infrarood panelen worden voorwerpen verwarmd en niet de lucht. Eigenlijk net als bij de zon, deze staat tenslotte ook boven ons.

Waarom plafondmontage en geen muurmontage?

Bij plafondmontage is een grotere warmtedekking te bereiken dan bij muurmontage. Bij plafondmontage hoeft u ook geen rekening te houden met meubels die in de weg staan. De infrarood verwarming kan overal aan het plafond bevestigd worden. Bij verlaagde plafonds integreer je de infrarood verwarming in het plafond, waardoor deze bijna onzichtbaar is. In zeer grote ruimtes, zoals restaurants of kantoortuinen, is plafondmontage met name handig omdat je niet de hele ruimte hoeft te verwarmen.

HeatXL verwarmingspanelen hebben als kenmerk dat ze extreem licht zijn in gewicht. Ze zijn daarom zeer geschikt om als plafond verwarming in te zetten. De installatie van een infrarood verwarming aan het plafond biedt een voordeel vanuit het oogpunt van je kamerinrichting. Door de plafondmontage zijn de infrarood panelen nauwelijks merkbaar in de kamer. 

Infrarood verwarming op het plafond is de ideale oplossing om de ruimte te verwarmen. Het werkt net als de zon. Schijnt van boven en verwarmt muren, vloeren en alle andere objecten in één ruimte. De plafond montage kan je het best door een vakman laten uitvoeren.

Hoe komt het dat de warmtepomp bij moderne huizen toch niet zo efficiënt is als gedacht?

De warmtepomp bij moderne huizen werkt toch niet zo efficiënt als gedacht, omdat bij koude dagen een extra verwarmingen moet worden aangezet. Zoals een vloerverwarming, elektrische kachel. Maar het is natuurlijk beter om een infrarood verwarming te nemen.

Een warmte pomp alleen werkt niet. Je blijft het koud hebben. Een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming is een traag systeem. Warmte pomp duurt 24 uur voordat het werkt. Bij een snelle temperatuurdaling van de buitenlucht heeft de warmtepomp met vloerverwarming meer dan een dag nodig om op een warme temperatuur te komen.

De groene oplossing met warmtepomp

De oplossing om over te stappen naar duurzame energie is een combinatie van infrarood verwarming met een warmte pomp en zonnepanelen. Een goede infrarood verwarming reageert zeer snel op temperatuur wijzigingen. Bij HeatXL duurt het slechts 6 minuten om van 0 tot 100% op te warmen. Onderaan de streep is dat veel efficiënter, aangenamer en kostenbesparend.

Heeft verwarmen met stroom eigenlijk wel toekomst?

Ja, verwarmen met stroom heeft wel toekomst. Het heeft zelfs veel voordelen! Olie- en gasreserves zijn niet oneindig voorradig. Ze zijn niet milieuvriendelijk en de prijzen voor deze fossiele brandstoffen worden steeds hoger.

Verwarmen met elektriciteit is het enige zinvolle alternatief. Dit is de juiste energievorm die direct uit windkracht of fotosynthese zonnekracht als groene stroom kan worden opgewekt. Zo bent u absoluut onafhankelijk van de beschikbaarheid van fossiele brandstoffen. Andere vormen van verwarmingen vervuilen het milieu of hebben andere grote nadelen.

Gebruikt u nog steeds oude stroom om uw huis te verwarmen? Het is dan belangrijk om op het stroomverbruik en de energie-efficiëntie van de verwarming te letten. Infrarood verwarmingen van HeatXL in combinatie met groene stroom vormen een CO2-neutrale energiebron en kunnen bijdragen aan een onafhankelijke energievoorziening van uw huishouden.

Heat XL is de moderne oplossing voor een lekker warm huis. Duurzaam en gezond. En wel voor het lichaam en de geest.

Wat zijn de voordelen van infrarood verwarming ten opzichte van centrale verwarming?

De voordelen van infrarood verwarming ten opzichte van centrale verwarming zijn zuinigheid, duurzaamheid en natuurlijk gezonde warmte.

Centrale verwarming verwarmt alleen de lucht, die wij mensen als warm ervaren. Deze manier van verwarmen brengt allerlei nadelen met zich mee. De warme lucht stijgt op (waardoor ook stof en bacteriën meegaan) en er verzamelt zich een laag warme lucht onder het plafond. Het resultaat is een koude grond en een warm plafond.

Infrarood verwarming verwarmt niet de lucht maar de mensen en objecten in de kamer. De infrarood stralingswarmte wordt door de mens als aangenaam ervaren. Het heeft een positief effect op onze gezondheid. Infrarood verwarming zijn platte kachels die op muren of plafonds worden geïnstalleerd. Ze zijn bijna onzichtbaar. Je hoeft geen extra ruimte in te plannen voor een ketel.

Voordelen van infrarood verwarming op een rij

Geruisloos.
Gezonde warmte, stralingswarmte vergelijkbaar met de zon.
Een breed scala aan prachtige ontwerpen die perfect in je huis passen.
Gemakkelijk te gebruiken en schoon te houden.
Optimale energie besparing zeker in combinatie met zonnepanelen en energie opslag.
Geen extra onderhoudskosten
Droge en schimmel vrije muren.
De stralingswarmte wervelt geen stof op en is vriendelijke voor mensen met een allergie.
Onafhankelijk van fossiele brandstoffen.
CO2-neutraal met eco- en zonne-energie.
Voor residentiële en commerciële ruimtes, ook ideaal voor inbouw achteraf.
Infrarood verwarming is goedkoop.
Panelen ir verwarming zijn makkelijk te installeren.
Smart home app.
Op afstand temperatuur regelen en instellen.

Is een infrarood verwarming wel veilig voor kinderen?

Ja, een infrarood verwarming is veilig voor kinderen. Voor producten die zich binnen bereik van kinderen bevinden, luisteren de eisen van productveiligheid extra nauw. Infrarood verwarmingen van HeatXL kunnen binnen bereik van kinderen en dieren aan de wand worden gemonteerd. De infrarood verwarming moet dan ook voldoen aan de strenge veiligheidscriteria voor fabricage en keuring.

Bij verwarmingen is vooral het verbrandingsgevaar een punt van aandacht. Infrarood verwarmingen van HeatXL dragen het Duitse TÜV-keurmerk. De infrarood verwarmingen hebben een maximale oppervlaktetemperatuur van 85 graden Celsius, zodat brandwonden en blaren uitgesloten zijn.

Verder hebben de HeatXL infrarood verwarmingen geen scherpe punten en hoeken, zodat ook hier geen risico op letsel bestaat.

Vrij van kunststoffen en elektrostraling

Infrarood verwarmingen van HeatXL zijn vrij van kunststoffen en elektrostraling. Er bestaan geen risico’s op gezondheidsgebied. Integendeel, het gezonde klimaat kan juist een positief effect hebben op de gezondheid van uw kinderen. Infrarood verwarmingen van HeatXL zijn ook toegestaan voor gebruik in kritieke omgevingen als verpleegafdelingen en operatiekamers in ziekenhuizen.

Hoe warm wordt het oppervlak van infrarood verwarming?

Het oppervlak van een infrarood verwarming wordt niet warmer dan 85 graden Celsius. Hierdoor is er geen brand- of verbrandingsgevaar. U kunt uw handen zonder gevaar op de infrarood verwarming leggen, er ontstaan geen rode plekken of verbrandingsverschijnselen. De infrarood panelen mogen binnen handbereik worden gemonteerd, op hoogtes die makkelijk worden aangeraakt door kinderen en huisdieren.

Infrarood panelen stralen lange warmtegolven uit die de huid verwarmd, maar niet doordringt. De natuurlijke infrarood-C stralen, zoals bij de zon, heeft op ons zelfs een therapeutische en ontspannende werking.

Infrarood panelen aan het plafond zijn warmer

Infrarood panelen die aan het plafond hangen, bereiken een hogere temperatuur. Dit loopt op tot 190 graden Celsius. Door de hoge oppervlakte temperatuur mogen deze infrarood panelen uitsluitend aan het plafond worden gemonteerd, nooit aan de muur.

Infrarood panelen worden een stuk minder warm dan de ouderwetse elektrische kachels die voorzien zijn van een verwarmingsspiraal. Infrarood panelen hebben namelijk geen verwarmingsspiraal. Aan de achterkant zijn de infrarood panelen geïsoleerd, waardoor het weinig warmte verliest. Om over verhitting te voorkomen hebben de infrarood panelen een veiligheidsvoorziening. Alle infrarood verwarmingen van HeatXL voldoen aan de strenge Duitse TÜV-richtlijnen.

Welke besparing kan ik verwachten met infrarood verwarming?

De besparing die ik kan verwachten met infrarood verwarming is honderden euro’s per jaar op onderhoudskosten en energieverbruik. Met een infrarood verwarming bespaar je op verbruiks-, aanschaf-, installatie- en onderhoudskosten. De dure installatie van olietanks of gas- en verwarmingsbuizen behoort tot verleden tijd. Verwarming met infrarood stralingswarmte betekent een onderhoudsvrij leven.

Besparing op verbruikskosten

Onze HeatXL infrarood verwarming zet elektrische energie om in infraroodstraling. Als deze infraroodstraling voorwerpen raakt, worden deze omgezet in warmte. Het menselijk lichaam neemt de warmte op en reflecteert de infraroodstraling. Dit vermenigvuldigt de energiestroom van de warmte en de kamer voelt aangenaam warm aan.

Infraroodwarmte kan niet worden gemeten met een “normale” kamerthermometer. De kamertemperatuur is ongeveer 4 graden Celsius lager dan de waargenomen warmte. Dit directe verhittingsproces bespaart u energie en geld.

Door zelf je eigen stroom op te wekken middels zonnepanelen, ben je nog onafhankelijker van de elektriciteitsprijzen en ben je nog voordeliger uit.

Is infrarood verwarming een volledig verwarmingssysteem?

Ja, een infrarood verwarming is een volledig verwarmingssysteem, omdat het alle ruimtes perfect kan verwarmen. Een infrarood verwarming werkt met onschadelijke infrarode warmtestralen, net als de warme zonnestralen, die de kamer verwarmen. Infrarood verwarming zendt ook directe warmtegolven naar de muren, meubels, apparatuur en mensen.

De warme infraroodstralen weerkaatsen overal op, zodat uw huis of kantoor op een natuurlijke manier sneller en gemoedelijker warm wordt. Net als de zon wordt de muur of een meubelstuk ook opgewarmd. De opwarming van wanden en objecten zorgt voor een extra stijging in kamertemperatuur van 2 tot 3 graden. Infrarood verwarming sluit u aan op elektriciteit en de energie wordt omgezet in warme infraroodstraling.

Infrarood verwarming monteert u op het plafond of aan de muur. Het is de ideale oplossing om uw woning te verwarmen. Met een infrarood verwarming verwarmt u iedere ruimte precies zoals u dat wilt.

Infrarood verwarming is zeker ook duurzaam. Wordt een kamer niet gebruikt, dan schakelt u het infrarood paneel via de app uit. U kunt het ook op de gewenste temperatuur zetten.

Infrarood verwarming is er in verschillende maten, soorten vermogens en golflengtes. HeatXL heeft infrarood verwarmingen van metaal, glas, spiegel, krijtbord en met of zonder een afbeelding. Voor iedere toepassing, bijvoorbeeld badkamer, huiskamer, garage, winkel of kantoor.

Infrarood paneel in de badkamer

Een infrarood paneel kan ook in de badkamer worden geplaatst. Een veel voorkomende combinatie is een badkamer spiegel en een radiator met handdoek houders. De infrarood panelen van zijn spatwaterdichtheid. Installatie in de badkamer is daarom mogelijk, mits de veiligheidsafstand van 60 cm van de dichtstbijzijnde wateraansluiting in acht wordt gehouden.

Infrarood paneel in de slaapkamer

Met een infrarood paneel verwarmt u de slaapkamer precies zoals u dat wilt. Vooral tijdens de koude maanden, wanneer het appartement of huis niet meer natuurlijk wordt verwarmd. Het kan in de ochtend onaangenaam koud zijn en opstaan is dan moeilijk. De beste remedie is een infrarood paneel om de ruimte te verwarmen.

Infrarood paneel in de garage

Een infrarood paneel in de garage is handig als het heeft geregend. De auto of motor is snel droog. Ook de muren van de garage worden droger, dit voorkomt schimmelvorming.

Warmtebehoefte berekenen

Het berekenen van het juiste verwarmingsvermogen vereist expertise. De manier hoe een infrarood verwarming werkt is fundamenteel anders dan bij een centrale verwarming of een elektrische verwarming. HeatXL geeft u graag advies en wij maken een goede calculatie. U profiteert van ons grote netwerk van gecertificeerde partners.

Hoeveel infrarood panelen heb ik per kamer nodig?

Per kamer heb ik minimaal één infrarood paneel nodig, en het is ook afhankelijk van de grootte van de ruimte. U kunt een groot infrarood paneel gebruiken of bijvoorbeeld twee kleinere. Vraag vrijblijvend advies aan onze specialisten. 

Het vermogen en aantal infrarood panelen die u nodig heeft om uw woning te verwarmen, is afhankelijk van het aantal kamers. Voor het bepalen van uw verwarmingsbehoeften zijn meerdere factoren van belang, zoals grootte, gebruik en of de kamer is geïsoleerd. Bovendien wordt er ook rekening gehouden met de klimatologische omstandigheden en met de gewenste kamertemperatuur. 

Een goed advies voor aankoop van infrarood panelen is daarom noodzakelijk. Zo bepaal je de juiste maat van het infrarood paneel en ook het aantal panelen dat u nodig heeft om de ruimte goed te verwarmen.

Voor een snelle berekening van het benodigde vermogen hebben we handige tools op onze website beschikbaar gezet: 

Hoe werkt infrarood verwarming?

Infrarood verwarming werkt met onschadelijke infrarode warmtestralen die de kamer binnendringen, net als de warme zonnestralen. Infrarood verwarming zendt tevens directe warmtegolven naar je muren, meubels en apparaten.

De warme lange infraroodstralen weerkaatsen echt overal op. Je huis wordt op een natuurlijke manier sneller en aangenaam warm. Net als de zon die de muur of een meubelstuk opwarmt.

De opwarming van de wanden zorgt voor een extra stijging in kamer temperatuur. Als basisregel geldt, hoe hoger de wand temperatuur, hoe lager de vereiste kamer temperatuur voor hetzelfde warmtecomfort. Het verlagen van de temperatuur met 1°C levert al een kostenbesparing van 6% op.

Infrarood verwarming sluit je aan op elektriciteit en de energie wordt omgezet in warme onschadelijke c-stralen. 

Monteer de infrarood verwarming eenvoudig aan de muur of het plafond. Om de temperatuur te regelen gebruikt u de thermostaat of de smart home app.

Infrarood verwarming brengt de ideale luchtvochtigheid in huis

De ideale luchtvochtigheid voor in huis ligt tussen de 40 en 60%, zodat schimmels geen kans krijgen om te groeien. Een te vochtige atmosfeer is niet goed en kan leiden tot gezondheidsproblemen. Te droge lucht is ook niet goed, dit kan als zeer vervelend worden ervaren, zoals droge ogen, lippen en neus. 

Wat onderscheidt infrarood verwarming van andere verwarming?

Infrarood verwarming onderscheidt zich van andere verwarmingen op het gebied van kostenbesparing, onderhoud en gezondheid. Infrarood verwarming is schoon, geruisloos en onderhoudsvrij.

Warmtestralingen verwarmen woonkamers zeer gelijkmatig. Door goede plaatsing van de infrarood verwarming wordt de ruimte voorzien van de juiste hoeveelheid warmte. Dit betekent dat de geleverde energie zeer efficiënt wordt gebruikt, daar waar het nodig is.

Conventionele convectieverwarmingen daarentegen gebruiken lucht om warmte te verplaatsen. Het nadeel is dat de opstijgende warme lucht zorgt voor grote temperatuurverschillen tussen plafond en vloer. Veel energie wordt opgeslagen in de warme luchtlaag net onder het plafond, die niet toegankelijk is voor de gebruiker. De koelere lucht daarentegen is dichtbij de grond. Als je geen koude voeten wilt hebben, word je gedwongen de verwarmingsthermostaat omhoog te draaien.

Door de warme luchtstroming dwarrelen stofdeeltjes en bacteriën door de kamer. Dit is een extra last voor mensen met allergieën. Met een infrarood verwarming heb je daar geen problemen mee. Dit maakt de infrarood verwarming uitermate geschikt voor personen met allergieën en astmapatiënten.

Infrarood verwarming is onschadelijk voor mens en dier. Je planten groeien er ook beter door. Je muren worden droger. De lucht wordt lekkerder.

Voordelen van infrarood plafond verwarming op een rij

Iedere kamer wordt gelijkmatig verwarmd.
Snel opwarmen binnen enkele minuten.
Geen onderhoudskosten.
Gaat tientallen jaren veilig mee.
Geen lucht en stofverplaatsing.
Gezond voor mensen met allergieën of luchtwegproblemen.
Smart home systeem en op afstand bedienbaar.
Droge en schimmelvrije muren.

Hoe wordt energiebesparing gecreëerd met infrarood verwarming?

Energiebesparing met infrarood verwarming wordt gecreëerd doordat de objecten in de kamer worden verwarmd en niet de lucht. De objecten die direct door de warmtestralen van een infrarood paneel worden geraakt, warmen snel op. Veel sneller dan elektrische verwarmingen of centrale verwarming.
Door goede plaatsing van de infrarood verwarming wordt de ruimte voorzien van de juiste hoeveelheid warmte. Dit betekent dat de geleverde energie zeer efficiënt wordt gebruikt, daar waar het nodig is.

Conventionele convectieverwarmingen daarentegen gebruiken lucht om warmte te verplaatsen. Het nadeel is dat de opstijgende warme lucht zorgt voor grote temperatuurverschillen tussen plafond en vloer. Veel energie wordt opgeslagen in de warme luchtlaag net onder het plafond, die niet toegankelijk is voor de gebruiker. De koelere lucht daarentegen is dichtbij de grond. Als je geen koude voeten wilt hebben, word je gedwongen de verwarmingsthermostaat omhoog te draaien.

Infraroodwarmte kan niet worden gemeten met een “normale” kamerthermometer. De kamertemperatuur is ongeveer 4 graden Celsius lager dan de waargenomen warmte. Dit directe verhittingsproces bespaart u energie en geld.

Door zelf je eigen stroom op te wekken middels zonnepanelen, ben je nog onafhankelijker van de elektriciteitsprijzen en ben je nog voordeliger uit.

Met een infrarood verwarming bespaar je op verbruiks-, aanschaf-, installatie- en onderhoudskosten. De dure installatie van olietanks of gas- en verwarmingsbuizen behoort tot verleden tijd. Verwarming met infrarood stralingswarmte betekent een onderhoudsvrij leven.

Is infraroodstraling gevaarlijk voor kinderen, dieren of onze huid?

Nee, infraroodstraling is niet gevaarlijk voor kinderen, dieren of onze huid. We worden constant blootgesteld aan infraroodstraling, ook wel thermische straling genoemd. De warme stralen van de zon zijn dezelfde langegolf C-stralen als van een infrarood verwarming. De infraroodstralen van de verwarming zijn onschadelijk en brengen geen UV-stralen over. Langegolf C-straling is zelfs goed voor ons lichaam en immuunsysteem. 

Voor producten die zich binnen bereik van kinderen bevinden, luisteren de eisen van productveiligheid extra nauw. Bij verwarmingen is vooral het verbrandingsgevaar een punt van aandacht. De infrarood verwarmingen hebben een maximale oppervlaktetemperatuur van 85 graden Celsius, zodat brandwonden en blaren uitgesloten zijn. 

De infrarood verwarming voldoen aan de strenge veiligheidscriteria voor fabricage en keuring. Infrarood verwarmingen van HeatXL dragen het Duitse TÜV-keurmerk.

De infrarood verwarmingen hebben geen scherpe punten en hoeken, zodat ook hier geen risico op letsel bestaat.

Bestaat er verbrandingsgevaar bij de toepassing van infrarood verwarming?

Nee, er bestaat geen verbrandingsgevaar bij de toepassing van infrarood verwarming, omdat het infrarood paneel niet warmer wordt van 85oC. Hierdoor is er geen brand- of verbrandingsgevaar. Het kan geen brandplekken veroorzaken. Infrarood verwarming heeft een veiligheidsvoorziening dat bij oververhitting het paneel direct uitzet.

Infrarood panelen worden een stuk minder warm dan de ouderwetse elektrische kachels die voorzien zijn van een verwarmingsspiraal. Infrarood panelen hebben namelijk geen verwarmingsspiraal. Aan de achterkant zijn de infrarood panelen geïsoleerd, waardoor het weinig warmte verliest.

Infrarood panelen aan plafond zijn warmer

Infrarood panelen die aan het plafond hangen, bereiken een hogere temperatuur. Dit loopt op tot 190 oC. Door de hoge oppervlaktetemperatuur mogen deze infrarood panelen uitsluitend aan het plafond worden gemonteerd, nooit aan de muur.

Een plafond van beton is geschikt voor infrarood verwarming. Voor een plafond van hout moet u eerst advies bij ons inwinnen. De achterkant van de infrarood plafond paneel kan 120 graden bereiken. Voor installatie moet het eerst geïsoleerd worden en brand vast.

Is verwarming op elektriciteit niet te duur?

Nee, verwarming op elektriciteit is niet te duur en biedt zelfs doorslaggevende voordelen. Infrarood verwarming is zuinig en levert in verhouding tot een centrale verwarming een veel hogere warmteprestatie. Infrarood verwarming moet goed in de kamer geplaatst worden, zodat de juiste hoeveelheid warmte wordt verspreid.

De opwarming van wanden en objecten zorgt voor een extra stijging in kamertemperatuur van 2 tot 3 graden, waardoor je minder energie nodig hebt om een behaaglijk gevoel te bereiken. Voor een ruimte van circa 20m² bedraagt het aanbevolen verwarmingsvermogen (bij een verwarmingsbehoefte van 66,5 kWh/m²/a) voor infrarood verwarming slechts 500 watt. Dit kan natuurlijk afwijken, afhankelijk van de warmte-isolatie van de wanden en ramen.

De vergelijkingen van verwarmingskosten tonen aan dat elektrische warmte vaak op het eerste gezicht duurder lijkt. Dit komt door de hogere kilowattprijs voor elektriciteit, in vergelijking met de prijzen voor olie of gas. Als je echter kijkt naar het totaalplaatje van de kosten, vallen de infrarood verwarmingen goedkoper uit:
Lage investeringskosten
Energiezuinig verbruik
Lage installatiekosten
Geen onderhoudskosten

Combineer infrarood verwarming met zonnepanelen

Je kan nog duurzamer zijn door je eigen stroom op te wekken via zonnepanelen. Op deze manier ben je onafhankelijker van de elektriciteitsprijzen en het goedkoper. Door de combinatie van infrarood verwarming en zonnepanelen is er geen CO2-uitstoot, het is zuinig en heerlijk warm.

Hoe lang moet een infrarood verwarming aan staan?

Infrarood verwarming moet aan staan wanneer dit nodig is. Infrarood panelen kunnen 24 uur per dag aan staan, dag na dag. Wanneer u voor het eerst in het seizoen opstart, is er een langere opwarmtijd nodig. Tenminste totdat de infraroodgolven de objecten in de kamer goed verwarmd hebben, zoals de muren, plafonds, meubels et cetera.

Afhankelijk van de buitentemperatuur is een opstarttijd van 4 tot 10 vereist. U kunt daarna de warmteregelaar terugdraaien. Hoe langer u de infrarood verwarming gebruikt, hoe meer warmte in de muren wordt opgeslagen. 

Een kamer zonder meubels heeft langer de tijd nodig om op temperatuur te komen, dan een ingerichte kamer. Dit komt doordat de infraroodstralen de objecten in de kamer verwarmt, die vervolgens de warmte weerkaatsen. Hierdoor wordt het opwarmproces versneld. Door meerdere infrarood panelen in de kamer te plaatsen, bereik je sneller de gewenste kamertemperatuur. 

Als eenmaal de kamer verwarmd is en je de infrarood verwarming uitzet dan is het opwarmproces maar 5 tot 12 minuten. De verwarming kan meestal ’s nachts worden uitgezet.

Hoeveel infrarood panelen heb ik nodig?

Hoeveel infrarood panelen u nodig heeft is afhankelijk van de grootte en hoogte van de kamer. De regel is dat je 60 tot 80 watt vermogen per vierkante meter ruimte nodig hebt om met de infrarood panelen de ruimte te verwarmen. Het benodigde vermogen kan nog nauwkeuriger worden berekend, namelijk rekening houdend met de hoogte van de ruimte. Hierbij is de regel gemiddeld 30 watt vermogen wat is vereist per kubieke meter.

De benodigde wattage voor een infrarood verwarming, of het aantal benodigde infrarood panelen hangt af van:
de grootte van de kamer
de hoogte van de kamer
oriëntatie in de kamer
bestaande thermische isolatie
de buitentemperatuur
de gewenste binnentemperatuur.

Per ruimte kan het aantal infrarood panelen verschillen. Er is keuze in verschillende vermogens van 210 watt tot 3000 watt per paneel. Het exacte benodigde vermogen en het aantal infrarood panelen kan precies worden berekend.

Verschillende uitvoeringen van infraroodpanelen

De verschillende uitvoeringen zijn mede bepalend voor het aantal infrarood panelen die u nodig heeft. Een plafondpaneel is krachtiger dan een wandpaneel. Het plaatsen van twee 600 watt infrarood panelen op tegenovergestelde muren, is krachtiger dan het plaatsen van één groot 1200 watt model. Op deze manier krijg je een betere verdeling van de warmte.

Kleinere infrarood panelen zoals het 300 Watt Simpel XS of 400 Watt Simpel S zijn geschikt voor kleinere ruimtes van 3 tot 4 m².

Voor badkamers en toiletten wordt het echter altijd aanbevolen een groter model te nemen. Een 400 watt Simpel M voor 5 m² of de 600 watt Simpel L voor 8 m². Wanneer de badkamer gebruikt wordt, moet het infrarood paneel in een keer snel verwarmen. Om deze reden is het verstandig een iets hoger wattage te nemen. Lees hier meer over “verwarmen met infrarood in de badkamer”.

Welke muur is het beste voor het installeren van een infrarood verwarming?

De beste muur voor het installeren van een infrarood verwarming is de buiten muur. De infraroodstralen bereiken direct de binnenmuur. De binnen muren slaan de meeste warmte op. Bij eventuele problemen met vocht in buiten muren, wordt het aanbevolen om de infrarood panelen juist op de binnen muren te monteren.

De stralen van de infrarood verwarming drogen het vocht en schimmel in de buitenmuren en voorkomt nieuwe schimmelvorming. Bovendien verbetert het de isolatie van de buitenmuren.

In principe moet de positie van de infrarood verwarming zo worden gekozen dat deze straalt naar de ruimte waarin u zich het meest bevindt. Het beste is om de infrarood verwarming zo te plaatsen dat het te verwarmen object of lichaam binnen een afstand van 3 tot 4 meter bereikt.

Ramen en spiegels slaan geen warmte op

De beste positie voor de infrarood verwarming hangt ook af van de kamerindeling. Over het algemeen vermijdt u installatie van infrarood verwarming bij raampartijen of spiegels. Geen van beide kunnen warmte opslaan. Spiegels reflecteren bijna 99 procent van de infraroodstraling terug de kamer. Glas verliest ook de warmtestraling. De infrarood straling gaat gewoon door het raam heen, net als zonnestralen. Kleine tip, met gordijnen dicht, wordt het warmteverlies eenvoudig tegen gehouden.

Moet mijn huis zeer goed geïsoleerd zijn om infrarood verwarming te gebruiken?

Nee, uw huis hoeft niet heel goed geïsoleerd te zijn om gebruik te maken van een infrarood verwarming. Infrarood verwarming is geschikt voor zowel nieuwe gebouwen als voor gerenoveerde oude gebouwen. Een goede isolatie draagt wel bij aan het beperken van warmte verliezen en efficiëntie. 

Bij infrarood verwarmingen zijn veel dingen echter totaal anders dan bij conventionele verwarmingssystemen. Met infrarood verwarming worden vaste objecten en mensen direct verwarmd. Er is dus geen isolatie voor nodig. Deze manier van verwarmen werkt zelfs in grote zalen en kerken. Goede isolatie is natuurlijk altijd een voordeel, echter alleen voor de indirecte warmte.

De muren worden droger door de infrarood verwarming, waardoor het de isolerende eigenschap verhoogt. Warme, droge muren isoleren veel beter dan koude en vochtige muren.

Een centrale verwarming moet eerst de lucht in de ruimte verwarmen. De warme lucht verwarmt vervolgens de objecten en mensen. Om ervoor te zorgen dat deze warme lucht niet onmiddellijk verdwijnt, moeten de muren goed geïsoleerd zijn. Overmatige isolatie kan op zijn beurt leiden tot vochtproblemen (door damp).

Waarom is de infrarood verwarming zo onbekend als het zo goed werkt?

De infrarood verwarming is zo onbekend, omdat de gas- en olielobby de centrale verwarming blijft steunen. Dit als tegenstander hebben is niet eenvoudig voor een andere en nieuwe manier van verwarmen. Het is niet voor niets dat u het oude vooroordeel hoort dat “verwarming met elektriciteit inefficiënt is”. Dit nadeel is te wijten aan de oude nachtkachels en wordt tegenwoordig vaak ten onrechte geassocieerd met infrarood verwarming.

 

Bovendien moet u zich ervan bewust zijn dat verwarmingsingenieurs, vaak energie consulenten, grotendeels leven van complexe collectieve- en onderhoudsopdrachten. De infrarood verwarmingstechnologie is volledig onderhoudsvrij en de installatie gebeurt met de aansluiting op de netvoeding. Het is geen wonder dat professionals als gas installateurs de infrarood verwarmingstechnologie als een bedreiging zien en, op zijn zachtst gezegd, vermijden.

Door het gebrek aan advies op het gebied van verwarmingsopties zijn veel klanten van de regen in de drup komen te staan. Dit gebeurt niet met ons!

Waarom is de infrarood verwarming zo efficiënt?

Een infrarood verwarming is zo efficiënt, omdat je bespaart op energieverbruik, je duurzaam omgaat met de energie en de warmte zich gelijkmatig verdeeld over de ruimtes. Infrarood verwarming verwarmt niet direct de omgevingslucht, maar vaste objecten zoals muren, vloeren, plafonds, meubels en ook mensen.

Dit heeft doorslaggevende voordelen, zoals:
De gehele ruimte in de kamer wordt gelijkmatig gebruikt als een “radiator”. Dit minimaliseert luchtstromingen. Daarnaast voelt de waargenomen warmte hoger aan dan de werkelijke temperatuur.
De opgeslagen warmte in de vaste objecten houdt tot drie keer langer de temperatuur vast dan de circulerende warmte in de lucht.
Door het automatisch instellen van verschillende temperaturen voor diverse tijden van de dag en de week, maak je het systeem extra efficiënt.
Infrarood verwarming werkt zoals zonnestralen, wat betekent dat meer effect wordt bereikt in een kortere tijd.

Betekent efficiënte verwarming ook kostenbesparing?

Ja, efficiënte verwarming betekent kostenbesparing, omdat zowel de aansluitkosten als de exploitatiekosten relatief goedkoop zijn. De dure installatie van olietanks of gas- en verwarmingsbuizen behoort tot verleden tijd. Verwarming met stralingswarmte betekent een onderhoudsvrij leven. Wetenschappelijke studies voorspellen dat de gas- en olieprijzen verhoudingsgewijs sneller stijgen dan de prijs van elektriciteit.

INFRAROOD VERWARMING KOPEN

INFRAROOD PANEEL KOPEN

Wil je een kinderkamer verwarmen met een infrarood paneel, misschien een infrarood verwarming garage, infrarood verwarming badkamer of een infrarood verwarming krijtbord voor in de keuken aanschaffen. Je huis verwarmen met infrarood verwarming is gezond voor mens en dier. Heb je advies infrarood verwarming nodig? 

Kom bij ons langs, al jouw vragen worden beantwoord door onze deskundige adviseurs. Wij maken een passende offerte op basis van jouw wensen. Kom langs bij onze showrooms en beleef zelf de warmte zelf.

INFRAROOD VERWARMING INFORMATIE

INFRAROOD PANEEL INFORMATIE

Je kan kiezen voor een infrarood verwarming afbeelding, krijtbord, zuinige elektrische verwarming, bijverwarming en een goed verwarmingspaneel. Infrarood warmtepanelen zijn de toekomst, want iedereen stapt over op elektriciteit. Lees alle misverstanden over infrarood verwarming, voordelen van elektrische verwarming en het verbruik. Wil je onze blogs in het magazine lezen of vraag een gratis offerte aan, zodat je alle goede informatie hebt.

Infrarood verwarming of cv?

Ontdek de verschillen tussen infrarood verwarming of cv

Stralingswarmte

Stralingswarmte noemt men de warmte die verwarmde objecten zoals kachels of infraroodpanelen in lange golf uitstralen. Deze warmtestralen verwarmen niet de lucht, maar de objecten die ze tegenkomen zoals; mensen, uw meubilair en muren. Deze objecten absorberen de afstraling en zetten dit in warmte om. De zo verwarmde objecten geven de warmte weer aan de ruimte af zonder de onaangename luchtcirculatie.

De ruimte wordt op deze manier gelijkmatig verwarmd. Het reflecterende deel raakt tevens andere objecten en verwarmt deze hierdoor ook. Het typische van een door infraroodpanelen verwarmde ruimtes is dat oppervlakken zoals wanden, vloeren en plafonds, warmer zijn dan de lucht in de ruimte zelf. De objecten zelf dienen dus als warmtebuffer.

Zolang de warmte die wordt afgegeven door een infrarood verwarming mild is ervaart men deze als zeer aangenaam. Deze warmte kan diep in de huid doordringen, ongeveer 0,3 millimeter. De stralingswarmte van een infraroodpaneel ook wel infraroodstraling of kortweg: IR-Straling lijkt op de warmte van de zon of van een houtkachel. 

Infrarood verwarming met zonnepanelen

Ga de klimaatverandering tegen.

Vragen over infrarood verwarming als hoofdverwarming? In goed geïsoleerde huizen is het een goed en duurzaam alternatief voor verwarmen op gas. Zeker wanneer u gebruik maakt van duurzaam opgewekte stroom. Voor het warm water in uw douche en keuken gebruikt u dan een elektrische boiler of zonneboiler met elektrische naverwarmer. 

Nederland wil snel van het aardgas af om klimaatverandering tegen te gaan en te besparen op stijgende kosten. De ouderwetse cv ketel zal vervangen worden door diverse vormen van elektrische verwarming.

Infrarood panelen in combinatie met uw eigen zonnepanelen?

Er wordt wel gezegd dat je met een combinatie van zonnepanelen en infrarood verwarming nagenoeg zonder CO2-uitstoot kunt
verwarmen. Hierbij dient wel een kleine kanttekening te worden geplaatst. Zonnepanelen produceren ongeveer twee derde van hun stroom
in de zomer maanden en een derde van hun stroom in de koudere maanden wanneer u de verwarming gebruikt.

Slechts een deel van de zonnestroom zal dus direct gebruikt kunnen worden voor uw infrarood verwarming. Niet alle huizen hebben voldoende dakvlak om met zonnepanelen te voorzien in de benodigde stroom voor de infrarood verwarming, dan kunnen infrarood panelen wel als bijverwarming worden gebruikt.

Infrarood verwarming ja of nee?

Hoe zit het nu echt in elkaar? Infrarood verwarming ja of nee?

Dit is een pagina over de onkunde van malafide leveranciers in infraroodland, Langzaam maar zeker dringt het door: infrarood verwarming is de energiezuinige verwarming van de toekomst. Steeds meer mensen stappen over op deze duurzame manier van verwarmen. Het is voor Nederland en België een branche in opkomst en er komen steeds meer partijen die zich op deze markt gaan begeven. Rijp en groen door elkaar.

Infrarood verwarming van zeer goede kwaliteit wordt nagemaakt en in de markt gezet als een concurrerend en vergelijkbaar product.

Dat de warmteopbrengst van deze laagwaardige infrarood verwarmingen een stuk minder is dan bij het originele hoogwaardige paneel kun je aan de buitenkant niet zien. Natuurlijk krijgt u dat vooraf ook niet te horen van de leverancier.

Hetzelfde is gebeurd in de markt van bijvoorbeeld zonnepanelen. Nieuwkomers en web-verkopers presenteren zich als infrarood specialist en vullen op hun manier gaten in de markt. Als gevolg hiervan schieten mooie verkooppraatjes en opgesmukte websites als paddenstoelen uit de grond. Met lage prijzen proberen deze bedrijven u als potentiele koper te verleiden om uw infrarood verwarming te kopen.

Vragen over infrarood verwarming installeren

Simpel monteren en meteen besparen.

Infrarood verwarming bespart tot wel 50% op uw energiekosten. Infrarood verwarming is energiezuinig omdat men objecten verwarmt en niet de lucht. De panelen worden eenvoudig aan het plafond of tegen de muur bevestigd en aangesloten op de stroom.

Een infrarood verwarming is eenvoudig te installeren in deze korte uitleg vertellen wij u hoe dat werkt en wat u moet doen. U zult zien: energie besparen was nog nooit zo eenvoudig!

Infrarood verwarming monteren

Infrarood verwarming is verkrijgbaar in verschillende afmetingen en wattages. De maat en het wattage is afhankelijk van de te verwarmen ruimte. Op onze website kunt u meer informatie lezen over de juiste keuze voor uw situatie.

Infrarood verwarming en het (meegeleverde) bevestigingsmateriaal

Een infrarood verwarming kan aan het plafond worden gemonteerd met beugels, of direct aan de muur worden bevestigd met bouten. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing en schakel, indien u twijfelt bij infrarood verwarming installeren, altijd een deskundige monteur in!

Vragen over infrarood verwarming en gezondheid

Is infrarood verwarming wel goed voor uw gezondheid?

Is infrarood verwarming gezond? Dat is een veel voorkomende vraag bij de oriëntatie op infrarood verwarming. Het juiste antwoord is ‘Ja’. Infrarood verwarming werkt met gezonde infraroodstraling. Infraroodstraling heeft een gezonde werking op het lichaam. Infraroodstralen zijn vergelijkbaar met de warmtestralen van de zon met één belangrijk verschil: bij een infrarood verwarming worden alléén de gezonde infraroodstralen zonder schadelijke UV-stralen uitgezonden.

Wanneer de infraroodstralen door de huid worden geabsorbeerd ontstaat een prettig warm gevoel dat lijkt op zonnewarmte. Hierdoor wordt de bloedsomloop van het lichaam gestimuleerd. HeatXL infrarood verwarming heeft hierdoor net als de infraroodstraling van de zon, een positief effect op uw gezondheid. Infrarood verwarming wordt al jaren gebruikt in medische toepassingen om het herstelproces te verbeteren. Vooral bij spierpijn en gewrichtspijnen biedt infraroodstraling uitkomst

Infrarood verwarming en luchtkwaliteit

In een gezonde leefomgeving speelt de luchtkwaliteit een belangrijke rol. De luchtvochtigheid en aanwezigheid van stofdeeltjes en huismijt bepalen de kwaliteit van de lucht. Infrarood verwarming is goed voor de gezondheid.

Wil je een infrarood verwarming kopen, meer weten over de werking en prijs? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan of kom langs bij onze showrooms. Je krijgt alles te horen over infrarood verwarming installeren, het verbruik en de voordelen en de ongekende mogelijkheden van een verwarmingspaneel.

Wil je meer informatie over infrarood verwarming nadelen of juist de vele voordelen. Een infrarood paneel heeft voornamelijk alleen voordelen, waaronder snel warm, gezond voor iedereen en energiezuinig in het verbruik. Je kan ook kiezen voor een infrarood verwarming foto. Verwarmingspaneel met schilderij, geschikt als hoofdverwarming en als bijverwarming. Ook als infrarood verwarming badkamer en verwarming keuken.