Infrarood verwarming logo

+31 (0)165-714107

Bel ons

Ma t/m Vrij - 9:00 - 12:00 en 13:00 -17:00 uur

showroom bezoek alleen op afspraak

Winkelwagen

Koop online

zuinige elektrische verwarming

Zuinig en elektrisch verwarmen met infrarood

De vraag of elektrische verwarmen zuinig is, hangt volledig af van de uitvoering van de elektrische verwarming. Er wordt vaak gezegd dat het inefficiënt is, maar dit is gedeeltelijk onjuist.

De algemene term ‘elektrische verwarmen’ bevat veel verschillende typen verwarmingen. Al deze soorten kan je niet met elkaar vergelijken.

De meest klassieke verwarming op elektriciteit is de nachtverwarming. Zelfs de eenvoudige lucht verhitter van de bouwmarkt, is ook een elektrische verwarming. Het werkt op elektriciteit.

Deze twee modellen zijn niet te vergelijken met de innovatieve en geavanceerde elektrische verwarming, zoals de infrarood verwarming. De infrarood verwarming is een zeer zuinige manier van elektrische verwarmen. Dit brengt het beeld van elektrische verwarmen naar een heel ander niveau.

hoe-werken-infraroodpanelen (2)

Elektrisch en zuinig verwarmen

Infrarood verwarmingen stoten geen CO2 uit en vormen samen met zonnepanelen een milieuvriendelijk alternatief. Een zelfvoorzienend zonne-energie systeem is altijd voordeliger en duurzamer.

Dit is de juiste energievorm die alle stroom direct uit windkracht of fotosynthese zonnekracht opwekt. Zo ben je absoluut onafhankelijk van de beschikbaarheid van fossiele brandstoffen.

We moeten van het gas af. Kies voor elektrisch verwarmen met infrarood panelen. Combineer dit met een warmte pompboiler of elektrische boiler voor warm water.

Infrarood verwarming beschermt het milieu en jouw portemonnee!

kinderkamer infrarood verwarming met tekening

Voordelen van elektrische verwarmen via een infrarood verwarming

De voordelen van infrarood verwarmingen zijn:

• Goedkoop in aanschaf.

• Energie besparend in gebruik per kWh.

• Neemt weinig ruimte in beslag, esthetische integratie mogelijk.

• Geen hoge onderhoudskosten.

• Geen gas regio toeslag, zoals bij gasverwarming.

• Milieuvriendelijk dankzij groene stroom.

• Gaat schimmel tegen.

• Objecten en muren blijven droog en geven de warmte af.

• Infraroodwarmte heeft een gezond effect op mens en dier.

• De eerste en enige infrarood verwarming met een duurzame opslag.

slaapkamer schilderij infrarood paneel

Vergelijking verwarmingen: welke elektrische verwarming is het beste?

Elektrische verwarming zijn er in verschillende modellen, vormen, maten en prijzen. De kosten zijn ook divers, zoals de aankoopprijs en de lopende kosten.

Warmtestralers, luchtverwarmingen of infrarood panelen zijn opties voor verwarmen met elektriciteit. Warmtestralers en luchtverwarmingen bieden geen goede basis voor een hoofdverwarming (verwarming voor de hele ruimte). In het beste geval dienen deze als ondersteunende warmtebronnen in kleine of gesloten ruimtes.

De moderne en economische infrarood verwarming is wel een goede keuze als hoofdverwarming.

Juist vanwege de grote flexibiliteit kunnen infrarood panelen overal in huis worden gebruikt. Ten eerste kan een ir verwarming dienen als hoofd verwarming. Ten tweede ter ondersteuning bij het huidige verwarmingssysteem.

Afhankelijk van de inrichting worden de infrarood panelen geïntegreerd in de kamer. Ze zijn zowel decoratief als effectief. Niet alleen geeft het een aangename warmte af, door het ontwerp kun je de verwarming ook verbergen. Je hebt niet eens door dat er een verwarmingspaneel in de kamer hangt.

Ir panelen zijn verkrijgbaar in spiegelvorm, krijtbord of met een kunstzinnige afbeelding. Een klassieke installatie als wand- of plafondpaneel is ook mogelijk.

Kostenvergelijk tussen warmtepomp, gaskachel en infrarood verwarming

Voor de warmtepomp en gasverwarming is een stookruimte nodig. Maar ook de aanleg van leidingen en radiatoren. De installatie van de verwarming kost daardoor ongeveer 15.000 euro. De aanleg van leidingen en de radiatoren kosten gemiddeld ook nog 3.000 euro. Daarbij komt nog het jaarlijkse onderhoud.

Bij kachels op gas worden de kosten voor onderhoud geschat op circa 180 euro per jaar en 40 euro voor elektriciteit (regel- en circulatiepomp).

Een warmtepomp kost naar verwachting 150 euro aan onderhoud en 40 euro aan elektriciteit voor de circulatiepomp.

Daarentegen heeft een infrarood verwarming geen onderhoudskosten. De installatie is eenvoudig en snel. Je hoeft geen leidingen aan te leggen en geen onderhoud te plegen.

Elektrisch verwarmen – infrarood verwarming is het goedkoopst

De kritisch besproken onderwerpen bij elektrische verwarmen zijn het stroomverbruik en de verbruikskosten. Elektrisch verwarmen met ir panelen zorgen ervoor dat het verbruik per kWh laag is.

Zeker als je kiest voor de energie zuinige infrarood verwarmingen van HeatXL. Deze infrarood panelen zijn zeer duurzaam in het verbruik, waardoor je veel geld bespaart op de verbruikskosten.

Met ir panelen ben je veel duurzamer uit in vergelijking met andere elektrische kachels. Dit komt omdat de infraroodwarmte tot drie keer langer meegaat dan bij andere elektrische verwarmingen.

De juiste locatie van installatie en de nauwkeurige bediening via kamer thermostaten zijn zeer belangrijk. Dit is de manier om de energie rekening aan het einde van de maand te reduceren.

Vergeet niet dat andere kachels ook elektriciteit gebruiken, zoals een warmtepomp. In een modelhuishouden heeft deze gemiddeld 7.500 kWh nodig. Hierbij heb je jaarlijks ook nog onderhoudskosten.

2 leeuwen op 2 infraroodpanelen woonkamer

Elektrische verwarming met warmtegolven – dit is het verschil

Verwarmen met warmtegolven is heel anders dan andere warmte systemen Dit geldt ook voor elektrische kachels. Verwarmen met elektriciteit betekent altijd dat elektrische energie wordt omgezet in warmte. Het verschil zit in hoe de warmte wordt verspreid.

Verwarmen met warmtegolven en warmteverspreiding

Om het aangenaam warm te hebben, moet de warmte zich goed in de kamer verspreiden. Dit kan middels warmtestromen of warmtestraling. Op het eerste gezicht lijkt het onbelangrijk hoe dit gebeurt. Het verschil is groot of de warmte via warmtegolven of warme lucht (convectie) verspreidt wordt.

Kenmerken van convectoren

Convectie verwarmingen gebruiken fossiele brandstoffen zoals gas, olie, steenkool of elektriciteit om de omgevingslucht te verwarmen. De verwarmde lucht warmt vervolgens de mensen in de kamer op. Met convectiewarmte is er een constante luchtcirculatie in de ruimte. Hierbij stijgt de warme lucht en de koude lucht daalt.

Kenmerken van convectoren

Convectie verwarmingen gebruiken fossiele brandstoffen zoals gas, olie, steenkool of elektriciteit om de omgevingslucht te verwarmen. De verwarmde lucht warmt vervolgens de mensen in de kamer op. Met convectiewarmte is er een constante luchtcirculatie in de ruimte. Hierbij stijgt de warme lucht en de koude lucht daalt.

Alle convectie verwarmingen hebben één ding gemeen:

• De warme luchtlaag verzamelt zich onder het plafond.

• De lucht is het koudst bij de grond.

• Door de luchtcirculatie zweven er stofdeeltjes in de lucht.

• De muren zijn koeler dan de lucht in de kamer.

• De warme lucht koelt af op de koude muren.

• Omdat warme lucht meer vocht kan opnemen dan koude lucht, ontstaat vochtophoping in de muren.

• De thermische energie ontsnapt wanneer ramen en deuren worden geopend.

Verwarmen met convectorkachels betekent een hoog energieverlies, droge omgevingslucht en rondzwevende stofdeeltjes. Daarnaast is er een hoge kans op schimmelvorming in de muren. Dit alles bij elkaar levert een onaangenaam omgevingsklimaat op.

2 infrarood panelen foto woonkamer

Verwarmen met infrarood panelen

De infrarood verwarming heeft slechts enkele minuten nodig om de heerlijke warme infraroodstralen uit te zenden. De straling dringt diep in de huid door, waardoor je een warm en aangenaam lichaamsgevoel bereikt.

Infrarood verwarmingen geven stralingswarmte, vergelijkbaar met het effect van de warme zonnestralen. Mensen, muren of meubels worden direct verwarmd. Omliggende oppervlakken, zoals wanden of vloeren weerkaatsen de warmte de kamer in.

Personen die zich binnen drie meter van het verwarmingspaneel bevinden, voelen direct de warmte. Een aangenaam gevoel wordt gecreëerd.

Infrarood verwarming verwant de objecten in de kamer en niet de lucht. Hierdoor heb je geen last van luchtcirculatie. Er zweven geen stofdeeltjes rond in de kamer. Dit levert zeer gunstig binnen klimaat op, zeker voor mensen met astma.

Kenmerken infrarood verwarmingen:

• Gelijkmatige verwarming van de ruimte.

• Geen lucht circulatie, dus stofdeeltjes zinken, de lucht is schoon.

• De muren zijn warmer dan de omgevingslucht.

• Geen condensatie van vocht op de muren.

• Comfort bij lage lucht temperaturen.

• Weinig warmte-energie ontsnapt wanneer ramen en deuren worden geopend.

Slechts enkele elektrische kachels zijn echte infrarood verwarmingen

Klassieke convectorkachels verdelen de warmte met een ventilator. Vloerverwarming en andere oppervlakte verwarmingen verspreiden de warmte ook volgens dit principe.

De genoemde systemen hebben een lange opwarmtijd. Hierdoor kunnen ze niet snel schakelen als buiten de temperatuur daalt. Om het binnen aangenaam warm te krijgen, moet je even geduld hebben. De meeste elektrische radiatoren verspreiden de warmte ook door convectie.

Infrarood verwarmingen werken niet zoals conventionele verwarmingen die daarbij de lucht verwarmen. In plaats daarvan zenden de infrarood panelen onschuldige straling uit, die mensen en objecten verwarmt.

Degenen die willen genieten van de voordelen van een infrarood verwarming letten op de volgende kenmerken:

• Een echte infrarood verwarming heeft een glad oppervlak zonder ventilatie sleuven.

• De oppervlakken worden slechts matig warm, maar je voelt de hitte de huid binnen dringen.

Het verschil tussen convectie- en infrarood verwarming is extreem groot. Duurzaam en goed verwarmen is alleen mogelijk met echte infrarood panelen.