Infrarood verwarming logo

+31 (0)165-714107

Bel ons

Ma t/m Vrij - 9:00 - 12:00 en 13:00 -17:00 uur

showroom bezoek alleen op afspraak

Winkelwagen

Koop online

Wat is een IR Paneel

Wat is een infraroodpaneel en hoeveel warmte geeft dit af? in de badkamer

Wat is een infraroodpaneel eigenlijk?

Wat is een infrarood paneel en is dit een interessant optie voor in mijn woning? Je leest veel over infrarood panelen. Zeker als alternatief voor een c.v. ketel om je woning gasloos te verwarmen. Op zich niet zo vreemd als je bedenkt dat we op termijn van het aardgas af moeten.

De warmtepomp als alternatief voor aardgas-vrij verwarmen is inmiddels bij iedereen wel bekend. Echter een infrarood verwarming als alternatief voor de cv-installatie is een stuk minder bekend.

Wat is een infrarood paneel en hoe werkt het?

Een infrarood paneel is niets anders dan een warmtepaneel dat je aansluit op de elektriciteit. De energie wordt omgezet in infrarode straling die comfortabele warmte afgeeft.

Een infrarood paneel geeft stralingswarmte af, welke vergelijkbaar is met het effect van de warme zonnestralen. De straling verwarmt direct de wanden, meubels, vloer en tevens de mensen. De omliggende oppervlakken, zoals de muren en de vloer, weerkaatsen de warmte weer terug de kamer in.

Personen die zich binnen drie meter van het warmtepaneel bevinden, voelen direct de warmte om zich heen. Waardoor een aangenaam warm gevoel is gecreëerd. Wanneer je buiten dit bereik bent, voelt het kouder aan.

Infrarood panelen verwarmen de vaste objecten in de kamer en niet de lucht, zoals een verwarming met radiatoren dit doet. Hierdoor heb je geen luchtcirculatie, zoals je bij een convectie kachel wel hebt.

Het voordeel is dat er geen stofdeeltjes meer in de kamer zweven. Dit levert een zeer gunstig binnenklimaat op. Astmapatiënten hebben hier zeker baat bij, zo ook personen die bepaalde allergieën hebben.

Doordat de muren worden verwarmd, trekt het vocht eruit. Je hebt geen last meer van vieze en ongezonde schimmels.

Ir panelen gebruiken de lange golf infrarood stralen. Deze zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Integendeel, de warme stralen hebben een positief effect op je lichaam.

Kenmerken van een infrarood paneel zijn:

• Geen luchtcirculatie. Stofdeeltje dwarrelen niet in de ruimte en de lucht is schoon.

• Gelijkmatige verwarming van de kamer.

• De muren zijn warmer dan de omgevingslucht.

• Geen condensatie van vocht op de muren of ramen.

• Comfort bij lage lucht temperaturen.

• Weinig warmteverlies wanneer ramen en deuren worden geopend voor ventilatie.

Hoe ziet een infrarood paneel eruit?

Een infrarood paneel is een vierkant of rechthoekig paneel die warmte afgeeft door middel van infraroodstraling. Aan de voorkant zit een afgifteplaat die de straling in de ruimte verspreidt.

Een infrarood paneel bestaat uit verschillende onderdelen die met elkaar zorgen voor en goede warmteafgifte. Daarom zijn er veel variaties mogelijk in gebruikte materialen en de werking en kracht van het ir paneel. Deze zijn allemaal van invloed op de efficiëntie en de daarnaast op de goede werking van verwarmen met infrarood.

Een infrarood paneel heeft de volgende onderdelen:

• Warmte afgifteplaat

Deze zit aan de voorkant van het ir paneel. Het materiaal dat hiervoor gebruikt wordt is van metaal, aluminium, gehard glas. De afgifteplaat is in velen varianten verkrijgbaar.

• Verwarmingstechniek

Achter de afgifteplaat zit de verwarmingstechniek die de elektriciteit omzet naar warme infrarode stralen. De energie wordt omgezet naar warmte door een folie of mat. In de folie en mat zit een elektrische verwarmingskabel verwerkt. De voorkeur gaat uit naar gebruik van een mat omdat deze sterker is en niet snel stuk zal gaan.

• Stekker

Een ir paneel sluit je aan op de elektriciteit. Dit kan rechtstreeks of met behulp van een stekker in het stopcontact. Gebruik een slimme thermostaat bij je stopcontact, zodat je de ir verwarming met je smartphone kunt bedienen door middel van de Smart Home app.

• Isolatiemateriaal

Aan de achterkant van het infrarood paneel zit isolatiemateriaal. Zo gaat de energie via de voorkant de kamer in gaat. Goedkope infrarood panelen hebben weinig isolatie aan de achterkant. Hierdoor verliezen deze panelen veel warmte. Een goed geïsoleerd paneel is na 10 minuten stralen lauwwarm aan de achterkant.

• Afdekplaat

De achter- en zijkanten van een ir paneel zijn afgedekt met een metalen plaat. Metaal is kwalitatief hoogwaardig materiaal en gaat daarom niet snel stuk. Er bestaan infrarood panelen met een plastic afdekplaat, deze zijn van mindere kwaliteit.

• Thermostaat

Thermostatische regeling zorgt voor een constante temperatuur in de ruimte. Het meet de actuele warmte, vergelijkt dit met de ingestelde voorkeurswarmte en geeft vervolgens signalen door aan het infrarood verwarmingselement waarop het is aangesloten. Een goedkoop infrarood paneel wordt standaard zonder thermostaat geleverd.

• Bewegingssensor (optioneel).

Een bewegingssensor is een slimme manier van verwarmen. Door een sensor te plaatsen gaat het infrarood paneel aan, zodra je de ruimte betreedt. Deze is handig voor ruimtes die je niet vaak gebruikt. Je gaat op deze manier efficiënt om met de energie.

De verschillende infrarood afgifte panelen

De afgifteplaat die aan de voorkant van de infrarood verwarming zit. Is in veel verschillende ontwerpen verkrijgbaar. Zoals een paneel van natuursteen, glas, foto, krijtbord, spiegel, handdoek droger en bureau.

Een infrarood paneel monteer je aan de wand of het plafond. Een ir verwarming heb je al vanaf honderd euro per paneel.

De infrarood panelen van verhard glas zijn dankzij de IP44 klasse spatwaterdichtheid. Daardoor zijn deze ir panelen zeer geschikt voor installatie in de badkamer, mits de veiligheidsafstand van 60 cm van de dichtstbijzijnde wateraansluiting in acht wordt genomen.

De minimale IP waarde voor montage in de badkamer moet 44 zijn. Het loopt op in tientallen, bijvoorbeeld 44, 54 en 64. Hoe hoger de IP waarde, des te beter is het materiaal bestand tegen water.

Met infrarood panelen heb je geen radiatoren of vloerverwarming meer nodig. Verwarming met infrarood is de manier om gas loos je huis te verwarmen.

Wil je nog bewuster voor het milieu en je portemonnee zijn? Plaats zonnepanelen op je dak. Het grootste deel van het jaar wek je zelf de energie op. Je bespaart hiermee vele euro’s per dag en uiteindelijk per jaar op de energierekening.

2. Aangename warmte

Door de directe infrarode stralen warmen de vaste objecten in de kamer op. Dit zorgt voor de temperatuur stijging in de kamers. Je hoeft een infrarood verwarming niet zo hoog te zetten als een convectie verwarming door de directe stralingswarmte.

Voor een aangename warmte is 20 graden Celsius meer dan genoeg. Dit scheelt per jaar enorm in de verbruikskosten.

Met een infrarood verwarming kun je heel direct een hoek of zone verwarmen. Het is daardoor niet nodig om de hele ruimte op te warmen om het toch comfortabel warm te hebben.

Een infrarood paneel heeft een korte opwarmtijd. Afhankelijke van het type en het vermogen is het paneel in 5 tot 12 minuten op volle kracht. Je hoeft dus niet constant het paneel aan te hebben. Verwarm alleen de ruimte daar waar het nodig is.

Door sensoren in de aparte ruimtes te gebruiken ga je efficiënt om met de elektriciteit. Het paneel gaat alleen aan als jij de ruimte betreedt.

3. Gezonde en veilige warmte

Door elektrisch te verwarmen heb je geen risico op schadelijke koolmonoxide vergiftiging. Daarnaast stoot een infrarood verwarming geen schadelijke stoffen uit.

Hoogwaardige infrarood verwarmingen die het Duitse TÜV-keurmerk dragen zijn veilig. Er is dus geen risico voor de gezondheid.

Met ir panelen behoud je zelfs een gezond binnenklimaat. Zo zijn de infrarood verwarmingen van HeatXL zelfs toegestaan voor gebruik in bijzondere omgevingen. Denk daarbij aan een verpleegafdelingen of operatiekamer in ziekenhuizen.

Infrarood straling heeft zelfs een therapeutisch en positief effect op het menselijk gestel. Je spieren ontspannen, je wordt relaxt en het kan verlichting geven bij gewrichts- en spierpijn. Reumapatiënten hebben hier bijvoorbeeld baat bij.

Voor producten die binnen het bereik van kinderen liggen, luisteren de veiligheidseisen extra nauw. Bij een verwarming is vooral het verbrandingsgevaar een aandachtspunt. De infrarood verwarming heeft een maximale oppervlak temperatuur van 105 graden Celsius, waarmee brandwonden of blaren zijn uitgesloten.

Tot slot hebben infrarood panelen geen scherpe punten of hoeken.

4. Prachtige designs met warmte

Infrarood panelen zijn stijlvol, modieus en dun. Ze nemen nauwelijks ruimte in beslag. Door hun prachtige strakke design mogen ze opvallen in je kamer.

Infrarood glaspanelen zijn verkrijgbaar in ruim 40 prachtige kleuren. Of wil je een paneel met spiegel, een krijtbord of als handdoek drager in de badkamer? Het is ook mogelijk om een prachtig schilderij of een leuke dierbare foto erop te laten drukken.
De mogelijkheden zijn zeer groot.

Je hebt geen lelijke en stinkende radiatoren meer in je huis hangen, die je het liefst verstopt achter de gordijnen. Infrarood verwarming mogen namelijk opvallen en onderdeel worden van jouw inrichting.

5. Duurzame warmte

Elektrisch verwarmen met een infrarood verwarming is niet alleen slim. Het is ook duurzaam. Door gebruik te maken van groene stroom help je het milieu een handje mee.

De combinatie van infrarood verwarming en zonnepanelen zorgt ervoor dat je op 0-emissie uitstoot hebt. Daarnaast heb je een elektriciteitsrekening van praktisch nul euro. Goedkoop, duurzaam en toch lekker warm.

Een infrarood verwarming is uiterst duurzaam in gebruik. Allereerst is het ir paneel binnen enkele minuten opgewarmd en zorgt dat je direct van de warmte geniet. Waarom zou je een uur lang wachten op een centrale verwarming en die ook nog eens CO2 vervuilend is?

Ten tweede kunnen infrarood panelen heel gericht een zone of per ruimte worden ingezet. Dit regel je heel eenvoudig met de slimme thermostaat die je bedient met je smartphone.

De infrarood panelen kun je per ruimte afzonderlijk bedienen. Daardoor bespaar je flink op de verbruikskosten. Ook voor als je bijna thuis bent, dan zet je het infrarood paneel alvast aan. Een fijne en warme thuiskomst.

Deze redenen om over te stappen naar verwarmen door middel van infrarood zijn slechts een klein deel van alle voordelen.

Ervaar zelf de warmte van infrarood warmtepanelen en kom langs bij één van onze showrooms. Wij kunnen je alles vertellen over deze moderne en duurzame manier van verwarmen.